Szili nem kér posztot

Szili Katalin nem kér posztot az MSZP országos választási bizottságában, így egyértelmű, hogy ebben a ciklusban már nem vesz részt a párt irányításában.

Az MSZP elnöksége kedden egyhangúlag úgy döntött, hogy a Szili Katalin lemondása után megüresedő házelnöki posztra Katona Bélát javasolja. Az elnökség - amelynek ülésén Szili is részt vett - egyúttal megköszönte a házelnök munkáját, és közölte: számít rá a továbbiakban. Szili Katalin a legutóbbi pártkongresszuson jelentette be "hátralépését", melyet az EP-választás kudarca utáni szocialista önvizsgálat hiányával és a vezetésben zajló pozícióharccal indokolt.

A házelnök, Sólyom László és Bajnai Gordon az augusztus 20-i állami kitüntetések átadása utáni pohárköszöntőn

Közölte, ő a baloldal újraépítésére akar koncentrálni. Országjárásra készül, de csak részben pártkeretekben. A házelnök környezetéből úgy értesültünk, hogy Szili a parlament szeptember 14-i nyitóüléséig kizárólag a házelnöki tisztségéből adódó feladataira koncentrál. A héten például a nemzeti és etnikai kisebbségek fóruma, illetve a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács ülésén elnököl. Nemzetközi programjai jórészt a szeptember elejei, Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának elnöki feladataihoz kötődnek.

Korábban felmerült, hogy Szili is helyet kaphat az MSZP operatív irányítását ellátó országos választási bizottságban (ovb), de - legutóbb, lapunknak nyilatkozva is - határozottan közölte: sem kormányfőjelölt, sem pártelnök nem kíván lenni, és az ovb-tagság sem érdekli. Úgy tudjuk, a párton belüli folytatásról Lendvai Ildikó pártelnökkel már egyeztettek, de a négyszemközti tanácskozás nem hozott érdemi eredményt. Várhatóan még a parlamenti nyitány előtt folytatják a megbeszélést.

A házelnök közvetlen környezetéből úgy értesültünk, Szilit a programalkotásba is be kívánják vonni, annak ellenére, hogy politikai elképzeléseit gyakran éri belső bírálat. Amikor a neoliberális iránnyal szemben foglalt állást, házon belül az ultrabalos venezuelai elnökhöz, Hugo Chávezhez hasonlították. A Népszabadságban megjelent Idő van! című vitaindítója kapcsán pedig a jobboldal támogatójának állították be.

4,5 milliós tiszteletdíj

Háromhavi tiszteletdíj illeti meg távozásakor Szili Katalin házelnököt, öszszesen tehát 4,5 millió forint. Szili egy évig még jogosult lesz az őrezred "csökkentett személyi védelmére", és egy szolgálati gépkocsit is használhat annyi ideig, mint ameddig házelnök volt, azaz hét évig. Három évig kétfős parlamenti titkárságot is fenntarthat. Szili állami rezidenciában lakik, ebből ki kell költöznie.

Katona: egy pályafutás csúcsa

Katona Béla frakcióvezető-helyettes tekintéllyel bír a szocialista képviselőcsoportban. Ő korábban világossá tette, hogy a 2010-es választások után nem folytatja a parlamenti politizálást, ezért az új, házelnöki poszt egyben karrierjének méltó befejezését is jelenti. Az MSZP felső vezetőitől úgy értesültünk: a jelenlegi parlamenti alelnök Mandur László teljesítményével is elégedettek, ő azonban "még ráér".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.