Tandemmel vágna neki a kampánynak az MSZP

Alig pár hét múlva, a december eleji kongresszuson kormányfőjelöltet kellene állítania az MSZP-nek. Egyelőre azonban csak karakterjegyekben és stratégiai forgatókönyvekben gondolkodnak.

Felborította, de legalábbis átírta az MSZP miniszterelnök-jelölt keresési folyamatát, a kompromisszumos forgatókönyveket a budapesti botránysorozat és a fővárosi koalíció felmondása. A budapesti események - legalábbis nagy valószínűséggel ezek - megakasztották a szocialisták népszerűségének nagy nehezen megindult növekedését is. Pedig a szocialisták felsőbb köreiben is egyre többen mondták, hogy Bajnait kellene jelölni első embernek. Annak ellenére is, hogy a kormányfő újra és újra megerősítette: csak egy évre vállalta a feladatot. De akárkire is gondoltak, neki támaszkodnia kellene a kormány sikereire.

Az MSZP-ben most az a verzió látszik erősnek, hogy más legyen a listavezető, és megint más a kormányfőjelölt. Utóbbit lehet, hogy nem is kell a most decemberi pártkongresszuson megnevezni. Ez a tandem politikailag egymást erősítené: a listavezető egy fiatal, régi-új arc lehetne, aki megtestesíti az MSZP értékrendjét, a Fidesztől és a jobboldaltól való távolságát. A kormányfőjelölt pedig nem lenne "pártkatona", inkább az egész baloldalt átfogni, megszólítani képes szakember. Ez lett volna Bajnai, de lehet "egy Glatz Ferenchez hasonló személyiség is". (Emlékezetes, Gyurcsány Ferenc lemondása után a pártvezetés három embert ajánlott kormányfőnek: Glatz Ferencet, Surányi Györgyöt és Vértes Andrást, de végül Bajnai lett a befutó.)

Az MSZP vezetői közül többen is megrajzolták már a vágyott kormányfőjelölt fantomképét, de ezek némileg ellentmondanak egymásnak. Lendvai Ildikó pártelnök korábban még azt mondta: erkölcsileg feddhetetlen és mélyen baloldali politikust keresnek. Ekkor még mindenképpen "új, fiatal arcról" volt szó. Ez már nem hangsúlyos. Kérdés, hogy akkora lenne-e ez a változás, hogy - akár listavezetőként, akár kormányfőjelöltként - esélyessé válik az uniós biztosi poszttól várhatóan elköszönő Kovács László. A volt pártelnök ugyanis jelezte: érdemben elgondolkodna, ha felkérnék.

Kiss Péter alelnök nemrég úgy fogalmazott: az MSZP-nek olyan miniszterelnök-jelöltre van szüksége, aki nemcsak a baloldalt képes megszólítani, hanem a demokratikus politikai erők ennél nagyobb körét is. Ilyen lenne szerinte például Bajnai Gordon. És a kör bezárult - vagy újra nyílik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.