Kubatov-felvétel: nem cáfolták, tehát hitelesnek tekinthető

A tavalyi pécsi időközi polgármester választáson fideszes aktivisták tömték tele a postaládákat Szili Katalin szórólapjaival a szavazás előtti napon, majd felhívták aktivistatársaikat, hogy jelentsék be a szocialisták kampánycsendsértését. Ez derült ki abból a Kubatov Gábornak, a Fidesz kampányfőnökének és pártigazgatójának tulajdonított 2009-es felvételből, amelynek újabb részletét közölte csütörtökön a Kuruc.info szélsőjobboldali portál. A Fidesz továbbra is tagadja a törvénytelen adatgyűjtés és a választási csalás vádját. Az OVB szerint a felvétel hiteles.

Hitelesnek találta a Fidesz pártigazgatójának, Kubatov Gábornak egy internetes videomegosztó portálon közzétett, a párt támogatóinak személyes adatait is tartalmazó listákra vonatkozó beszédét az Országos Választási Bizottság (OVB). A testület álláspontja szerint ilyen adatbázisok létrehozásával megvalósulhatott a személyes adatokkal való visszaélés bűncselekménye, azért hat igen szavazattal, három nem ellenében úgy döntött, hogy feljelentést tesz. Miután a Kubatov által elmondottak alapján valószínűsíteni lehet, hogy a listákat a jelenlegi választási kampányban is felhasználták, az OVB felszólította a Fideszt a törvénysértés abbahagyására, s eltiltotta a pártot az adatbázis további felhasználásától.

A testület a döntés előttmeghallgatta a YouTube mellett számos hírportálon két napja bárki számára elérhető felvételt, s bár néhányan azzal érveltek, hogy annak valódisága nem bizonyított és felvetődik a manipuláció lehetősége is, többségi szavazással eredetinek fogadták el. Ezt az álláspontot erősítette – amint az ülésen is utaltak rá –, hogy a dokumentum hitelességét senki nem vonta kétségbe, és Kubatov sem cáfolta az elhangzottakat. Így az OVB-nek nincs más választása – hangoztatta Szigeti Péter, a testület elnöke –, mint a feljelentés, amelyet bűncselekmény gyanúját észelve hivatalból meg kell tenniük.

Csütörtökön Dávid Ibolya MDF-elnök is az OVB-hez fordult, emellett kérdéseket intézett az igazságügyi és rendészeti miniszterhez. Forgács Imrétől arra vár választ, mit kíván tenni az ügyben a rendőrség. Reményét fejezte ki, hogy a bizonyítékok megsemmisítésének megakadályozása érdekében azonnal cselekednek, és ugyanolyan határozottsággal lépnek fel, mint az MDF-es képviselőjelöltek a feltételezett jogsértések ügyében.

Még az OVB döntése előtt újabb részletet közölt a hangfelvételtől a Kuruc.info szélsőjobboldali hírportál. A felvétel az Index szerint 2009. szeptember elsején készült Balatonszárszón, a fideszesek Polgári kormányzás 2.0 elnevezésű nyári egyetemén, ahol előadóként részt vett Kubatov Gábor mellett Kövér László választmányi elnök, Matolcsy György és Pokorni Zoltán.

A Kuruc.info által Kubatov szárszói igazságbeszédének nevezett felvételen a Fidesz kampányfőnöke arról mesélt hallgatóinak, hogy a 2009-es időközi polgármester-választáson „volt egy párt”, amelynek aktivistái a voksolás előtti nap teletömték egyes városrészekben a postaládákat Szili Katalin szocialista polgármesterjelölt szórólapjaival, majd felhívták a körzetben lakó, mit sem sejtő aktivistatársaikat, nézzék meg a postaládáikat. Amikor azok „észrevették”, hogy minden láda tele van Szili szórólapjaival, megkérték őket, jelentsék be a kampánycsendsértést a választási bizottságnál.

A Kuruc.info csokorba szedte az esettel összefüggő fideszes sajtónyilatkozatokat, amelyekben a legnagyobb ellenzéki párt a történtek idején – egyebek között éppen a választás előtti napon terjesztett szórólapok miatt – választási csalással vádolta a szocialistákat. Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjeGyurcsány Ferenc őszödi beszédéhez hasonlította Kubatov Gábor kiszivárogtatott előadását, amely szerint „a politikával foglalkozók által régóta sejtett törvénysértő adatgyűjtésről ad cáfolhatatlan bizonyítékot”. Vona ugyanakkor képmutatónak tartja az MSZP ez ügyben tett megnyilatkozásait is, mivel szerinte a nyolc éve kormányon lévő szocialistáknak a Fideszéhez hasonló vagy akár még részletesebb adatbázisa lehet a magyar társadalomról.

A YouTube videomegosztón szerdán jelent meg az első része annak a Kubatov Gábornak tulajdonított felvételnek, amelyen a Fidesz kampányfőnöke arról beszélt: a pécsi időközi polgármester-választás előtt már név szerint ismerték mind a 35 ezer szavazójukat, de nemcsak a nevüket tudták, hanem a telefonszámukat, az e-mail címüket és azt is, hogy „milyen erős támogatói a pártnak”. Sőt, ismerték azokat a „komcsikat” is, akik elmentek szavazni, de nem a Fideszt támogatták.

A Fidesz közleményben reagált a feltételezhetően titokban készült felvételen hallható állításokra. Szerdán azt írták: Lendvai Ildikó és a jobbikos Kuruc.info internetes portál a közös akció során régi hazugságokat vett elő újra, ezért a Fidesz ismételten, és immár sokadszor leszögezi, hogy a Fideszminden esetben az adatvédelmi biztos által előírt módon és a törvények betartásával kezeli az adatokat”. Szijjártó Péter csütörtöki közleményében ugyanakkor már azt hangsúlyozta, hogy „egységbe forrasztotta a kétségbeesés az MSZP-t és a Jobbikot az egyetlen kormányképes erő, a Fidesz várható választási sikere miatt”.

