Nyáron sem lazítható dresszkód

A nőknek harisnya, kosztüm, kötelező smink és manikűr, a férfiaknak öltöny, nyakkendő és bőr óraszíj - néhány elem magyarországi cégek irodai öltözködési szabályzataiból, melyeket ilyenkor, a kánikulában is be kell tartani. Ez nem öncélú szigor, hanem a fegyelmezés egyik eszköze - állítja a protokollszakértő.

A legrosszabb a harisnya negyven fokban, ettől szenvedünk a legjobban, a többit ki lehet bírni - mondja Anna, aki egy pénzügyi szolgáltatónál középvezető. Hozzáteszi: eleinte furcsállotta a cég szigorú öltözködési szabályzatát, különösen, mert azokra is vonatkozik, akik nem találkoznak ügyfelekkel. - A férfiaknak öltöny, nyakkendő, a nőknek kosztüm, térdig vagy az alá érő szoknyával, mindkét nemnek zárt cipő - sorolja. Tilos a rövid nadrág, az ujjatlan vagy vállpánt nélküli top, a farmer, a túl mély dekoltázs, a fedetlen has vagy hát, és az áttetsző anyagok.

- A nőktől elvárják a "diszkrét sminket", amiről én eleinte elfelejtkeztem, mert korábban nem festettem magam. Hivatalosan senki nem kritizált emiatt, de egy kolleganő bizalmasan szólt, hogy figyeljek erre is - meséli. Anna szerint a szabályok egy része felesleges, mert mindenki tisztában van vele, hogy munkahelyre nem vehet föl miniszoknyát, a másik része pedig egyszerű "emberkínzás", mert nem lesz jobb munkaerő attól, hogy hosszú ujjú blúzban izzad.

Belépéskor az új alkalmazottaknak el kell olvasniuk a dresszkód kézikönyvet, ez követendő, de senki nem mondta, hogy kötelező - mondja Rita, aki egy bankban dolgozik. Mivel nem találkozik naponta az ügyfelekkel, neki nem kell fehér blúzt és fekete szoknyát hordania, de így is elegánsan kell megjelennie. - A kézikönyv arra is felhívja a figyelmet, hogy mindenki a testalkatának megfelelően öltözzön - teszi hozzá.

Itt is kötelező a smink, de a szabályzat kitér arra, hogy a körmöknek "ízlésesen manikűrözöttnek" kell lenniük. Ami a harisnyát illeti, ilyenkor nyáron Ritáék csalnak egy kicsit, mindig van náluk, de csak akkor veszik fel, ha tárgyalásra mennek. - A férfiaknak rosszabb. Nem hordhatnak rövid ujjú inget, vagyis télen-nyáron ugyanúgy kell járniuk. Ezért reggel, amikor bejönnek, első dolguk, hogy maximumra kapcsolják a légkondit, aminek persze a kolleganők nem örülnek - meséli. A kézikönyv a férfiöltözék olyan apró részleteire is kitér, mint az óraszíj, amelynek lehetőség szerint bőrből kell lennie. Bár Ritáéknál nem, de a bank más osztályain a péntek farmeres nap, vagyis ezen a napon lehet egy kicsit lazábban öltözni.

A ruha a fegyelmezés egyik eszköze - állítja Görög Ibolya, protokollszakértő. Szerinte a dresszkód egyáltalán nem öncélú erőfitogtatás a cégek részéről, hanem a hatékonyság növelése érdekében hozott racionális szabályozás. - A munkára hatással van az öltözék, amiben végzik - mondja. Görög Ibolya szerint ezért kell azoknak is elegánsan öltözniük, akik nincsenek állandó kapcsolatban az ügyfelekkel. - Akik pedig tárgyalnak, tanácsokat adnak, azoknak a bizalom erősítése miatt kell kifogástalanul megjelenniük - teszi hozzá. A protokollszakértő szerint nem véletlen, hogy éppen a pénzügyi szektorban terjedt el leginkább a dresszkód, ezen a területen ugyanis alapvető fontosságú a bizalom.

Ilyenkor, kánikulában Görög Ibolya szerint a cégek lehetnek kicsit megengedőbbek. - A férfiak hordhatnak rövid ujjú inget, esetleg nyakkendő nélkül, de szigorúan a nadrágba betűrve - tanácsolja. Ami a nőket illeti, a szakértő szerint a vállukat mindenképpen el kell takarniuk, ha nem is kosztümkabáttal, de legalább egy top fölé vett kigombolt, laza blúzzal. - A szabadon hagyott váll szexuális jelzés, ennek pedig nincs helye komoly munkahelyen - szögezi le.

Az önfegyelem egyre kevésbé divat manapság, a fiatalok úgy szocializálódnak, hogy mindenki azt csinál, amit akar. A szigorúan szabályozott megjelenés részben pótolhatja az esetleg hiányzó önfegyelmet - véli. Éppen ezért Görög Ibolya szerint a jövőben egyre több cég fogja bevezetni a dresszkódot, nem csak a pénzügyi szektorban, hanem más területeken is.

Néhány éve nagy port kavart, amikor Mitnyan György, a Fővárosi Közgyűlés fideszes képviselője dresszkód elfogadását javasolta a Fővárosi Önkormányzatnál, mert úgy vélte, hogy a hivatalnokok egy része szakadt vagy extrém öltözékben jár dolgozni. Az ötlet azért háborított fel sokakat, mert például a térd felett érő szoknyát csak "teljesen tökéletes lábú" nőknek engedélyezte volna. Blúzok, ingek terén pedig a hosszabb változatot preferálta, mert "kevés nőnek van olyan hasa, amit mutogatni érdemes".

A fedetlen váll tilos a hivatalokban, cégirodákban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.