Fizetőparkolás: jövő nyártól káosz?

A főváros kétharmados törvény módosítása nélkül találna jogalapot a fizetőparkolás újraszabályozására. Kérdés, hogy ez belefér-e az AB által adott jövő nyári határidőbe, különben jön az ingyenesség és - tegyük hozzá - a káosz.

Nem lesz könnyű feladat az Alkotmánybíróság által szabott szűk, 2010. június végi határidőig alkotmányos alapokra helyezni a budapesti fizetőparkolást. Márpedig ellenkező esetben a főváros alkotmánysértő rendelete megszűnik, a közterületi várakozás pedig tíz év után ismét ingyenes lesz.

A hétfői főpolgármesteri értekezleten - amely az MSZP- SZDSZ-koalíció felbomlása után a korábbi kabinet szerepét tölti be - tárgyaltak a főjegyzői iroda jogi helyzetelemzéséről. Eszerint mielőbb közös kormányzati-fővárosi munkacsoport létrehozására van szükség a jogszabály-módosítások előkészítéséhez.

Az elemzés szerint nem valószínű, hogy a kétharmados önkormányzati törvény megváltoztatásához meglesz a politikai akarat, a parkolás rendezéséhez viszont a feles közútkezelői törvény módosítása is elegendő lehet, így valós felhatalmazást kaphatna a városháza, hogy egész Budapestre kiterjedő keretszabályokat alkosson.

A múlt héten az Alkotmánybíróság arra hivatkozva minősítette alkotmányellenesnek az előbb felsorolt jogszabályokat, mert a törvények nem határozták meg a díjmegállapítás kereteit, szempontjait és korlátait, ezért a főváros - és a többi önkormányzat - jogalkotási jogköre önkényes volt, valamint a fogyasztók érdekeire sem volt tekintettel.

A főváros egyébként első reakcióként "feltétel nélkül üdvözölte" az AB döntését, amely szerinte fel fogja gyorsítani az egységes budapesti fizetőparkolás kialakítását. Lakos Imre (SZDSZ) közösségi közlekedési tanácsnok lapunknak úgy fogalmazott: "szép feladat lesz" a hátralévő szűkös időben alkotmányos megoldást találni. A közútkezelői törvény módosítása azért volna előnyös, mert beleférne a kormányzati ciklusból még hátralévő időbe, de Lakos szerint nem zárható ki, hogy az önkormányzati törvény módosításához is sikerülhet politikai konszenzusra jutni. "Egyik politikai erőnek sem lehet érdeke, hogy Budapesten káosz alakuljon ki a fizetőparkolás megszűnése miatt", jegyezte meg. Lakos szerint a fővárosnak mindenesetre kezdeményező szerepben kell feltűnnie, akár kész törvényjavaslatot kínálva a kormányzatnak.

Wintermantel Zsolt (Fidesz) szerint a parkolási helyzet rendezése az önkormányzati törvény módosítása nélkül aligha képzelhető el, hiszen e jogszabály ad felhatalmazást az önkormányzatoknak, hogy a vagyonukkal - például a parkolási bevételekkel - gazdálkodjanak. Hangsúlyozta, hogy a fővárosi Fidesz az átlátható, korrupciómentes, a főváros és a kerületek érdekeit szolgáló, alkotmányos alapokon nyugvó rendszert támogat, és nyitott arra, hogy ennek kialakításában segítsen. Wintermantel megjegyezte, hogy a főváros a teherforgalmi behajtási díjat a parkoláséhoz hasonló törvényi felhatalmazás alapján szedi, ezért kérdéses, hogy az alkotmányos-e.

Szerinte egyébként a főváros a jövő nyárig ki tudja dolgozni, és el tudja fogadni az AB szempontjainak megfelelő rendeletet, "a szűk keresztmetszetet az Országgyűlés jelenti". Egyetértett az SZDSZ-es közlekedési tanácsnokkal abban, hogy káoszhoz vezetne, ha nem sikerülne orvosolni az alkotmányossági aggályokat, és a közterületi parkolás ingyenessé válna Budapesten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.