Nincs megállás, a sztrájk tovább tart

Bár szóba került, a hétvégére sem függesztik fel a sztrájkot a BKV dolgozói. Az egyeztetések pénteken sem vezettek eredményre.

Tegnap is többször egyeztettek, az álláspontok valamelyest közeledtek, megállapodásra azonban nem jutottak a BKV dolgozóit érintő kollektív szerződésről a menedzsment és a szakszervezetek képviselői. A sztrájkbizottság vezetője, Földényi György közölte: folytatják a kedd óta tartó, határozatlan idejű sztrájkot. A bizottságban felmerült, hogy hétvégére függesszék fel az akciót, de a dolgozók addig akarják folytatni, amíg nincs megállapodás.

Földényi György kilátásba helyezte, ha hétfő délutánig nincs megállapodás, a sztrájkolók a BKV székháza elé vonulnak.

A tegnap délutáni tárgyalás után a sztrájkbizottság elnöke elmondta: azért is tettek új ajánlatot, mert érzékelik, hogy milyen „áldatlan állapotok” vannak Budapesten. Ajánlatuk szerint a kollektív szerződés szövegében maradna a 3-3 százalékos egészség- és magánnyugdíjpénztári hozzájárulás, amelynek felső határt szabnának és azt a bérmegállapodásban rögzítenék. Fenntartották azt a javaslatot, hogy a nyolcezer forintos havi melegétkeztetési utalvány mértéket hatezerre csökkentsék, az év végi 45 ezer forintos ajándékutalványt (a „pulykapénzt”) pedig átválthatóvá tennék melegétkeztetési utalványra, vagy internet-felhasználási támogatásra. A BKV vezetése azonban egyelőre nem fogadta el az ajánlatot.

Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese bejelentette: kezdeményezték, hogy kérjenek fel munkaügyi közvetítőt. Úgy vélte, az év végi ajándékutalvány átváltását a cég valószínűleg elfogadja, de a felső határról még egyeztetni kell. Hozzátette: részben elfogadják a szakszervezetek ajánlatát, de mivel az a kollektív szerződést érinti, a többi, nem sztrájkoló szakszervezettel is egyeztetniük kell. Ezért hívták össze ma délelőttre az újabb tárgyalást.

A Fidesz fővárosi szervezete szerint teljesen szétesett a BKV, a társaság mára olyan állapotba került, amelynél már nincs lejjebb. Németh Szilárd képviselő arra szólította fel az MSZP budapesti szervezetét, nyilatkozzon arról, igaz-e az a hír, hogy a sztrájkot a szocialista párt befolyásos politikusai irányíthatják.

Trolin
Trolin
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.