Dávid Ibolya rövidre zárta a budapesti MDF-botrányt

Dávid Ibolya felfüggesztett öt budapesti MDF-szervezetet, de kérdés, hogy ezzel lezárulte a fórum budapesti botránya. A „renitensek” állítják: nem az SZDSZ-megállapodás ellen van kifogásuk.

Dávid Ibolya felfüggesztette az MDF öt (III., IV., IX., X. és XXI.) kerületi szervezetének működését. Szerinte megengedhetetlen, hogy „a választási kampány közepén, a folyamatosan kisebbségben maradók támadást intézzenek az MDF testületi döntései és politikája ellen”. Az MDF elnöke arra reagált mindezzel, hogy csütörtökön 14 fővárosi MDF-választmányi tag ülést tartott, s a 26 fős testület ülésén 13-an igennel szavaztak arra (1 nem szavazat mellett), hogy viszszahívják tisztségéből Lévai Zoltánt, az MDF fővárosi választmányának elnökét – szerintük ugyanis nem képviselte az MDF érdekeit az SZDSZ-szel kötött fővárosi megállapodás megkötésekor. (Az MDF–SZDSZ budapesti egyezsége úgy szól: egy SZDSZ által javasolt személy vezeti a fórum budapesti listáját, és azon a 3. hely is a szabad demokratákat illeti. Emellett 17 körzetben SZDSZ-es egyéni képviselőjelölt lesz, 14 fórumos és egy közös. ) Csütörtök este az újpesti MDF-irodában rendezték a választmányi ülést, „ez eleve kényessé teszi a kérdést, hiszen Újpest köztudottan a már kizárt Hock Zoltán és Pettkó András felségterülete”, fogalmazott egyik forrásunk.

„Alapszabály-ellenes”

A „renitensek” új elnöknek Szegner Lászlót, Óbuda alpolgármesterét választották. Dávid Ibolya úgy fogalmaz: az alapszabály-ellenesen összehívott ülésen csak alapszabály-ellenes döntések születhetnek, ezért azok senkire sem kötelező érvényűek. Nem az arra jogosult (Lévai Zoltán) hívta öszsze a választmányt, és olyan személy is szavazott, akinek arra nem volt joga. Ráadásul azt a politikát, amelyet a Lévai-vezetés is képvisel, nagy többséggel fogadta el az MDF budapesti, majd az országos választmánya. „Ennek betartása minden MDF-tag kötelezettsége. Az öt kerületi szervezet felfüggesztését az indokolja, hogy a csütörtöki szabálytalansághoz, felesleges botrányhoz hasonló eset újra elő ne fordulhasson”. Erre a másik fél válasza: „Lehet, hogy elnök aszszony nem ismeri az alapszabályt. Ráadásul nem szerencsés személyi ügyeket, leváltásokat az SZDSZ-megállapodással keverni”.

„Eladták Budapesten az MDF-et”

Alaptalanok azok a sajtóhírek, hogy a budapesti választmányi ülésen az SZDSZ-szel kapcsolatos együttműködésről is szó lett volna – tudatta tegnap a Szegner László által fémjelzett budapesti MDF-elnökség. Azt írták: maximálisan tiszteletben tartották, hogy az MDF országos választmánya már jóváhagyta az SZDSZ-szel a fővárosi megállapodást. Így kizárólag budapesti, azaz helyi, személyi kérdésekről, leváltásokról, személycserékről döntöttek. (Az már korábban köztudomású volt, hogy Lévai Zoltán kerül a 2. helyre az MDF budapesti választási listáján, helyettese, Bárándi Zoltán pedig az 5.-re. Szegner Lászlóék helyettük nyilván a saját köreikhez tartozókat javasolnának.) S noha az SZDSZ-szel kötött keretmegállapodást „szentnek és sérthetetlennek” tekintik, nyílt titok, hogy meg szeretnék akadályozni „Budapest eladását” az SZDSZ-nek az önkormányzati választásokon. Szerintük ugyanis a mostani megállapodásért cserébe, a Dávid Ibolya–Lévai Zoltán-vonal „már szinte minden jelölést, posztot átengedett a liberálisoknak” az őszre.

„Nem történt pálfordulás”

Csapody Miklós is megszavazta tegnap Lévai Zoltánék menesztését, holott januárban Csapodynak köszönhette Dávid Ibolya és a pártvezetés, hogy Budapesten megszületett az MDF–SZDSZ-megállapodás; akkor, a „sorsdöntő” szavazás előtt ugyanis a budapesti választmány határozatképtelen volt, s csak Csapody Miklós késő esti „befutásával” és igen szavazatával lett határozatképes. A politikust nem tudtuk elérni.Mások lapunknak azt mondták: „semmilyen pálfordulás nem történt, akkor az SZDSZ-megállapodásra mondtunk igent, most viszont Lévai Zoltánra nemet, mert a kopogtatócédulagyűjtésnél is alkalmatlan a koordinálásra. Aki a két dolgot összekeveri, az tudatosan okoz zavart”. Lévai Zoltán viszont változatlanul budapesti MDF-elnöknek tekinti magát, szerinte is „minden mozzanatában alapszabály-ellenes volt a csütörtöki tanácskozás”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.