Miniszterhiánnyal küzd Orbán Viktor

Sok az aspiráns, de kevesen alkalmasak miniszteri posztra egy esetleges Fidesz-kormányban. Orbán Viktor kulcstárcáknál (oktatási, egészségügyi) is csak keresi a megfelelő embert.

"Lassacskán mindenki kormányt alakít, én a kivételek közé tartozom" - üzente Orbán Viktor Kötcséről, a polgári piknikről. A Fidesz elnöke akkor azt mondta, hogy minden szerkezeti, személyi javaslatot lajstromba vesz. De az erről szóló döntéseknek még nincs itt az idejük - tette hozzá.

Lapunk úgy értesült, hogy ennek ellenére Orbán Viktor - aki bevallottan készül a miniszterelnöki szerepre - intenzíven gondolkodik a kormánynévsoron. De a különböző hírekkel, találgatásokkal szemben "még nincs érvényes lista, mert sok az aspiráns, de kevés közöttük az alkalmas" - mondta lapunknak a Fidesz egyik vezető politikusa. Ezért a pártelnök egyelőre miniszteri "káderhiánynyal" küzd. Azt más fideszes források is megerősítették, hogy kevés olyan politikus van, aki stabil várományosa egy-egy bársonyszéknek. Navracsics Tibor kancelláriaminiszter, Martonyi János külügyminiszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter lehet (ha viszont a polgári titkosszolgálatok felügyelete nem kerül a BM-hez, esélyes miniszterjelölt Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester is). Pelczné Gál Ildikó minden bizonnyal uniós fejlesztési kormányzati feladatot kap, a titkosszolgálati miniszteri székre pedig - ha a mostani felállás marad - Kövér László vagy Demeter Ervin pályázhat.

Más kulcstárcák, az egészségügyi, az oktatási vagy a honvédelmi élére a kiszivárgott hírek szerint a Fidesz elnöke még keresi a legmegfelelőbb szakembert. Azzal együtt, hogy mások szerint "házon belül" is lennének alkalmas politikusok erre, például a honvédelmi minisztérium vezetésére Simicskó István (a nemzetbiztonsági bizottság elnöke), az oktatásiéra pedig Pokorni Zoltán. A Fidesz "main stream radikálisabbjai" a kulcstárcák közé sorolják a "kultusztárcát" is, értesülésünk szerint ugyanakkor meggyengült az az elképzelés, hogy Szőcs Géza erdélyi magyar költő lenne a kultuszminiszter.

Az nyílt titok, hogy Orbán Viktor fideszes EP-képviselőket fog "hazarendelni", ha arra szükség lesz. Kormányzati funkciót kaphat kisebbségi/emberi jogi téren Gál Kinga, és a pártelnök állítólag hazahívná Győri Enikőt is. Esélyes kormányzati tisztségre az agrárszakértő Glattfelder Béla is.

Már megírtuk; Orbán Viktor 2007 ősze óta figyel az esetleges Fidesz-kormányzás személyi feltételeinek megteremtésére; a pártelnök ekkor kérte fel Szabó Erika kiskunhalasi parlamenti képviselőt, hogy vezesse az elnöki stábhoz tartozó úgynevezett Képzési Igazgatóságot. Ez készíti fel a fideszes politikusokat államigazgatási, regionális és helyi igazgatási feladatokra. Közülük kerülhetnek ki az állami cégek vezetői, felügyelőbizottsági tagjai a Fidesz kormányzása esetén.

A dühös emberek ellen

Magyarország előtt két út áll: a dühös emberek, a szélsőségek útja, amelynek a vége káosz, vagy a józan ész útja - mondta Orbán Viktor a Gellért Szállóban tegnap, amikor bemutatta Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnökének Europe, I Struggle, I Overcome című könyvét. (A kötethez Angela Merkel német kancellár írt előszót.)

Ez a könyv arra tanít, hogy a győztesnek elsősorban nem igaza, hanem dolga van; és vannak dolgok - a törvények -, amelyeket semmilyen győztes nem kérdőjelezhet meg - hangoztatta a Fidesz elnöke. Hozzátette: különösen nehéz
emellett érvelni ott, ahol a düh egyre nő, sok a személyes katasztrófa és az indulat. "A mi feladatunk nem kevesebb ma Magyarországon, mint a sok dühös ember indulatából fenyegető sötét érzelmek helyett kiszámítható, élhető jövőt és Magyarországot teremteni."

Orbán Viktor párhuzamot vont a kormány és a szélsőségesek között, azt állítva: a kormány rendszeresen a törvények fölé helyezi magát, míg a másik "radikális szélsőség" rendszeresen a törvényen kívül helyezi magát. A Fideszt a törvény és a rend pártjának nevezte.

Azt is megemlítette, hogy Martens hatszor volt Belgium miniszterelnöke, s megjegyezte: "a receptet kéretik itt hagyni, mielőtt hazautazna". Mint mondta, "Belgiumnál komplikáltabb országot nem nagyon látott", de amikor nagy volt a csábítás a teljes átrendezésre, Belgium akkor is mindig ragaszkodott az alkotmányossághoz, s elutasította a szélsőségeket. (Cs. I.)

Az Orbán-kormány búcsúképe 2002. május 23-án
Az Orbán-kormány búcsúképe 2002. május 23-án
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.