Működik az influenzafigyelő szolgálat

Az egészségügyi kormányzat megkezdte az influenza elleni vakcina szokásos kampányát, de talán soha nem volt még ennyire nehéz rávenni az oltásra az embereket.

Az elmúlt öt évben a magyar felnőttek csupán 17 százaléka kapott szezonális influenza elleni védőoltást legalább három alkalommal, holott az emberek ismerik a vakcinát, de a betegséget nem tartják olyan súlyos fertőzésnek, hogy védekezzenek ellene – derül ki a TNS Hungary Piackutató minap nyilvánosságra hozott felméréséből. A magyarok hatékonymegelőzésként inkább a szokásos vitamin-tealázcsillapító kombinációt választják. E kutatás adatai szerint az idei szezon előtt csak a lakosságnak alig több mint harmada oltatná be magát az influenzavírus ellen. Az emberek oltatási kedvére valószínűleg a közegészségügy tavalyi botránya is kihat. Mint emlékezetes, az Euró pa Tanács vizsgálatot indított amiatt, hogy az Egészségügyi Világszervezet minden tudományos bizonyíték nélkül súlyos pandémiának nevezte az utóbbi évek legenyhébb járványát, és ezzel óriási költségekbe verte a világ számos országát.

A magyar kormány is csak oltóanyagra a korábban szokásos másfél milliárd forint négyszeresét költötte. A még akkor vásárolt, új vírus elleni szerből pedig a mai napig 1,7 millió vakcina maradt a raktárakban. A patikákban és a háziorvosoknál tavalyról maradt készletek összegyűjtése most zajlik. Az ÁNTSZ kistérségi szakembereinek tapasztalata szerint az oltóanyaggal szemben nemcsak a lakosság, de a háziorvosok is bizalmatlanok. Cserháti Péter helyettes államtitkár egy minapi konferencián, szakmai hallgatóság előtt mesélte, hogy az orvosok inkább szétverik kalapáccsal a megmaradt ampullákat, mintsem azzal a tudattal kelljen élniük, hogy az állam még egyszer felhasználja azokat.

Hetek óta megkezdte az ÁNTSZ új tiszti főorvosa, Paller Judit és az egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós az influenza elleni oltás beadását szorgalmazó politikai kampányt. Bejelentették, hogy már működik a háziorvosok influenzafigyelő szolgálata, és október végétől országszerte megkezdődhet a rászorulók térítésmentes oltása. Idén a háziorvosok térítésmentesen kétféle vakcinát – a tavalyi megmaradt állami készletet a H1N1 vírus ellen és egy másikat, amely három influenzatörzzsel szemben, közte a H1N1, nyújt védettséget – adhatnak be a rizikócsoportoknak. Mindkét oltóanyagot ajánlják különösen a krónikus betegeknek és az időseknek, valamint egy új csoportnak, a terheseknek is. A tiszti főorvos szerint azok ismenjenek el háziorvosukhoz a térítésmentes oltásért, akik azt tavaly már megkapták. Hozzátette: noha úgy tűnhet, hogy a tavalyi H1N1-járványban nem betegedtek meg annyian, mint egy hagyományos influenzajárványban, de a szakember szerint a H1N1 vírust továbbra sem szabad félvállról venni, mert tavaly jóval több fiatal betegedett vagy halt meg,mint a korábbi évek hagyományos járványai alatt.

Tavaly ötezer ember került kórházba, közülük ötszázan intenzív osztályra, akiknek a hetven százalékát végül lélegeztetni kellett, és néhány hét alatt öt várandós nő halt meg – ilyen jelenségeket pedig egyik átlagosnak mondható influenzajárvány sem eredményez. Paller Judit éppen a várandósok halála miatt a terhes nőket külön is kéri, hogy a saját és születendő gyermekük érdekében oltassák be magukat. Mint mondta: tisztában van azzal is, hogy a tavalyi infl uenza elleni védekezés kommunikációs hibái mennyire elbizonytalanították az embereket, de véleménye szerint nincs jobb megelőzése a betegségnek, mint az oltás. A tiszti főorvos elmondta azt is, hogy mindazok, akik nem jogosultak térítésmentes oltásra, idén is a gyógyszertárban többféle oltóanyag közül választhatnak. A patikák recept ellenében adják ki a vakcinát, így a gyógyszertár előtt először a háziorvosi rendelőben receptet kell kérni.

Az orvosok kétféle ingyenes vakcinát adhatnak
Az orvosok kétféle ingyenes vakcinát adhatnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.