Szigetvári hitelgondok adósságrendezéssel

Harminc napja van a szigetvári képviselő-testületnek arra, hogy kidolgozza az önkormányzat válságköltségvetését – tudtuk meg az eladósodott város élére kinevezett pénzügyi gondnoktól.

Rodek Gyula, a tíz és fél ezer lelkes baranyai város alpolgármestere a bíróságon adósságrendezési eljárást kért az önkormányzat ellen. Szigetvár az idén 1,9 milliárd forintból gazdálkodhat, a város működésére és a már folyó beruházásainak folytatására viszont 2,9 milliárd kellene, eközben az önkormányzat teljes adósságállománya eléri a 3,5 milliárdot.

A bíróság kijelölte az adósságrendezési eljárásra a Kerfi Zrt.-t, s a cég Csehné Köteles Rozáliát nevezte ki Szigetvár pénzügyi gondnokává. Érdeklődésünkre elmondta: a szigetvári képviselő-testületnek 30 napja van arra, hogy kidolgozza a város válságköltségvetését, s ez a pénzügyi terv csakis a kötelező önkormányzati feladatok finanszírozásával számolhat. Ez – egyebek között – azt jelenti, hogy leáll minden önkormányzati fejlesztés és beruházás. A város hitelezői 60 napig jelenthetik be követeléseiket az önkormányzatnak, s ezt követően Szigetvárnak 150 napja van arra, hogy megegyezzen a hitelezőkkel. Ha ez sikerül, akkor hét hónap múlva – vagyis nagyjából a következő önkormányzati választásig – lezajlik az adósságrendezési eljárás, és Szigetvár visszanyeri pénzügyi önállóságát. Addig viszont a pénzügyi gondnok beleegyezése szükséges a város minden gazdasági döntéséhez.

Eladósodott az önkormányzat
Eladósodott az önkormányzat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.