Ellentüntetők a német bőrfejűek pesti szálláshelyén

Kegyeleti őrségállást tartottak antirasszista civil szervezetek szombaton a Hősök terén. A szélsőjobboldali eszmék „térhódítása és intézményesülése” ellen tiltakoztak.

Eredetileg ugyanitt, ugyanezen a napon kampányeseménynek beállított nemzetiszocialista rendezvényt akart tartani a nemrégiben alakult Nemzeti Forradalmi Párt. Az első körben hozott rendőrségi tiltást a bíróság hatályon kívül helyezte, ennek ellenére a párt váratlanul lemondta a gyűlést. Az ugyancsak szombatra – hazai és külföldi neonáci zenekarok fellépésével, immáron az NS Front égisze alatt – meghirdetett koncertet viszont nem fújták le.

Az esti programra német bőrfejűek is érkeztek, páran közülük felbukkantak a Hősök tere környékén. A rendőrök felszólítására távoztak. Véletlenül kiderült, hogy a német nácik nem túl messze, egy István utcai hotelben laknak. Az antirasszisták egy csoportja – Szanyi Tibor szocialista képviselővel együtt, náciellenes plakátokkal és szórólapokkal felszerelkezve – a szállodához ment. „Ne érezzék jól magukat! Szeretnénk, ha tudnák, hogy nem szívesen látott vendégek Budapesten”, mondta Kalmár Szilárd, a Demokratikus Hálózat alelnöke.

A hotelbe nagyjából negyven német jelentkezett be, a szállodásoknak előzőleg fogalmuk sem volt, hogy bőrfejűeknek adnak ki szobákat. A magyar antirasszisták és a német neonácik a hotel halljában akadtak össze. A kezdeti szóváltástól és lökdösődéstől eltekintve, köszönhetően a rendőrök megjelenésének, nem történt komoly incidens.

A rendőrök elsősorban a németek irataira voltak kíváncsiak. Különféle hírek terjedtek a német szélsőségesek létszámáról, akadt, aki tudni vélte, hogy a város több pontján összesen 120-an foglaltak szállást. Az esti koncert egyik szervezője lapunknak azt mondta, hogy Németországból háromnégyszázan jöttek. A pontos helyszínt nem árulta el, csak annyit közölt, hogy a koncertet „egy budapesti gyártelepen” tartották.

Visszatérve a Hősök terére: az antirasszista demonstráció délelőtt tíz órától délután ötig tartott. Egyszerre csak negyven-ötven résztvevőt lehetett látni, de a nap folyamán folyamatosan cserélődtek az emberek. A rendezvényt hol szkinhedek, hol átlagos öltözékű –alpári módon cigányozó és zsidózó – jövevények próbálták megzavarni. A rendőrök igazoltatták, majd odébb tessékelték őket.

A roma gyilkosságok áldozataira emlékeztek a Hősök terén
A roma gyilkosságok áldozataira emlékeztek a Hősök terén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.