Újrakezdés porálarcban

Péntek déltől visszaköltözhettek otthonaikba az egy héttel ezelőtt kitelepített kolontáriak, ám néhányan csak csomagolni tértek haza, mert félnek a vörös iszap szálló porától. Tegnap délután megkezdték a termelés újraindítását az ajkai timföldgyárban, amelynek a műszaki igazgatóját közveszélyokozással gyanúsította meg a nyomozó hatóság.

Nem sok örömet lehetett felfedezni péntek délelőtt az ajkai sportcsarnok előtt álldogáló kolontáriak arcán, akik arra vártak, hogy megszólaljon a déli harangszó, ami ezúttal a kitelepítésük feloldását is jelezte.

A kolontári lakosok indulnak haza az ajkai sportcsarnoktól
A kolontári lakosok indulnak haza az ajkai sportcsarnoktól

– Minek örüljünk? Kísérleti nyulakat csináltak belőlünk. Azt mondták, hogy nyugodtan hazatérhetünk, csak éppen ne vegyük le az arcunkról a porálarcot. Megkérdeztem a falugyűlésen, hogy mennyire káros a vörösiszap-por, de senki nem adott egyenes választ – méltatlankodik a kolontári Szájli József. A dombtetőn álló portá jáig ugyan nem ért el az iszapáradat, a száradó szálló por azonban lassan belepi az udvarát és a házát.

– A feleségem ráadásul fel sem tudja venni a maszkot, mert fullad tőle, és folyton bepárásodik a szemüvege – teszi hozzá Szájli József. – De az keserít el a leginkább, hogy a legutóbbi falugyűlésen azt közölték, nincs választási lehetőségünk, az államtól egyelőre csak azok kapnak kártérítést, akiknek a házát elöntötte az iszap. Nekünk azt a megoldást javasolták, hogy pereljük be a Malt.

Holczer József házát – ami közvetlenül a Torna-patak partján állt – tegnap lebontották, s még nem döntötte el, hogy marad-e Kolontáron. Egyelőre visszaköltözik a faluba a nagybátyjához. Van még egy kis ideje gondolkodni, hiszen ő akár be is költözhet majd abba a lakóparkba, amit a tervek szerint decemberig építenek meg a település biztonságos részén.

A Vígh család viszont már döntött: nemmaradnak Kolontáron. Az ő házukat nem érte el a vörös iszap, de a nagyapa, idősebb Vígh János azt mondta: nem akarják kockáztatni a két kisunokájuk egészségét.

– Az Alföldre költözünk, egy kerekegyházi családi házba, amit az egyik segélyszervezet ajánlott fel számunkra – tette hozzá a fia, ifjabb Vígh János. – Azt nem tudjuk, hogy mi lesz a sorsa a kolontári házunknak, eladni biztosan nem lehet. Egyelőre lezárjuk.

A hazatérő kolontáriakat egyelőre sem a katasztrófavédelemnél, sem az önkormányzatnál nem regisztrálták, így péntek délután még nem tudták megmondani a visszaköltözők létszámát. Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő szerint egy elhúzódó folyamatról van szó, hiszen a falubeliek közül sokan még nem döntötték el, hol folytatják az életüket.

A szóvivőtől megtudtuk: péntek reggel a devecseri jegyző kiadta a bontási engedélyt arra a nyolc kolontári házra, amelyek az új gát megépítésével a védmű és a Torna-patak közé kerültek. A házak eldózerolása – amely tegnap délelőtt megkezdődött –lapzártánk idején még tartott. A hídon túli harminc kolontári ingatlanról, illetve a Devecseren elárasztott 280 ház sorsáról még nem született döntés. Péntek délután megkezdték a termelés újraindítását az ajkai timföldgyárban. A gyár kedden érheti el teljes üzemmódban való működését. A felügyelők pénteken megvizsgálták a gyártás újraindításának körülményeit, Bakondi György kormánybiztos hiánypótlásra szólította fel a cégvezetést.

Közben folytatódik az iszapkatasztrófa okainak vizsgálata: Bakonyi Zoltán vezérigazgató után – másodikként –a Mal Zrt. egy másik vezetőjét, Deák József műszaki igazgatót hallgatták ki gyanúsítottként a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai. A gondatlan közveszélyokozással és környezetkárosítással meggyanúsított vezető a nyomozás eddigi adatai szerint elmulasztotta a katasztrófa esetére vonatkozó védelmi rendszer kidolgozását, a káresemény hatását csökkentő védművek, riasztórendszerek kialakítását. A szabadlábon védekező Deák nem tett vallomást, viszont panasszal élt a gyanúsítás ellen. A rendőrségi közlemény szerint – az esetleges későbbi kártérítések fedezeteként – kezdeményezték a bíróságnál az eddigi két gyanúsított vagyonának zár alá vételét.

Megkérdeztük a kitelepítés feloldására várakozó kolontáriakat, mit szólnak ahhoz, hogy a veszprémi bíróság szabadlábra helyezte a rendőrség által hétfőn őrizetbe vett Bakonyit, de a legtöbben csak a vállukat vonogatták. Idősebb Vígh János viszont markánsan fogalmazott: szerinte ez a döntés azt jelzi, hogy Bakonyi meg fogja úszni a felelősségre vonást.

– Ebben az országban pénzzel mindent el lehet intézni, márpedig abból van elég a vezérigazgató úrnak – tette hozzá. – Azon se csodálkoznék, ha külföldre szökne.

Erre azonban a Mal-vezérnek feltehetőleg lehetősége sincs, információink szerint ugyanis az útlevelét még a rendőrségi őrizetbe vételekor elvették. Kahler Frigyestől, a Veszprém Megyei Bíróság szóvivőjétől megtudtuk: leghamarabb hétfőn döntenek jogerősen Bakonyi előzetes letartóztatásáról.

Nincs köze a vörösiszap-katasztrófának ahhoz, hogy Dunaújvárosban a helyi védelmi bizottság löszfalomlás veszélye miatt Táborállás városrészben elrendelte kilencven ingatlan kiürítését – tudtuk meg Cserna Gábortól, a város polgármesterétől, aki hozzátette: csupán időbeli egybeesésről van szó, ugyanis mostanra készültek el azok a már korábban megrendelt szakértői vélemények, amelyek megállapították, hogy a partfal csúszása közvetlen élet- és balesetveszélyt jelent az ott élő huszonöt lakosra. A városrészben jórészt hétvégi házak állnak, ahová a tulajdonosok csak a partfal megerősítése után – várhatóan tavasszal – térhetnek vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.