Megyesi Gusztáv: Miniszterelnök a sportcsatornán

Amikor a sportcsatorna főszerkesztője a múlt héten külön sajtótájékoztatót hívott össze abból a célból, hogy bejelentse, a péntek esti svéd–magyar Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés fölvezetéseként egyórás, exkluzív interjút sugároznak Orbán Viktorral, a Magyar Köztársaság miniszterelnökével, különféle ízetlen megjegyzések és politikai kommentárok kísérték a közlést.

Mi azonban az új médiaalkotmánynak megfelelően az olvasó sokoldalú és objektív tájékoztatása végett fölhívtuk a péntek este szintén Európa-bajnoki selejtezőben érdekelt belga, német, kazah, török, örmény, ír, andorrai, orosz, szlovák, macedón, észt, olasz, Feröer szigeteki, szerb, szlovén, északír, román, albán, luxemburgi, bosnyák, francia, fehérorosz, moldáv, finn, svéd, San Marinó-i, holland, izraeli, máltai, görög, grúz, lett, horvát, montenegrói, walesi, angol, bolgár, izlandi, norvég, portugál, ciprusi, litván, skót, liechtensteini, valamint spanyol kormányfői kabinetirodát, hogy vajon a miniszterelnök ad-e akár csak ötperces tévéinterjút a nemzeti futballválogatott mérkőzése előtt. Ám mindannyiszor nemleges választ kaptunk, még a közismerten futballbarát, sőt klubtulajdonos Berlusconi kormányfő hivatalát is ideértve, mi több, Európa államfői, királyai, királynői, de még trónörökösei sem vállalták válogatott mérkőzés beharangozását, már csak azért sem, mert ez egyetlen tévétársaságnak se jutott az eszébe.

Miért készítenénk a kormányfővel interjút? – kérdeztek vissza néhány televíziónál –, hiszen a kormányfőnek az égvilágon semmi köze a profi futballhoz, így a válogatotthoz sem, maximum szurkolhat a lelátón, ám az magánügy.

Ekkor a múltban kezdtünk kutakodni, mert aki a múltat nem ismeri, a jövőt sem érdemli, ám az archívumok tanúsága szerint a Népi Korea Kedves Vezetője kivételével egyetlen uralkodó, de még olyan közismert elnyomók, mint Leonyid Iljics Brezsnyev, Eric Honecker vagy Enver Hodzsa sem nyilatkozott meg a válogatott mérkőzései előtt. A múltból egyedül Pertini államfő képe villan elő, amint az 1982-es vb-döntőn a VIP-páholyban ugrál fel gyermeki örömmel minden olasz gól után, azóta is erre az egyetlen mozzanatra alapozzák a honi futballvezetők azt a tételt, hogy „a politika külföldön is szerves része a profi labdarúgásnak”, azaz a miniszterelnök ebbe is beleszólhat.

Ugyanakkor az is igaz, hogy Európában még soha egyetlen volt aktív labdarúgó sem ült miniszterelnöki bársonyszékben, ez először Magyarországon fordul elő, ami viszont kétségkívül más megvilágításba helyezi az eseményeket.

Minthogy a Magyar Köztársaság miniszterelnöke fiatalabb éveiben igazolt NB II-es játékos volt, megnéztük, hogy a magyar labdarúgó-válogatott Európa-, illetve világbajnoki selejtezői előtt adott-e valaha is bármilyen hosszúságú tévéinterjút NB II-es játékos, akár a második vonal Keleti, akár a Nyugati csoportjából, ám nem találtunk rá példát. Mivel azonban értesüléseink szerint a sportcsatorna nem napi politikai érdekből, előnyszerzés céljából, s nem a kormányfői rangja, hanem kizárólag a futballimádata okán szólaltatta meg a miniszterelnököt, találomra érdeklődtünk néhány NB II-es csapatnál, hogy vállalnának-e a magyar válogatott mérkőzései előtt egyórás, exkluzív beszélgetést.

Kedvező választ kaptunk.

Példának okáért a Keleti csoport 5. helyén álló Vecsési FC Gyenes – Könczey, Kovács II, Vasas Z., Radnai – Horváth D., Die, Lannert, Fritz – Ponczok, Kiss K. öszszeállítású csapatának tagjai (csere: Ponczok helyett Czipper, 84. perc) örömmel vállalják az interjút, csupán annyit kérnek a sportcsatorna főszerkesztőjétől, hogy értesítse őket: a szerda esti Magyarország–Moldova Eb-selejtező előtt mennyi idővel kell kint lenniük a Megyeri úti stadionban, hogy elmondhassák a magyar fociról alkotott véleményüket, a csapatot pedig tanácsokkal lássák el, elvégre ők is imádják a futballt.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Székesfehérvár, 2010. április 5. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, a Felcsút játékosa fekszik a pályán a Puskás Suzuki Kupa öregfiúk tornáján, a Felcsút és az újságíró válogatott találkozóján a székesfehérvári Sóstói Stadionban. MTI Fotó: Beliczay László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.