Támadó influenza, küzdő politikusok

A Nemzetbiztonsági Hivatal elnökének sem sikerült tisztázni az Omninvest tulajdonosi hátterét a parlament nemzetbiztonsági bizottságában. Demeter Ervin (Fidesz) közölte, néhány telefonnal többet derített ki, mint a teljes titkosszolgálat. Eközben már 16 ember halála hozható összefüggésbe az újinfluenza-vírussal. Meghalt az az állapotos nő, akit vérének oxigéndúsításával próbáltak életben tartani.

Már 16 ember halála hozható Magyarországon összefüggésbe az újinfluenza-vírussal. Nyolc esetben ez bizonyított, a többiben folyik a vizsgálat - jelentette be kedden Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Az elhunytak között van az a 21 éves, várandós nő is, akit Magyarországon, egyedülálló módon, vérének oxigénnel dúsításával próbáltak életben tartani. Kedden meghalt a zalaegerszegi megyei kórházban egy 24 éves fiatalember is. Az egyébként makkegészséges férfi súlyos tüdőgyulladása miatt, egy hétig volt lélegeztetőgépen.

Simicskó István, a parlament nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke

Jelenleg hat terhes nőt kezelnek intenzív osztályokon. "Jó lenne megkérdezni azokat, akik az intenzívre került fiatal nők környezetében voltak, ajánlották-e nekik a védőoltást?

A hétfőn meghalt, újinfluenza-vírussal fertőzött fiatal terhes nőt múlt hét csütörtökön szállították magas lázzal és influenzaszerű tünetekkel kórházba, ám hiába kapott azonnal intenzív kezelést, a tüdőszövete annyira roncsolódott, hogy képtelen volt ellátni a funkcióját, ezért úgynevezett oxigenátorral (a vér testen kívüli oxigéndúsításával) segítették a lélegzését.

Péntekre stabilizálódott az állapota, és vasárnapra lekapcsolták a véroxigén-dúsító gépről, hétfőre azonban megint roszszabbul lett, összeomlott a keringése. Hiába végezték el az orvosok a császármetszést, a baba halva született. A nő tragédiájáról Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója azt mondta: a betegség nagyon gyors lefolyású volt, ilyennel még az orvosok sem találkoztak.

Mindeközben a parlament nemzetbiztonsági bizottsága ellenzéki kezdeményezésre az új influenza elleni oltást gyártó cég tulajdonosi hátterét próbálta tisztázni. Ezúttal sem sikerült ezt kideríteniük. A pártok szócsatája a nemzetbiztonsági bizottság ülésén odáig fajult, hogy megkérdőjeleződött a titkosszolgálat alkalmassága. A testület ellenzéki, kereszténydemokrata elnöke, Simicskó István szerint az NBH főigazgatója, illetve ezredese sem tudta megmondani kihez érkezik, kinek hajt hasznot a vakcináért kifizetett sok milliárd forint. Ám minderről kedden sem tudott meg többet a hivatal főigazgatójától, mint amennyit az NBH ezredese egy nappal korábban már elmondott. Azaz, hogy a cég két százaléka Laczkó Tamás ügyvezető kezében van, a fennmaradó 98 százalékot a Cipruson bejegyzett Sumpter Pharmaceuticals Ltd. nevű offshore cég tulajdonolja.

A zárt ülésen Demeter Ervin (Fidesz) volt titkosszolgálati miniszter azt állította, hogy egymaga néhány telefonnal többet derített ki, mint amit a bizottság halhatott titkosszolgálatok vezetőitől. A politikus lapunknak is elmondta: az Omninvest mögött egy AJK nevű ciprusi cég áll, amelynek a bejegyzés szerint két ügyvezetője van, és 1997. február 4-én váltott nevet. A cég két igazgatóját Marius Vardasnak és Andreas Karapatakisnak hívják. Azt, hogy a nevek kiket takarnak, valósak-e, nem tudja.

 

Szerinte a cég arra szakosodott, hogy törvényes keretek között bújtassa a valós tulajdonosokat, akiknek az adatait kizárólag büntetőeljárás esetében szolgáltatják ki. Hozzátette: az NBH ezredese a hétfői meghallgatáson valótlan adatokat és neveket közölt a bizottság tagjaival. Mint mondta: az ezredes a meghallgatáson három személyről beszélt, akik közül csak kettőt nevezett meg. Ő viszont kiderítette: hogy az említettek mellett egy harmadik férfi is tulajdonosa a ciprusi cégnek.

Ő a rendszerváltozás előtt az egykori magyar nemzetbiztonsági szolgálatok III/III-as főcsoportfőnökségéhez tartozott Demeter szerint. Kérdésünkre, hogy milyen következménye lehet annak, ha egy NBH-ezredes valótlan adatokat közöl a bizottsággal, azt felelte: ha valakinek dolga van ezzel, akkor az csak az NBH főigazgatója lehet.

Simicskó István a testület elnöke kérdésünkre, hogy tényleg most van-e szükség erre a vitára, azt felelte: közös érdek a járvány megfékezése, ebben partnerei a kormánynak, de "nem csukhatjuk be a szemünket, a fülünket, egy ilyen ügyben a tiszta beszéd elengedhetetlen. Éppen a kormánynak kéne fellebbenteni a fátylat a titkokról.

A nemzetbiztonsági bizottság keddi ülése után Juhász Gábor titkosszolgálati miniszter bejelentette: a bizottság kérésére a szakszolgálatok "szívességből" kísérletet tesznek arra, hogy külföldi társszolgálatok segítségével kiderítsék: kik állnak az Omninvest mögött. Tóth Károly szocialista honatya mindehhez hozzátette: a gyártás, az oltóanyag maga biztonságos, minden egyéb, ami elbizonytalanítja az embereket a védőoltástól felelőtlenség. Még hozzátette: jó karatés Simicskó István, ám azt üzenem neki: "ez most nem harcművészet ideje."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.