A párt ugyanakkor még csütörtökön sem cáfolta, hogy a felvételen Kubatov Gábor beszélne. Ehelyett – az Index szerint – a pártban számba veszik a Jobbikkal túlságosan is jó kapcsolatot ápoló kampánystábtagokat. A párt vezetése biztosra veszi, hogy belülről (vagy ahogy a Kuruc.info szerdán fogalmazott: a Fideszből kiábrándult aktivisták) szivárogtatták ki a bizalmas információkat. Ha igaz a „túl sok jobbikos kapcsolattal bíró fideszesek üldözésének” híre, az egyértelműen a Kubatov-beszéd valódiságának elismeréseként értékelhető.

A szocialisták még szerdán bejelentették, hogy rendőrségi, ügyészségi feljelentést tesznek az ügyben, és az Országos Választási Bizottság elé viszik a törvénytelen adatgyűjtést és adatbázis-építést sejtető felvételt. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tegnap azt hangsúlyozta: ha a felvétel hiteles, az egy olyan bűncselekményről árulkodik, amelyet a Fidesz-elnökség tudtával, folytatólagosan követtek el az elmúlt években.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-vel azt közölte, hogy az MSZP Puch László által jegyzett feljelentése megérkezett a nyomozó főügyészségre. A párt ugyanakkor megküldte azt a legfőbb ügyésznek és az Országos Rendőr-főkapitányságnak is. Három nap áll a hatóságok rendelkezésére, hogy eldöntsék, elrendelik-e a nyomozást, feljelentéskiegészítést rendelnek el vagy elutasítják azt, illetve, hogy a nyomozás elrendelése esetén ki az illetékes annak lefolytatására.

Közben összecsapott Pécsett a Fidesz és az MSZP a Kubatovnak tulajdonított felvételen hallható kijelentések miatt. „Igenis, vannak olyan listák a Fidesz birtokában, amelyekről Kubatov Gábor beszélt”, szögezte le Tóth Bertalan, az MSZP baranyai képviselőjelöltje Szili Katalinnal közösen tartott sajtótájékoztatóján. A szocialista politikusok levetítettek egy tavaly, a pécsi időközi polgármester-választáson készült videofelvételt állításuk bizonyítására. A felvételen egy aktivista látható, akinél egy hatvanoldalas lista volt, amelyen pécsi választópolgárok személyes adatait gyűjtötték csokorba.

Tóth Bertalan rámutatott: a pártok jogszabályi keretek között készíthetnek nyilvántartásokat szimpatizánsaikról, de az a tény, hogy a Fidesz nemcsak a saját, hanem más pártok támogatóinak az adatait is nyilvántartja, bűncselekmény. „A (Kubatovnak tulajdonított) hangfelvétel ismeretében Tóth Bertalan szerint felvetődik a kérdés, hogy Páva Zsolt tiszta körülmények között lett-e Pécs polgármestere, s valóban nem történt-e választási csalás”. Tóth arra kérte Pécs fideszes polgármesterét, hogy hétfőig hitelt érdemlően bizonyítsa, hogy az ő – és sok más pécsi – adatait törölték a (Kubatov-beszédben hivatkozott) nyilvántartásból.

A pécsi Fidesz közleményben reagált minderre. A párt helyi elnöksége szerint a Fidesz minden választáson a törvények betartásával, demokratikusan járt el és így tesz a jövőben is, elszámolnivalójuk nem nekik, hanem az MSZP-nek van – szögezték le, utalva az egyes pécsi beruházások kapcsán az utóbbi időben Páva Zsolt polgármester feljelentése nyomán indult nyomozásokra.

Az ügyben a Lehet Más a Politikai (LMP) nem nyilvánított véleményt. Kovács László volt uniós biztos budapesti sajtótájékoztatóján nyilvánosan emlékeztetett arra, hogy Sólyom László köztársasági elnök hivatalba lépése óta sokszor hangoztatta elkötelezettségét a demokrácia, a demokratikus értékrend, a jogállamiság és az erkölcs mellett, illene most is megszólalnia. Kumin Ferenc, az államfő hivatalának főosztályvezetője erre úgy reagált, hogy Sólyom László a pártok adatkezelésével kapcsolatban Jóri András adatvédelmi biztos vizsgálatától várja a tények megállapítását. Jóri csütörtökön jelentette be, hogy a nyilvánosságra került hangfelvétellel összefüggésben vizsgálatot indít. Lesz mit vizsgálnia, mert tegnap a Magyar Nemzet tett közzé egy szociálstáknak tulajdonított, hasonló tartalmú felvételt.

A Fidesz nem először keveredik törvénytelen adatbázis-építés gyanújába. A 2006-os választások előtt három héttel a Gyulai Kistérségi Társulás egyik munkatársának számítógépén 10 491 ember nevét és személyes adatait, valamint politikai szempont szerinti besorolását találták meg. Ezért különleges személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt büntetőper kezdődött Orosházán. A több éves eljárás során a gyanúsítottat előbb pénzbírságra ítélték, majd másodfokon felmentették, a szegedi ítélőtábla végül az idén januárban az utóbbi döntést hagyta jóvá, mivel az adatbázisban szereplőket „nem érte sérelem, vagy hátrány”.

Kubatov Gábor és Kövér László 2007. augusztus 23-án, egy polgári körös rendezvényen
Kubatov Gábor és Kövér László 2007. augusztus 23-án, egy polgári körös rendezvényen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.