Aláírták a BKV-szerződést

Bajnai Gordon kormányfő, Demszky Gábor főpolgármester és Horváth Csaba kormánybiztos aláírta szerdán a Parlamentben a BKV fenntartható finanszírozásának feltételeiről szóló szándéknyilatkozatot. A dokumentum szerint a központi büdzsé 2010-ben – több részletben – összesen 17,4 milliárd forint vissza nem térítendő többletet biztosít a főváros útján a BKV működéséhez a fogyasztói árkiegészítésen és a normatív támogatáson túl. Ezen felül a kormány ötmilliárd forint hitelgaranciát vállal.

Az aláírás után Bajnai Gordon rámutatott arra, hogy a BKV számára a többletpénz feltételekhez kötött. A legfontosabb feltétel az átláthatóság biztosítása, a másik pedig a hatékonyság. Utóbbival kapcsolatban kifejtette: egy teljesen új struktúra létrejöttét szeretnék elérni. Létrejönne egy új rendszerű, Budapestet és környékét magában foglaló megrendelő szervezet, amely közösen rendelné meg a közlekedést. Demszky Gábor közölte: a főváros azt vállalta, hogy a költségvetésébe betervezett tízmilliárd forint mellett ötmilliárddal támogatja a BKV-t jövőre, 2011-ben pedig ezt tíz plusz tízmilliárdra emeli.

A Fidesz mindezt úgy kommentálta: a csomag jelentős részét képező fizetési kötelezettségek csak április utánra, a választásokat követő időszakra vonatkoznak. Ezeket a terheket az új városvezetésnek kell majd vállalnia.

Bajnai Gordon, Demszky Gábor és Horváth Csaba a Parlamentben
Bajnai Gordon, Demszky Gábor és Horváth Csaba a Parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.