Törvényigazítók

Amikor nemrég Mesterházy Attila szocialista kormányfőjelölt azt mondta, számít arra, hogy a kampányban a Fidesz újra hibákat fog elkövetni, mint annak idején, például Mikola István szinglihordázó verbális ámokfutásával, talán maga sem gondolta, hogy milyen hamar igazolja az élet.

A Fidesz frakcióigazgatója a napokban – felfedezve az egyik hetilap vonatkozó írását – azzal állt a kamerák elé, hogy a kormány szocialista pártkatonákat fontos és milliós pozíciókba betonoz be. Nyilván nem a Fidesz-alapító, a párt EP-listáján szereplő Andrási Miklósra gondolt, akit a kormányfő a MÁV élére „ejtőernyőztetett”. Nem tudjuk. Csak annyit közölt, hogy miután az ország szeme előtt egyetlen cél lebeg: lezárni a Gyurcsány–Bajnai-korszakot, ezért a következő kormány mindent el fog követni azért, hogy az illetőket elmozdítsa a helyükről. Ezek az „ejtőernyősök” ugyanis – most tessék figyelni – „gátolni fogják a következő kormány működését”. Éppen ezért, tette hozzá Répássy Róbert, az új kormány meg fogja találni annak a módját, hogy eltávolítsa őket a pozícióikból. Ha kell, akkor „a jogszabályokat kell úgy igazítani, hogy a végrehajtó hatalom keze ne legyen megkötve”. Aki nem figyelt eléggé, annak még egyszer: ha kell, a jogszabályokat kell úgy igazítani.

Nyilván visszamenőleges hatállyal, ahogy az jogállamban szokás.

Volt már igazítgatás korábban is. Például, amikor Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének – a Kulcsárügy drámai előjátékában áldozatként és kommentátorként erősen involválódott – elnökét szerették volna a szocialisták kirobbantani a székéből. Elég ízléstelen volt. A Fidesz pártigazgatója akkor még a másik oldalról hajigálta a gránátokat: „másként nem értékelhető a kormány döntése, csak úgy, hogy a leszámolás megindult”. A kiigazító lex Szász parlamenti megszavazása előtt pedig ugyanez az ember azt mondta: „ez a törvénycsomag nem más, mint szakmai köntösbe bújtatott politikai leszámolás, amelynek célja Szász Károly eltávolítása a PSZÁF éléről”.

Emlékezetes Pokorni Zoltán kiállása, amikor 2002-ben a Fidesz elnökeként „a magyar közigazgatás Szent Bertalan-éjszakájáról” beszélt, rámutatva, hogy az MSZP politikai leszámolásba kezdett a választások után: elzavarta az ÁPV Rt. vezérkarát, az Őrezred parancsnokát, a külügyi és oktatási tárca teljes helyettes államtitkári karát, elbocsátotta az APEH, a PM, az MFB vezetőinek egy részét. Pokorni akkor azt mondta: az MSZP-nek „sok éhes szájat kell betömnie”, valószínűleg a kampányát támogatókat kell kielégítenie. Meglehet, hogy akkor sem volt másról szó, mint hogy úgy gondolták, az érintettek „gátolják a következő kormány működését”. Érthető. Az én ejtőernyősöm független szakértő, a tied viszont az agresszor deszantosa.

Nem kell már találgatni, szövegeket elemezni, világosan itt áll minden. Lesz elszámolás, leszámolás, feljelentés, bejelentés. A stílus megkapó, lehet igazodni. Persze felvetődhet, hogy úriemberek a hadijogot a háborúban is tiszteletben tartják. Felvetődhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.