Oltópontok csak az ÁNTSZ-eknél

Karácsonyra bezárt az eddig üzemeltetett 204 oltópont nagy többsége. A két ünnep között kizárólag az ÁNTSZ mintegy 20 megyei, illetve fővárosi központjában adják be reggel nyolc és délután kettő között az új influenza elleni vakcinát.

Az oltásért ezeken a helyeken továbbra is 3000 forintot kell fizetni, az összeg tartalmazza az oltóanyag árát és az oltás díját is. Az oltópontokon az új influenza elleni védőoltás vény nélkül kapható. Lapunknak Bálint Orsolya, az Egészségügyi Minisztérium kommunikációs főosztályának vezetője elmondta: az oltópontok november huszadikai nyitva tartása óta 86 ezer ember kapta meg csak ezeken a helyeken a vakcinát. Az ünnepek után már csak a 21 ÁNTSZ-központban, illetve a 19 leglátogatottabb megyei intézményben nyitnak ki az oltópontok. Ezek pontos listája a www.antsz.hu weblapon megtalálható. A járványügyi hatóságok arra kérik az ingyenes oltásra jogosult felnőtteket és gyermekeket, hogy továbbra is háziorvosuknál, iskolaorvosuknál kérjék az oltást.

A pártok közben egymásra licitálnak, hogy vajon melyikük gerjesztette az oltásellenes hangulatot. Pesti Imre (Fidesz) például Perjési Klára (MSZP) egyik nyilatkozatára hivatkozik, amelyben a képviselőnő azt mondta: „olyan vakcinára költ az ország hatmilliárd forintot, amelynek kétséges a hatása. A vírus kezelése az iskolapéldája annak, hogyan akarnak szakmai kérdéseket politikai alapon megoldani”. Válaszul Nyakó István (MSZP) azt

mondta: a Fidesz egyes politikusainak „hisztériát gerjesztő nyilatkozatai” riasztják el az embereket a H1N1 vírus elleni védőoltástól, pedig várhatóan januárban megérkezik a járvány második hulláma. Az MSZP szóvivője hozzátette: a Fidesz „kettős beszédet alkalmaz” az új típusú influenzával kapcsolatban: míg politikusainak egy része az oltásra ösztönzi az embereket, addig mások – mint például Pesti Imre

– elriasztják őket. Tény ugyanakkor, hogy Magyarország a beoltottak arányát ítélve „dobogós helyezést ért el”; az itteninél jobb arányt csak Svédországban és Hollandiában mértek. Magyarország tízmillió lakosa közül már minden negyedik embert (26-27 százalék) beoltottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.