Ercsiben agyonvertek egy férfit, aki vegyszerrel állt bosszút egy családon

Permetezőgépből szórt vegyszerrel támadt egy ercsi ház lakóira egy férfi vasárnap hajnalban. A támadót agyonverte a család egyik tagja, egy 34 éves nő, akit őrizetbe vettek. A Fejér megyei kisvárosban többen is úgy tudják: a férfi bosszút akart állni, mert szerinte a család többször büntetlenül meglopta.

A Fejér megyei Ercsiben a városszéli Kárpáthy Jenő utca egyik lakója, egy 39 éves férfi gázálarcot húzott, vegyszerrel teli permetezőgépet ragadott, majd rátámadt egy az otthonától csupán néhány száz méterre lévő házban élő roma családra. A vegyszerből először egy 54 éves férfi ra szórt, aki a kutyaugatás miatt lépett ki az épületből, majd egy asszonyra. Néhány másodperccel ezután dulakodás kezdődött a támadó és a háziak között, s eközben – a rendőrség tájékoztatása szerint – egy 34 éves nő egy bottal többször megütötte a gázálarcos férfi t, aki olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. Az Ercsiben terjedő szóbeszéd szerint a permetezővel a családra támadó férfi torkát elvágták, ám ezt a rendőrség határozottan cáfolta.

A család tagjai közül ketten sérültek meg a vegyszertől. Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője érdeklődésünkre közölte: egy 54 éves férfi nyolc napon belül gyógyuló, bőrfelmaródásos sérülést szenvedett, őt a dunaújvárosi kórházban ellátták. Szintén könnyebb sérüléseket szenvedett az a 34 éves nő, aki – a nyomozás eddigi adatai szerint – a halálos ütést mérte a gázálarcos férfira. Őt halált okozó testi sértés gyanúja miatt őrizetbe vette a rendőrség, egyúttal kezdeményezték előzetes letartóztatását.

Németh-Kész Mónika arról nem nyilatkozott, hogy a férfi miért fordult a család ellen. Ercsiben viszont többen is úgy tudják: a férfit többször meglopták az utóbbi hónapokban, legutóbb a hétvégén, s mivel úgy gondolta, hogy az érintett család tagjai lehetnek a tettesek, vasárnap hajnalban maga próbált igazságot szolgáltatni.

– Úgy hallottam, legutóbb szombat éjjel törtek be a férfi házába, elvitték egy nemrég vásárolt fűnyíróját. Talán ez volt az utolsó csepp a pohárban – mondta Szabó Tamás, Ercsi szocialista polgármestere, majd így folytatta: – A férfi néhány éve költözött a városba, egyedül élt, a helyi olajfinomítóban dolgozott. Visszahúzódó, tisztességes, dolgos embernek ismerték a környezetében. Az ügyben érintett családról viszont nem tudok jót mondani. Évek óta sok a gond velük, hangoskodnak, életvitelükkel zavarnak másokat, és több lopás, például egy kisebb erdő kiirtása miatt is gyanúba keveredtek. Tudomásom szerint viszont soha nem tudták tetten érni őket a hatóságok.

A történtek miatt kerestük az érintett családfőt, ám nem sikerült őt elérni. Németh-Kész Mónika pedig nem tudott válaszolni arra a kérdésünkre, hogy volt-e, van-e nyomozás, eljárás az érintett család tagjai ellen. Az viszont biztos – állította a szóvivő –, hogy a permetezőgéppel támadó férfi nem tett feljelentést arról, hogy betörtek volna hozzá.

A kilencezer lakosú kisvárosban, ahol a polgármester szerint 1500 roma él, vasárnap óta másról sem esik szó, mint a tragédiáról. Sokan úgy vélik: szerintük egy 34 éves fiatalaszszony aligha tud egyedül halálra verni egy 39 éves férfit. Az általunk megkérdezett, névtelenséget kérő ercsiek közül volt, aki kijelentette: megérti a vegyszerrel bosszút álló férfi tettét. Miután a hatóságok semmit sem tettek annak érdekében, hogy a tolvajokat felelősségre vonják, „bekattant”, és úgy érezte, neki kell igazságot szolgáltatnia –mondta a vasútállomáson egy vonatra várakozó férfi.

– Zsivány famíliáról van szó. Randalíroznak, bajt kevernek, ügyeskedésből élnek, félelmet keltenek, a hatóságok pedig tehetetlenek velük szemben – mondta egy a megtámadott család közelében élő, őket jól ismerő utcabeli lakos. – Az elmúlt években sok minden eltűnt a kertemből, házamból, legutóbb már az udvaron álló autómat próbálta ellopni valaki, igaz, elvinni nem tudták, csak megrongálták. Feljelentést tettem, de néhány hónap múltán lezárták az ügyet azzal, hogy a tettes ismeretlen. Bevallom, akkor nekem is elborult az agyam. Azt terveztem, hogy áramot vezetek a kerítésbe, és magam gondoskodok értékeim védelméről, ha a rendőrség képtelen erre. Márpedig egy jogállamban, adófizető állampolgárként igenis elvárhatom, hogy biztonságban élhessek.

Bár Ercsi polgármestere szerint a történtek miatt nem kell arról tartani, hogy elszabadulnának az indulatok, a rendőrség az eddig megszokottnál több járőrt vezényelt a városba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.