Hétszázmilliós vita a Margit hídról

Több mint 740 millió forint többletigényt jelentett be a Margit híd felújítását végző konzorcium. A kivitelező még tavaly azt is jelezte, hogy módosítaná a beruházás határidejét: az átkelőt a tervezettnél 111 nappal később, csak 2010 december közepén adnák vissza a forgalomnak. A teljes hídfelújítás véghatárideje pedig 42 nappal csúszna, így a rekonstrukció csak 2011 júniusára fejeződhetne be.

Megemelik és magasabbra helyezik a Margit hidat
Megemelik és magasabbra helyezik a Margit hidat

A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön foglalkozik a kérdéssel, a városatyák várhatóan elutasítják a kivitelező által kért határidőmódosítást. Dönthetnek ugyanakkor arról, hogy két-három hónap tartalékidőt építenek az ütemtervbe.

A többletkövetelések legnagyobb részét, nagyjából félmilliárd forintot „projektirányítási általános költségként” követel a konzorcium. 150 milliót az acélszerkezet-gyártás kapacitásának kiesése miatt, több mint 30 milliót az állvány „rendelkezésre tartása” címén, húszmilliót a talajfúrógép állási idejére hivatkozva, további 67 milliót pedig a határidő-hosszabbítás időszakára vonatkozó árváltozások okán követelnek.

A főváros által készített jogi vélemény szerint megalapozatlanul, az általa most hivatkozott indokok ugyanis már a tavalyi szerződéskötéskor ismertek voltak, a kivitelező megtehette volna, hogy azt nem írja alá. A szakvélemény szerint a többletköltségek elfogadása is aggályos.

A mintegy 26 milliárd forintba kerülő hídfelújítás 2009 őszén kezdődött.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.