Nagymező utca: fanyűvés a kampányban

Egészségesek a Nagymező utcai fák, amelyeket pedig éppen „rossz állapotukra” tekintettel vágatna ki a főváros szakbizottsága. A fák valójában a mélygarázsépítési projekt útjában állnak.

A Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési és környezetgazdálkodási bizottsága augusztus 25-i ülésén hozzájárulást adott 18 Nagymező utcai fa kivágásához. A testület a kivágásra ítélt fák rossz egészségi állapotára tekintettel hozta meg döntését. Helyi civilek és az ügyet felkaroló zöldek szerint azonban csupán az utcába tervezett mélygarázsnak állnak útjában a fák. Egy friss, a parlament fenntartható fejlődési bizottsága által a soproni egyetem szakértőivel készíttetett vizsgálat azonban egyértelműen megállapította: az utca fáinak döntő többsége makkegészséges.

A közgyűlési szavazáson kilenc bizottsági tag volt jelen, de csak nyolc szavazott. Heten a fakivágásra voksoltak, egyvalaki ellene. Hogy pontosan ki, az a jegyzőkönyvből nem derül ki, de a testületben erősMSZP–SZDSZ-többség van (csupán egyetlen Fidesz–KDNP-s tagja van a bizottságnak).

A meglepő tartalmú és időzítésű döntés talán egy ígéretes egyeztetési folyamatot próbál megakasztani: a Nagymező utcaiak és a környezetvédők (Védegylet, Levegő Munkacsoport) a parlament fenntartható fejlődési bizottsága közvetítésével hónapok óta keresték a megoldást, amiben – Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje, a parlamenti zöldbizottság elnöke szerint – az utóbbi időben már a fákat „kezelő” Főkert is partnernek mutatkozott.

Úgy tudjuk, a jövő kedden a bizottság és a civilek képviselői, valamint a Főkert szakértői helyszíni bejáráson próbálnak közös nevezőre jutni. Annál is inkább, mivel a soproniak szakvéleményében az áll, hogy a Nagymező utcában álló 52 fa közül csak négy szorul azonnali és további három néhány éven belüli kivágásra, és információink szerint ezek közül is csak kettő áll a tervezett mélygarázs által érintett utcarészen – vagyis 18 fa sürgős, a vegetációs időszak végét (és az önkormányzati választásokat) megelőző kivágása semmiképpen sem tűnik indokoltnak.

Az egyetemi szakértők által készített szakvélemény érdekessége, hogy a kivágott fák azonnali pótlását is előírja, és azt a lehetőséget is felveti, hogy adott esetben a helyi közlekedési szabályokat igazítsák a fákhoz. Néhány fatörzs ugyanis azért sérült meg, mert a növény a fényhiány miatt az út felé dől, és a nagy sebességgel érkező teherautók nem tudják időben kikerülni. Itt a dokumentum szerint nemcsak a kivágás, hanem a sebességkorlátozás is megoldás lehet. A szakvélemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a legtöbb beteg fa azért károsodott, mert a korábban levágott ágak csonkjait szakszerűtlenül (vagy sehogyan sem) kezelték.

Nagymező utcai platán
Nagymező utcai platán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.