Almássy újra Dávid Ibolya ellen

Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon tegnap Almássy Kornél független képviselő Dávid Ibolyával, az MDF elnökével szemben indított polgári pere, amely a megfigyelési ügy része.

A bíróságon találkozott tegnap Almássy Kornél független, volt MDF-es képviselő és Dávid Ibolya, a agyar Demokrata Fórum elnöke. A tárgyaláson Almássy Kornél elmondta: Dávid Ibolya és az MDF 2008 szeptemberében megsértette a jó hírnévhez fűződő jogát, amikor az UD Zrt.-ügy kapcsán az elnök őt bűncselekménnyel hozta összefüggésbe, illetve többször is az MDF-tagságára méltatlannak nevezte.

Perre mentek
Perre mentek

Dávid Ibolya a tárgyaláson ezzel szemben azt állította: ő olyan álláspontot fogalmazott meg, amely a véleménynyilvánításban egyáltalán nem túlzó, nem indokolatlanul bántó, nem megalázó. A pártelnök úgy fogalmazott: alappal következtethetett arra, hogy Almássy méltatlan a hazai közéleti szereplésre. Az érthetőség kedvéért: a perben valójában a megfigyelési ügyről van szó, amely 2008 szeptemberében robbant ki, amikor nyilvánosságra került több, a titkosszolgálatok által készített hangfelvétel. Azokból kiderült, hogy az Orbán-kormány volt titokminiszterei kapcsolatot tartottak az UD Zrt. vagyonvédelmi vállalkozás vezetőivel, akik korábban maguk is titkosszolgák voltak.

Szilvásy György, a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító egykori miniszter – aki ellen most személyes adatokkal való visszaélés miatt büntetőeljárás folyik, mert a lehallgatásokról készült felvételek egy részét átadta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tagjainak – akkor az ellenzékkel összefonódó árnyék-titkosszolgálat létrejöttéről beszélt.

A lehallgatott beszélgetések egy részét Dávid Ibolya sajtótájékoztatón mutatta be. A leírt szöveg szerint egy vállalkozó egy vagyonvédelmi céget azzal bízott meg: „azt szeretné, ha dolgoznának az MDF-re, a Dávid Ibolyára, keresnének rá terhelőket, merthogy ott van valami belső hatalmi váltás szándék előkészítve (...), meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet, valami alelnök van benne”.

A pártelnök erre alapozva jelentette ki: Almássy Kornélról van szó, aki érintett lehet a személye ellen irányuló adatgyűjtésben. Emiatt Dávid Ibolya feljelentést is tett.

Dávid Ibolya a tegnapi tárgyaláson kijelentette: a hanganyagból alappal következtethetett arra, hogy aki ilyen eszközöket igénybe vesz vagy támogat, az méltatlan a hazai közéleti szereplésre. Almássy Kornél érintettségről azt mondta: ő nem azt állította, hogy ez egy meghatározott bűncselekmény-kategóriában való érintettséget jelentene, hanem pusztán egy politikai magatartást tartott kifogásolhatónak.

Az ügy része, hogy hosszú idő után Almássy volt az egyetlen, aki indulni kívánt az MDF elnöki posztjáért Dávid ellenében. A felvételre hivatkozva azonban Dávid arra kérte Almássyt, vonuljon ki a közéletből. Ő akkor zsarolásról beszélt, de pár nappal később visszalépett az elnökjelöltségtől, ugyanakkor személyiségi jogi pert kezdeményezett. Érvelése szerint a 2008-as sajtótájékoztatón felmutatott CD olyan hangfelvételt tartalmazott, amely személyét valótlanul bűncselekmény elkövetésével hozta összefüggésbe. Emellett rágalmazás miatt büntetőfeljelentést is tett Dávid Ibolya ellen, a parlament azonban nem szavazta meg a pártelnök mentelmi jogának felfüggesztését.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.