Mentelmi jogért UD-bizottság

A Fidesz Dávid Ibolya, illetve Herényi Károly mentelmi jogáról szóló parlamenti döntéshez köti az UD Zrt.-vizsgálóbizottság felállítását.

 Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója lapunknak azt mondta: ne szorgalmazzon UD-vizsgálóbizottságot az - történetesen az MSZP -, aki akadályozza a független igazságszolgáltatás munkáját az ügyben. A politikus szerint Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság szocialista elnöke például azzal akadályozza, hogy a testület elhalasztotta a két MDF-es politikus mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló keddi szavazást.

Tovább nyomoznak
Nemzetbiztonsági bizottsági ülés, Szilvásy György Dávid Ibolya, Tóth Károly megfigyelési botrány, UD ZRT

Az Országgyűlés tavaly decemberben 369 igen szavazattal döntött a bizottság felállításáról Gulyás József (SZDSZ) javaslatára. Ő nyáron lapunknak nyilatkozva "belátást kért" a Fidesztől és az MSZP-től. - A szocialistáknak be kell látniuk, sokkal kényesebb a mentelmi jog felfüggesztésének az ügye, mintsem játszadozni lehetne vele. Minél előbb ki kell adni Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogát. A Fidesz pedig ne akadályozza az ügyek vizsgálatát - tette hozzá.

Az UD-ügy tavaly ősszel robbant ki. Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter azt állította, "valakik" megkíséreltek behatolni az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szerverekbe. A "valakik" az UD Zrt. lett volna. Az MSZP-s politikusok fideszes árnyék-titkosszolgálatról beszéltek.

A cég ellen sajtóhírek szerint nyomozást indított az NNI. Később, szeptember 12-én, Dávid Ibolya egy tájékoztatón felmutatott egy CD-t, és azt mondta: a hangfelvétel szerint egykori és jelenlegi politikus is érintett lehet egy, a személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A CD Csányi Sándor OTP-elnök titkosan felvett telefonbeszélgetését tartalmazta Tóth Jánossal, az UD Zrt. egyik vezetőjével. Az MDF elnöke a legfőbb ügyésztől soron kívüli vizsgálatot kért, amit a Fővárosi Főügyészség elutasított. Meggyanúsították viszont Szilvásy Györgyöt, Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.