Miért tolják el három nappal a szavazást?

Négy nappal később megy nyári szünetre a Ház. Lendvai Ildikó szerint „szemérmetlen manipuláció”, hogy a kormánypártok azért borították fel a törvényalkotási rendet, mert azt akarják, hogy a médiatörvény módosítását már ne Sólyom László, hanem Schmitt Pál írhassa alá. A fideszes Cser-Palkovics András szerint ez alaptalan állítás.

A kormány törvényalkotási lendülete töretlen. Zsinórban terjesztik a T. Ház elé a törvényjavaslatokat és „erőltetett menetben” határoznak róluk. Tegnap az is kiderült: mégsem július 19. lesz a nyári szünet előtti utolsó ülésnap, mert a kormány javaslatára négy nappal meghosszabbítják a rendkívüli ülésszakot. Így július 22-én szavaznak a házelnök személyéről – aki nyilvánvalóan a fideszes Kövér László lesz –, valamint a hiányzó alkotmánybírákról (a Fidesz–KDNP jelezte, hogy egyik jelöltként Bihari Mihályt javasolja, a másik név még nem ismert).

Lázár János Fidesz-frakcióvezető lapunknak azt mondta: a kormány jelezte, hogy szerdán ülésezik, s utána újabb törvényjavaslatokat kíván benyújtani. Részletekkel nem tudott szolgálni. Viszont emlékeztetett, hogy ellenzéki frakciók, az LMP is kérte az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott múlt heti megbeszélésen a törvényhozás menetének lassítását.

Erre tegnap Schiffer András LMP-frakcióvezető lapunknak úgy reagált, „ez meglehetősen cinikus érvelés”, hiszen az LMP „több egyeztetést”, hoszszabb előkészítést kért a miniszterelnöktől egy-egy törvényjavaslat kapcsán. „Ez, hogy hétfőn kiderül, mégsem július 19-én lesz az utolsó ülésnap, s még azt sem tudjuk, miről fogunk utána tárgyalni, éppen az ad hoc törvénylakotást bizonyítja” – tette hozzá.

Lendvai Ildikó a hosszabbítás kapcsán lapunknak nyilatkozva úgy fogalmazott: „Nyilvánvalóan szemérmetlen manipuláció van e mögött. Bizonyos törvények, s főleg a médiatörvény módosítását illetően a fideszesek, úgy látszik, még a július 19-én történő végszavazást sem tartották elég biztonságosnak Sólyom László szempontjából”.

A szocialista politikus meg is magyarázta: nem akarja a Fidesz megkockáztatni, hogy Sólyom lászló esetleg nem írja alá, mert alkotmányellenesnek találja. – Kiszámoltuk: a házelnöknek a médiatörvény-módosítást a parlamenti elfogadás után tizenöt napon belül kell elküldenie az államfőnek aláírásra. Ha július 19-hez képest tizenöt napon belül küldte volna tovább, akkor Sólyom Lászlónak még mindig rendelkezésre állna egy munkanapja, hogy megállapítsa az esetleges alkotmányellenességet. Úgy látszik a Fidesz ettől az egy munkanaptól is annyira fél, hogy a parlament törvényalkotási rendjét is felforgatták – mondta Lendvai. Ha ugyanis csak 22-én szavaz a Ház a médiatörvény-módosításról, akkor már Schmitt Pál mostani házelnök lesz a köztársaságielnök, s neki kell döntenie az aláírásról.

Erre Cser-Palkovics András úgy reagált: ez annyira alaptalan, mint amikor Lendvai Ildikó és Mandúr László szocialista képviselők azt mondták az alkotmány-módosításra, hogy a köztársasági elnök úr nem írja alá. De Sólyom László aláírta – tette hozzá a fideszes politikus. „Ezt nem tudom pontosan megmondani” – válaszolt ugyanakkor arra Cser-Palkovics András, hogy miért nem július 19-én, hanem három nappal később hozza meg az Országgyűlés a döntést a médiatörvény módosításáról.

„Gyomorforgató módon provokálják az Országgyűlést”, és „a demokratikus politizálás szívébe vágják a kést” azok a szocialista képviselők, akik a humor kategóriájába sorolható előterjesztést tettek a parlamentben a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat kapcsán – ezt Pálffy István (KDNP) mondta a tegnapi parlamenti ülésen napirend előtt annak kapcsán, hogy 11 szocialista politikus, köztük Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila, Lendvai Ildikó a nyilatkozat kifüggesztését elrendelő kormányhatározat paródiájaként törvényjavaslatot nyújtottak be egy hete az Országgyűlésnek.

Ez többek között azt tartalmazta, hogy Orbán Viktor születésnapja legyen nemzeti ünnep. „Az előterjesztés durván megsérti a magyar embereket, az Országgyűlés komolyságát meg kell tartani”– hangoztatta a kereszténydemokrata képviselő. A kormány nem reagált a felszólalásra, Gúr Nándor személyes érintettség címén szeretett volna, de az elnöklő Schmitt Pál tudatta: erre nincs lehetőség.

Gárdisták az ellenzéki szakértők páholyában
Gárdisták az ellenzéki szakértők páholyában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.