BKV-botrány: Egy kerületi MSZP elnökségi tagjának cégénél is kutatnak

Tíz cég 14 – főként kommunikációs tanácsadási – szerződése miatt tett újabb feljelentéseket a BKV. A gyanúsnak tartott szerződéses partnerek között van – a BKV belső ellenőrzési vizsgálata szerint – a Honeymood Kft., a Me-Ko Resti Kft., a Lax & Lex Kft., a Suvet Research Kft., a MaxFuture Kft., a Média a Jövőért Alapítvány, a a Piatnik Budapest Kft., az SM System Kft. és a Well Reklámügynökség, valamint az Európa Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kht.

Érdekesség, hogy utóbbi szervezet ügyvezetője Hrabetz Györgyi, a III. kerületi MSZP elnökségi tagja, akit Hagyó Miklós lemondott főpolgármester-helyettes korábbi városházi kabinetfőnöke, Czeglédy Gergő óbudai MSZP-elnök bizalmasának tartanak. (Két éve az óbudai MSZP-sek kétharmada igazolt át az MSZDP-be, majd lett független képviselő, miután Hagyó emberei átvették a hatalmat a kerületi szervezetben.) Ez a kht. adta ki a kerületi szocialistákhoz kötődő, hatvanezer példányban megjelenő, több fővárosi közműcég hirdetéseit is közlő Monitor című kiadványt is.

Utastájékoztatóra százmilliót fizetett ki a vállalat
Utastájékoztatóra százmilliót fizetett ki a vállalat

A BKV szerint a feljelentéssel érintett szerződéseknél „a Btk. több paragrafusába ütköző bűncselekmények megvalósulása miatt merült fel a gyanú”. Feljelentést tett a BKV a békásmegyeri HÉV kijelzőinek százmillió forintos beruházása ügyében is. A két éve átadott utastájékoztató rendszer lényegében a megállókban elhelyezett plazmatévéket jelenti, amelyek azóta is csak tesztüzemben működnek, és amelyekre rengeteget panaszkodtak az utasok, akadnak ugyanis olyan képernyők, amelyeken évekig csak annyi volt olvasható, hogy „kérjük, figyeljék a menetrendet!”. Az Index hírportál szerint az utastájékoztató rendszer kialakítására kiírt pályázatot az immáron felszámolás alatt lévő CC Soft Kft. nyerte, amely nem rendelkezett a megfelelő referenciákkal, az ennek pótlására alkalmazott alvállalkozó pedig végül kiszállt a projektből.

Kocsis István BKV-vezérigazgató bejelentése szerint mintegy 1500 szerződést vizsgálnak át a BKV-nál (ezzel valószínűleg a nyáron végeznek), eddig 250 kontraktust dolgoztak fel, és tettek 27 céggel kapcsolatban feljelentést.

A rendkívül kusza ügynek eddig összesen 12 gyanúsítottja van, közülük hatan előzetes letartóztatásban vannak.

Vizsgálja a rendőrség 108 volt, illetve jelenlegi BKV-munkavállaló végkielégítését, illetve esetlegesen törvénytelenül kapott juttatásait. A második szálát a nyomozásnak a BKV által szükségtelenül igénybe vett tanácsadói és kommunikációs szerződések jelentik. A nyomozás harmadik szála a vesztegetési ügy, amelyben a gyanú szerint BKV-vezetők is részesültek kenőpénzből olyan cégek révén, amelyek a piacinál magasabb áron juthattak megbízásokhoz, főként a Budapest Airportnál.

A gyanúsítottak listája még bőven nem zárult le, rendőrségi forrásaink szerint hamarosan további gyanúsítások várhatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.