Most is negyven a negyven

Nyilvánvalóan a Fidesz-kampányhoz tartozik Navracsics Tibor frakcióvezető és Iván László országgyűlési képviselő nagy horderejűnek szánt bejelentése, amely szerint az ellenzéki párt kormányra kerülése esetén nyugdíjba engedné azokat a nőket, akik negyven év szolgálati időt tudnak igazolni.

Első hallásra természetesen figyelemfelkeltő a hír, hiszen a nyugdíjrendszer szigorítása – a korhatár folyamatos emelése – sokakban, különösen az úgynevezett Ratkó-korszakban születettek körében megütközést váltott ki. A Fidesz mostani bejelentése azonban csak első hallásra hozhat fellélegzést, hiszen az 59. életévüket betöltött nők ma is elmehetnek nyugdíjba, ha 40 évnyi bejelentett munka van mögöttük, sőt 37 év után is, igaz, akkor valamivel kevesebb nyugdíjjal. A nők általában 18–19 éves koruktól dolgoznak, illetve, ha felsőfokú tanulmányokat is folytattak, a főiskolai és egyetemi évek is beleszámítanak a munkaviszonyukba. Nagy előnyt tehát a Fidesz elképzelése nem nyújt számukra.

A viták elkerülése érdekében idézzük a törvényt: „2010-ben a nők előre hozott öregségi nyugdíjkorhatára 59 év, ezt az életkort az 1951-ben születettek töltik be az év folyamán, de ők a korábban hatályos szabályok szerint 2008-ban, 57 évesen már elmehettek előre hozott öregségi nyugdíjba. Ha akkor nem éltek e jogukkal, azt később érvényesíthetik. A nyugdíjkorhatár felemelése a nők esetében is az 1952-es korosztállyal kezdődik, de az 1952-es és az 1953-as születésű nők 59 évesen – 2011-ben, illetve 2012-ben – előre hozott öregségi nyugdíjat vehetnek igénybe, ha van legalább 40 év szolgálati idejük, és sem belföldön, sem külföldön nem állnak biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.