A Vigadó üres héja

Két éve csúszik a Pesti Vigadó újranyitása és még legalább ugyanennyit kell várnia rá a fővárosi közönségnek. Eddig egymilliárdot költöttek rá, de még mindig százmilliókra lenne szükség a befejezéshez.

Mire felépül a Vörösmarty téri üvegpalota a volt ORI-székház helyén, addigra a Pesti Vigadó felújítása is befejeződik! Az ígéret ezúttal sem jött be. Hiába hullottak le a falevelek, és hiába bimbóztak ki újra a fák, a patinás épület még mindig nem nyílt meg a látogatók előtt. Egy ideig még nem is fog.

A Pesti Német Színháznak támaszkodó Vigadót 1832-ben adták át a nagyközönségnek. A kedvelt társasági szórakozóhely 1848-ban a forradalmi országgyűlést is befogadta, amire válaszul egy évvel később az osztrákok rommá lőtték. 1865-re újraépítették, majd 1945-ben a háta mögött időközben felépült Haas-palotával egyetemben a németek ismét lerombolták. Mire a Vigadót 1980-ban újranyitották, már mögötte állt az ORI-irodaház. Az irodákat, üzleteket és próbatermeket magában foglaló épület tulajdonjogát, illetve a Vigadó kezelői jogát 1993-ban kormányhatározat révén kapta meg a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány (MSZA) működési költségeinek fedezetéül. A szervezet az első perctől el akarta adni a korszerűtlen műszaki megoldásai miatt csak gazdaságtalanul üzemeltethető házat. Az üzletet évekig nem sikerült nyélbe ütni.

A legutolsó pályázatot 2001-ben hirdették meg, ám ez is eredménytelenül zárult. A tenderen részt vevő ING Ingatlanfejlesztő Kft. ajánlata azonban felkeltette az alapítvány kuratóriumának figyelmét, így immár pályázaton kívül kezdeményeztek tárgyalásokat a pénzintézet nemzetközi ingatlanfejlesztő társaságának hazai leányvállalatával. 2002 őszére megalkudtak. Az ING lemondott az ingatlan egészének tulajdonjogáról – az épület harmada az alapítványé maradt –, cserébe az ingatlanfejlesztő cég határozhatta meg az új épület arculatát. Az acélrácsra rögzített üvegpikkelyekkel borított vegyes funkciójú épületet – kétéves csúszással – tavaly nyáron adták át. Az eredeti elképzelések szerint a Pesti Vigadónak ekkor már teljes gőzzel üzemelnie kellett volna. Az épület homlokzata, nyílászárói, szobrai és díszítései ugyan az ING szerződésben vállalt 520 millió forintos hozzájárulásából valóban megújultak a 2007-es határidőre, ám az épület belsejében nem sok minden változott. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 450 millió forinttal támogatta a belső terek felújítását, ám ez sem hozott látványos előrelépést. Pénz híján leállt a munka. Az alapítvány „Budapest legrangosabb civil kulturális palotájának létrehozása a Pesti Vigadó épületében” címmel 2006 szeptemberében – az épület bezárása után két és fél évvel – nyújtotta be első pályázatát az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok program második pályázati körében. A pályázatok egy évig tartó formai, majd tartalmi értékelése után a döntőbizottság 2007 szeptemberében a projektet beválasztotta a támogatásra javasolt pályázatok közé. Közben azonban megváltoztak a támogatási szabályok, így a programot az Európai Bizottság elé terjesztették, amely 2009 áprilisára hozta meg döntését. A kért hárommillió euró helyett csak 900 ezer euró támogatást ítéltek meg, ami a műemléki hatóságok által korábban engedélyezett tervek módosítására kényszerítette az alapítványt. Júliusra megszületett a támogatási megállapodás, de a végrehajtási szerződést még mindig nem írta alá a projektgazda. A közbeszerzési eljárás ennek ellenére megkezdődött, novemberre döntés születhet, így a munka december közepén megkezdődhet. A második emeleti termeket, az odavezető lépcsősort és a földszinti aulát várhatóan 2010 végére átadják.

A vártnál kevesebb támogatás miatt azonban a felújítás csökkentett műszaki tartalommal valósul meg. Ezek olyan munkák, amelyek később, üzem közben is elvégezhetők – állítja Benkóczy György, az MSZA idén szeptemberben kinevezett új igazgatója. – Így például a restaurátori munkák, illetve a csillárok felújítása.

De így is csak az épület harmadát vehetik birtokukba a látogatók. A felsőbb emeletek kiállítótereinek felújítására ugyanis idén ősszel nyújtott be pályázatot az alapítvány. Százmillió forint önrész mellé 270 millió forint állami támogatást kértek a Közép-magyarországi Operatív Pályázaton. Ha nyernek, a felújítás talán jövő tavasszal megkezdődhet. A többi terület megújításához szükséges pénzügyi források beszerzése Benkóczy György tájékoztatása szerint folyamatban van. Az igazgató bízik abban, hogy a Pesti Vigadót 2011-ben – Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóján – teljes egészében megnyithatják a nagyközönség előtt.

Módosítani kellett a műemléki hatóság által korábban engedélyezett tervet is
Módosítani kellett a műemléki hatóság által korábban engedélyezett tervet is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.