Demszky: nem indulok, velem már nem kell harcolni

A főpolgármester szerint a szocialisták a BKV-botrányok miatti pánikban ugrottak ki a koalícióból. A fővárosnak nem lesz SZDSZ-Fidesz vezetése, de a fiatal demokratáknak felajánlja, jelöljenek főpolgármester-helyettest. Úgy véli azonban, hogy utóda egy független jelölt lesz.

- Nem az SZDSZ-szel, hanem Demszkyvel szakítottunk - mondta nemrégiben lapunknak Burány Sándor fővárosi MSZP-elnök. Mit szól ehhez?

- Az, hogy a MSZP felrúgta a koalíciót, váratlanul ért. Nem voltak előjelek. Látható volt bizonyos kapkodás az utolsó néhány hétben a szocialisták részéről. Több olyan, egymásnak is ellentmondó előterjesztéssel rukkoltak elő, amelyről előzetesen nem egyeztettünk. Ilyen volt a jelenlegi ellenőrző bizottságot megkettőző vizsgálóbizottság ötlete, vagy Horváth Csaba indítványa a BKV igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak kiválasztási elveiről. Előbbit illett volna a kabinetre is behozni, utóbbi pedig több ponton is ellentétes volt azzal, amire korábban nyilvánosan ígéretet tettünk, vagyis hogy az átláthatóság érdekében az ellenzék delegálhassa az fb elnökét. E mögül kifaroltak a szocialisták. Ha a kabinetülésen egyeztetjük e javaslatokat, akkor elkerülhető lett volna az, amit a szocialisták annyira sérelmeztek, vagyis hogy a közgyűlés ülésén azokat az SZDSZ leszavazza. Úgy látom, a BKV végkielégítési botránya megrázta az MSZP-t, és pánikreakciót váltott ki belőlük, ez vezethetett a koalícióból való kiugrásukhoz, ahhoz csak ürügyet kerestek.

- Mi a valódi ok?

- A BKV-botrányok kikezdték a fővárosban az MSZP népszerűségét, ők pedig azt hiszik, elhárítják maguktól a felelősséget, ha egyedül hagyják az SZDSZ-t, oldja meg ezt a válságot, ahogyan tudja. Nem világos, valójában mit akarnak a párt budapesti vezetői. Miközben a sajtóban üzengetnek, a saját képviselőik sem értik, mi történik. Néhány helyért megy a harc a választási listán, és eközben az önkormányzatban dolgozó embereiket is cserbenhagyják. Tizenöt év együttműködés után azért nem ezt vártam volna. A BKV-ügyek rendezése karnyújtásnyira volt, ha teljesen megújítottuk volna az igazgatóságot és a felügyelőbizottságot, amely testületekből eddig csak az SZDSZ hívta vissza a maga jelöltjeit, akkor az egész felügyeleti rendszert megváltoztathattuk volna. Erről a terepről azonban a szocialisták levonultak.

- Mitől oldja meg a BKV problémáit, hogy új emberek kerülnek az it-be és az fb-be? A korábbi igazgatósági és felügyelőbizottsági elnök is azt mondta, hogy a végkielégítésekről, az aggályos szerződésekről nem tudtak semmit.

- Mert tiszta lapot jelent. Az általam javasolt, az MSZP és az ellenzék támogatásával egyhangú elfogadott új javadalmazási szabályzat kizárja, hogy trükközni lehessen a kifizetésekkel. A BKV-nál az eddigi gyakorlat nem mehet tovább, hiszen bűnügyek történtek, a rendőrség már vizsgál 46 olyan szerződést, amelynél felmerülhet, hogy a kifizetést nem előzte meg teljesítés. Sajnálatos, hogy az egyik fővárosi vállalatnál van egy ügy, amely elhomályosítja a három korábbi cikluson átívelő együttműködésünket a szocialistákkal. Én nem általában a MSZP-vel voltam elégedetlen a BKV-ügyben, csak Hagyó Miklóssal.

- Ikvai-Szabó Imre szerint egy ekkora várost egyetlen főpolgármester-helyettessel nem lehet irányítani. Kiket venne maga mellé helyettesként?

- Hétfőre ötpárti egyeztetést hívtam össze. Meg fogom kérdezni mindegyik párttól, hogy támogatják-e új főpolgármester-helyettesek megválasztását. Ha nem a válaszuk, akkor tudomásul veszem, hogy a pártok célja az, hogy lassítsák a döntéshozatalt. Ebben az esetben Ikvaival és a főjegyzővel visszük tovább a városvezetést. Ha támogatják, hogy új helyetteseket válaszszunk, meg fogom kérdezni tőlük, hogy jelölnek-e valakit. Ennek kicsi a valószínűsége: az MSZP most lép ki, a Fidesz pedig nem akar ilyen szintű együttműködést. Ha az új helyettesek megválasztását ezzel együtt támogatják, akkor az SZDSZ-frakcióból fogunk megnevezni valakit.

- Ez lenne az az SZDSZ-Fidesz-koalíció, amelyről a szocialisták beszélnek?

