Eldőlt: Kövér László lesz a házelnök

Orbán Viktor a Fidesz alcsútdobozi elnökségi ülésén Kövér Lászlót jelölte házelnöknek – erősítette meg lapunknak a pártvezetés több tagja. A Fidesz választmányi elnöke elvállalta a jelölést. Az Országgyűlés a nyári szünet előtti utolsó ülésnapon, július 19-én dönt a házelnökről, s így a pulpitusra Kövér László ülhet fel Schmitt Pál helyett, akit köztársasági elnöknek választottak, és augusztus 6-án a Sándor-palotába költözik.

Április elején lapunk számolt be arról, hogy Kövér László lehet a házelnök. Az elmúlt időszak ugyanakkor feszültségekkel terhes volt a Fidesz választmányi elnöke számára, aki a hírek szerint nem értett egyet Orbán Viktor kormánynévsorával, valamint a leghatározottabban ellenezte Schmitt Pál köztársasági elnökké történő jelölését is. Nem utolsósorban nemzetpolitikai fronton is különvéleményt képviselt, Kövér az erdélyi magyar szervezetek közül ugyanis nem az RMDSZ-t és nem is a Tőkés László nevével fémjelzett csoportosulást, hanem a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Pártot preferálja. Korábban fideszesek lapunkat arról tájékoztatták, hogy ha Kövér László mégsem vállalta volna a jelölést, Orbán Viktor nehéz helyzetbe került volna, mert nem volt „más név” a tisztségre.

Kövér elvállalta a jelölést
Kövér elvállalta a jelölést

„Az alcsútdobozi elnökségi ülésen az is kimondatott, hogy a nemzetpolitika képviselete kormányzati kompetencia”, közölte egyik forrásunk. Ez pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy a nemzetpolitika felelőse egyértelműen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, illetve Martonyi János külügyminiszter. A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma – amelyet még Szili Katalin volt szocialista házelnök hívott életre – fideszesek elmondása szerint várhatóan „közös terület” lesz Semjén Zsolt és az új házelnök között. De csak annyiban, hogy „a kifejezetten a házelnökhöz köthető feladatokat látja el Kövér László”, mondták forrásaink.

Aykler-Papp Zsuzsannának ítélte oda tegnap az Antall József-díjat az Antall József Tudásközpont annak elismeréseként, hogy a Kárpát-medencei magyar fiatalok összefogását és képzését segítette elő „a lélekben és érzésben 15 millió magyar miniszterelnökének a szellemisége jegyé ben”. A díjat a néhai miniszterelnök özvegye, Antall Józsefné, a Tudásközpont alapítója adta át a kanadai magyar Aykler-Papp Zsuzsannának, aki évről évre mozgótáborokat szervezett a határon túli magyar fiataloknak. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.