Budaörs: új bázison a légimentők

Átadták a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. új bázisát pénteken: az M1-es autópálya mellett, Budaörsön létrehozott korszerű központban áll készenlétben ezután a közép-magyarországi régióban szolgáló helikopter. Az új bázison – ahová a budaörsi repülőtéren lévő elavult központból költöztek át a mentők – egyebek mellett két fűtött hangárt, éjjeli landolásra, startolásra alkalmas leszállópályát, 30 ezer literes kerozintárolót és a légi irányításnak, gyógyszerraktárnak, oktatóhelyiségnek helyt adó épületet alakítottak ki.

Túri Péter, az állami tulajdonban lévő Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy a 235 millió forintos beruházás költségeiből 150 millió forintot a kormány vállalt, a fennmaradó részt a térség települései, egy telekommunikációs cég, az állami autópálya-kezelő és saját társaságuk állt. Hozzátette: mivel a bázis tervei már régóta készen voltak, rekordgyorsasággal, nem egészen fél év alatt készült el az új központ. Érdekesség, hogy a komplexumban megújuló energiaforrások révén biztosítják az áramot, a fűtést és a hűtést is.

Felavatták az ország legmodernebb légimentési központját Budaörsön
Budaörs, 2010. január 15. Egy mentőhelikoptert készítenek elő. Felavatták az új budaörsi légimentő-bázist. Az M1-es autópálya mellett, 235 millió forintból kialakított létesítmény a közép-magyarországi régiót, valamint a szomszédos megyéket szolgálja ki. A budaörsi az ország legmodernebb intézménye, és egyben a magyarországi légi mentés központi bázisa is. A bázis egy 500 négyzetméteres, fűthető hangárból, és az ahhoz kapcsolódó, hasonló alapterületű kiszolgáló létesítményekből áll. Utóbbiban kapott helyet az országos oktatóközpont és a teljes országos központi raktár is. A központnak saját kerozinkútja van, és egyedülálló fénytechnikájának köszönhetően üzemelése független más repülőterek nyitva tartásától. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az ügyvezető kérdésünkre elmondta, hogy meglévő hét bázisuk közül a 2007-ben átadott balatonfüredi, a tavaly épült szentesi, és a most elkészült budaörsi korszerű, minden igényt kielégítő, Miskolcon, Debrecenben, Sármelléken és Pécsen azonban egyre sürgetőbb volna a felújítás, mindemellett szükség lenne egy nyolcadik, pápai állomáshelyre. Túri Péter szerint ezekre a beruházásokra akár már másfél éven belül sor kerülhet. A napokban jelentek meg ugyanis az új európai uniós pályázatok, s ezek között van olyan, amit kifejezetten mentőállomások építésére, korszerűsítésére írtak ki.

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. nyolc helikoptere tavaly összesen 2778 bevetést – az esetek nyolcvan százalékában sürgősségi mentést – hajtott végre. A statisztikák szerint a Budaörsön állomásozó gépnek kellett a leggyakrabban startolnia, tavaly összesen hatszázszor emelkedett a levegőbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.