Hende Csaba villámgyorsan lefejezte a honvédséget

A szakmai és morális válsággal indokolta a HM és a Magyar Honvédség vezetésében kezdeményezett személyi változásokat Hende Csaba.

Az új honvédelmi miniszter tegnap bejelentette: június 5-ével kezdeményezi a köztársasági elnöknél Tömböl László vezérezredes, a honvéd vezérkar főnöke felmentését. Helyettesét, Hazuga Károly altábornagyot már a keddi nappal felmentette, és menesztette Szilvásy Istvánt, a HM Állami Egészségügyi Központ főigazgatóját is. Madarász Károly altábornagy, a Katonai Felderítő Hivatal főigazgatója és Kovácsics Ferenc altábornagy, a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatója felmentését Hende Csaba ugyancsak június 5-i hatállyal kezdeményezi a kormányfőnél, Kovácsics két helyettesét pedig maga váltotta le.

Az új miniszter vezérkari főnöknek Benkő Tibor altábornagyot javasolja, míg a helyettesévé azonnali hatállyal Orosz Zoltán vezérőrnagyot nevezte ki. Mostantól Kovács József vezérőrnagy a honvédség összhaderőnemi parancsnoksága parancsnoka, Huszár János dandártábornok a helyettese, Fucsku Sándor ezredes pedig a törzsfőnöke. Hende tegnap Domján László dandártábornokot a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgató-helyettesévé tette meg, ugyanakkor kezdeményezi a miniszterelnöknél Tóth András vezérőrnagynak a Katonai Felderítő Hivatal főigazgatójává történő kinevezését. A miniszter a mai nappal Négyesi József ezredest ugyanide, főigazgató-helyettessé nevezte ki.

– A honvédség több tekintetben utat tévesztett, sok feladatra, amelyet a törvény meghatároz a számára, csak korlátozott mértékben képes – hangoztatta már a bizottsági meghallgatásán Hende, aki szakmai és morális válságról beszélt, hozzátéve: a rendelkezésre álló forrásokat pazarló és néha korrupt módon, átláthatatlan struktúrában, megfelelő ellenőrzés nélkül, a megalapozott tervezés elmulasztásával költik el.

Ilyen előzmények után a gyors személycserék senkit nem leptek meg: a tárcához közel álló források szerint már a múlt héten nagyjából tudni lehetett, kinek kell majd távoznia.

Hende Csaba és Tömböl László – ünnepélyesen fogadták pár nappal ezelőtt az új tárcavezetőt
Hende Csaba és Tömböl László – ünnepélyesen fogadták pár nappal ezelőtt az új tárcavezetőt

– Megalapozatlan, elkapkodott, átgondolatlan, szakmailag indokolhatatlan a katonai vezetők tömeges menesztése – jelentette ki kérdésünkre Iváncsik Imre korábbi honvédelmi államtitkár, az MSZP szakpolitikusa. Ez szerinte igencsak különös, mert egy frissen érkezett miniszter anélkül rombol maga körül, hogy előbb tájékozódott volna. A politikus állítja: Hende bemutatta azt is, miként kell értelmezni a nemzeti együttműködés rendszerét, amibe ismeretei szerint az sem fért bele, hogy megismerjék a honvédség főparancsnokának véleményét.

A korábbi szocialista miniszterek ilyen súlyú személyi döntések előtt minden esetben kérték a parlamenti szakbizottság álláspontját is, most erről sem volt szó, vagyis: a Fidesz konszenzusra való állítólagos törekvése nem több retorikai fordulatnál – fogalmazott Iváncsik. Úgy véli, az együttműködési szándék helyett a hatalmi arrogancia érvényesül. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem mindenütt kötelező – tette hozzá –, hiszen a belügyminiszter nem siet lefejezni a rendőrség tábornoki karát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.