A rendőrség már lezárná az UD Zrt.-ügyet

Néhány héten, maximum egy hónapon belül a rendőrség lezárná az UD Vagyonvédelmi Zrt. ügyében a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 2008. szeptember 10-i feljelentése alapján elrendelt nyomozását. Információink szerint már csupán a nyomozást felügyelő ügyészeken múlik, hogy mikor és milyen minősítéssel, bűncselekmény vagy bizonyíték hiányában zárják le az aktákat.

A Népszabadság úgy értesült, hogy a kilenc és fél hónapja tartó rendőrségi nyomozás eddig még nem talált kézzelfogható bizonyítékokat arra, hogy az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nek a NBH feljelentésében nevesített vezetői és munkatársai "titkos hálózatot működtettek, és megkíséreltek volna behatolni az elektronikus gerinchálózathoz kapcsolt egyes kormányzati szervek informatikai rendszereibe, veszélyeztetve ezzel azok törvényes működését", ahogy azt a Szilvásy György volt titokminiszter néhány nappal az ügy kirobbanása után közleményében állította.

Nem találták meg a kémprogramot, amelyet állítólag a Nemzetbiztonsági Hivatal egyik szerverére telepítettek, s amelyet (illetve rajta keresztül a telepítőjét) a hivatalhoz közelálló forrásaink korábbi állításai szerint hónapokon keresztül dezinformáltak.

Az "alapügy", azaz az NBH feljelentése alapján indított nyomozás lezárása nem érintené azt a féltucatnyi nyomozást, melyet az UD Zrt.-ügy vizsgálata közben indítottak a hatóságok, például adócsalás, jogosulatlan adatkezelés, illetve haditechnikai, illetve kettős rendeltetésű termékek engedély nélküli beszerzésének gyanújával.

A Nemzetbiztonsági Hivatal 2008. szeptember 10-én tett feljelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, államtitoksértés és számítógépes rendszerek elleni bűncselekmények gyanújával az UD Zrt. vezetői és munkatársaik ellen. Még aznap házkutatást tartott a rendőrség a cég telephelyén és vezetőinek lakásában. Akkor kiderült: az ott talált fegyvereket szabályosan hatástalanították. A nyomozók csak a vagyonvédelmi cég számítógépeit és szervereit foglalták le. Az NBH a feljelentést név szerint tette meg a cég tulajdonosai és munkatársa ellen, a rendőrség - óvatosságból - ismeretlen tettesek ellen rendelt el nyomozást.

Két nappal később Almássy Kornél, aki az MDF küszöbön álló tisztújításán Dávid Ibolya kihívója lett volna, közölte: felszólították, hogy lépjen vissza, különben olyan adatokat hoznak róla nyilvánosságra, amelyek alkalmasak a lejáratására. Egy órával később Dávid Ibolya állt a sajtó elé és közölte: két nappal korábban kapott egy hangfelvételt, melyen ketten arról beszélnek, hogy "valakik váltást szeretnének az MDF élén, és ezért megbíztak egy vagyonvédelmi céget, hogy gyűjtsön terhelő adatokat róla". A telefonbeszélgetésről készült hangfelvétel kevéssel ez után már bárki számára hozzáférhető volt a hvg.hu oldalán. Dávid Ibolya pedig feljelentést tett a rendőrségen.

Demeter Ervin, az Orbán-kormány volt titokminisztere akkor koncepciós eljárással vádolta meg a szocialistákat, elsősorban Szilvásyt. Véleményét telefonon a Dávid feljelentését még el sem bíráló rendőrség vezetőjének, Bencze Józsefnek is elmondta, aki erről jelentést írt felettesének. E jelentést lobogtatva később Szilvásy már úgy fogalmazott: Demeter nyomást akart gyakorolni a rendőrségre. Később pedig kijelentette: az UD Zrt. körül létrehozott árnyék-titkosszolgálattal kapcsolatban állt Demeter Ervin és Kövér László is. Szilvásy ezt néhány lehallgatott hangfelvétellel kívánta igazolni, ám ez a lépése visszafelé sült el.

Kövér, Demeter és az UD Zrt. tulajdonosa, Tóth János telefonbeszélgetései a cég ellen folyó nyomozás szempontjából közömbösek voltak, így azokat az NBH - legalábbis a Fidesz álláspontja szerint - nem tárolhatta volna. Emiatt feljelentették Szilvásyt, akit a nyomozó főügyészség nemrég gyanúsítottként hallgatott ki.

Dávid Ibolya feljelentését elutasították, sőt, őt, és párttársát, Herényi Károlyt a múlt héten a legfőbb ügyész kikérte a parlamenttől. Információk szerint jogosulatlan adatkezeléssel és (Herényi esetében) kényszerítéssel gyanúsítanák meg, ám a parlament valószínűleg már csak az őszi ülésszak kezdetén dönt a kiadatásukról. Máig tisztázatlan, hogy a titkosszolgálat által lehallgatott telefonbeszélgetés hangfelvétele hogyan jutott el Dávid Ibolyához.

Nehéz helyzetbe került a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és az NNI egy-egy nyomozója - kiderült ugyanis, hogy az UD Zrt.-nél tartott házkutatáson talált, rendőrségi nyilvántartásból származó iratokat az ő titkos kódjaikkal kérték le a nyilvántartásból - bár az még ma sem egyértelmű, hogy ők kérték-e ki az adott információkat -, lényegesen több fejleményről azonban nem sikerült a hatóságoknak beszámolniuk.

A vámőrség az ügy egyik mellékszálaként adócsalás gyanújával nyomoz. Vizsgálódnak továbbá az UD Zrt.-től lefoglalt engedélyköteles technológiák (azaz katonai vagy kettős, katonai és polgári célra egyaránt használható eszközök) engedély nélküli beszerzése és esetleges használata miatt is. Belekeveredett az ügybe Meggyes Balázs, Esztergom fideszes polgármestere is, aki ellen szintén az NBH feljelentése nyomán vizsgálódik az ügyészség. A titkosszolgálat állítólag az UD Zrt. ügyében eljárva jutott olyan információk birtokába, melyek szerint Meggyes "ismeretlen forrásból" megszerezte egyes beosztottjainak telefon-híváslistáit, és számon kérte rajtuk, hogy miért tartanak kapcsolatot az ő politikai ellenfeleivel.

Azt továbbra sem tudni, hogy az NBH mire alapozta a többségében volt nemzetbiztonsági dolgozókat foglalkoztató UD Zrt. ellen tett feljelentését, jóllehet egy korábbi hír szerint a feljelentést megelőzően nyolc hónapon keresztül zajlottak a telefonlehallgatások és a titkos adatgyűjtés a cég ellen.

Herényi Károly és Dávid Ibolya bemutatta a hangfelvételt
Herényi Károly és Dávid Ibolya bemutatta a hangfelvételt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.