- Ezt az MSZP azért emlegeti, mert saját szavazóinak akar hazabeszélni, Tarlós István és a Fidesz vezetése erre már csattanós választ adott, ténylegesen kizárva egy ilyen együttműködést. Én sem beszéltem soha ilyen koalícióról, csak arról, hogy ötpárti egyeztetéseken kell a továbbiakban konszenzusra jutnunk a várost érintő ügyekről. A Fidesszel azért sem lesz szorosabb együttműködésünk, mert nekik ez nem érdekük. A Fidesz egyetlen célja, hogy kétharmadot szerezzen az országos választásokon, ehhez pedig szükségük van a Jobbik szavazóira, akik szemében én főellenség vagyok. Ez nagypolitikai játszma, Orbán Viktort nem érdekli Budapest, csak a hatalom. Tarlósnak viszont nem lehet érdeke, hogy ha nyer, egy rosszul működő fővárost vegyen át, neki egy "puha átmenet" kedvezőbb volna, de ezt a nagypolitikai helyzet kizárja. Nem véletlen, hogy Tarlós csak akkor vetette fel a közgyűlés feloszlatását Budapesten, amikor már biztos volt benne, hogy erre nincs alkotmányos lehetőség.

- Többek szerint egy minimumprogramban tudnak csak megállapodni a pártok, ami azt jelenti, hogy új beruházások aligha indulhatnak, a város pedig a választásokig takaréklángon működne.

- Ezzel nem értek egyet. A most zajló beruházások kapcsán is egy sor döntést menet közben meg kell hozni, ha ezekről a hátralévő egy évben nem döntünk, rengeteg lehetőségről és pénzről maradhat le Budapest. Most kell elindítani minden olyan beruházást, amelyre később nem kaphatunk támogatást az EU-tól. Én azt szeretném, ha az utódom úgymond beleülhetne a készbe, és nem üres kasszát kellene átvennie, hanem előkészített, és rögtön indítható beruházásokat, amelyek önrésze EIB-hitel formájában a város rendelkezésére áll.

- Ezek szerint nem indul 2010-ben?

- Nem. Velem már nem kell harcolni.

- Egyes elemzések szerint önnek és a Fidesznek közös érdeke, hogy együtt gyengítsék az MSZP-t, hiszen "levezető köröket futó" főpolgármesterként fél éven át egy vélhetően Fidesz vezette kormánnyal kell majd együttműködnie, a Fidesznek pedig - ezt Tarlós ki is jelentette - sem ön, sem a romokban lévő SZDSZ nem ellenfél, csak a szocialisták.

- Ez teljes egészében spekuláció. Két cél vezérel: a szükséges és vállalt beruházások előkészítése és megvalósítása, valamint az, hogy Budapest multikulturális közösség maradhasson, amely kiközösíti magából a rasszista, antiszemita, idegengyűlölő szélsőjobbot. Ezenkívül nem akarom, hogy a Fidesznek - vagy bármely más pártnak - kétharmados többsége legyen, és kénye-kedve szerint átírhassa az alkotmányt. Ezért annak örülnék, ha az MSZP Budapesten meg tudna erősödni, hiszen ez az ország érdeke is.

- Mégis hogyan? Pont ellentétes hatást váltott ki, hogy a BKV-ügyek kapcsán az MSZP és az SZDSZ egymásra igyekezett tolni a felelősséget, ami koalíciós szakításhoz vezetett. Hogyan tud ezek után a két párt egy esélyes, közös főpolgármester-jelöltet jelölni, és ki lehet az?

- Az MSZP magára gyújtotta a házat, magam is zavartan állok a viselkedésük előtt. Ami a jelöltet illeti, olyasvalakire lesz szükség, aki mindkét párt szavazóbázisát és a centrumot is meg tudja szólítani. Véleményem szerint egy független jelöltben kellene gondolkodni. Ennél is fontosabb, hogy a baloldali és liberális pártoknak ismét többségük legyen a Fővárosi Közgyűlésben. Ez még annál is nehezebb lesz, mint az ideális jelöltet megtalálni.

Kósáék előre hozott választást akarnak - Budapesten

Azonnal feloszlatná a fővárosi közgyűlést Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere, Szijjártó Péter, a párt elnöki kabinetjének vezetője és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. Ezt szeretnék elérni a napokban beterjesztett törvénymódosítással. Szerintük az MSZP és az SZDSZ budapesti koalíciójának felmondása után a város működőképessége is veszélybe került, miközben a szabályok szerint nincs lehetőség az előre hozott helyhatósági választás megtartására. Ez valóban így van, mert a helyi képviselő-testületek az általános önkormányzati választásokat megelőző év október 1-je után már nem oszlathatják fel önmagukat. Vagyis: a fővárosi képviselők - és a polgármester - jövő őszig mindenképpen hivatalban maradnak. Az ellenzéki politikusok ezért a helyi önkormányzatokról, illetve a választási eljárásról szóló törvény módosításával ezt a korlátozást törölnék. A javaslat szerint a képviselő-testület feloszlatásának, valamint az időközi választás megtartásának tilalma csak a helyhatósági választások kitűzése utáni időszakra terjedne ki. Miután kétharmados törvényekről van szó, az indítvány elfogadására semmi esély, így annak benyújtása nem több politikai üzenetnél. (L. K.)

Ez nagypolitikai játszma
Demszky Gábor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.