Az MSZP nyitja az ajtót

Még a július 4-i kongresszus előtt rendezni kívánja a belső feszültségeket az MSZP vezetése - tudta meg a Népszabadság. Az egyik lehetőség, hogy a választási felkészülést - miniszterelnök-jelöltként - már új ember vezeti.

"Nyitva áll az ajtó a fiatalok előtt, nem kell az ablakon bemászni" - fogalmazott forrásaink szerint Szekeres Imre elnökhelyettes azon a hét eleji elnökségi ülésen, amelyen heves vita után végül leszavazták Ujhelyi István és négy további - fiatal - elnökségi tag kezdeményezését. Eszerint az elnökségnek bizalmi szavazást kellene kérnie maga ellen a július 4-i kongresszuson, hogy megfelelő legitimációval lehessen nekivágni a választásokig tartó időszaknak.

A kezdeményezés mögé idővel felsorakozott a fővárosi pártszervezet és több megye, igaz, jóval több ellenzi. A párt belső fórumain azóta is tart a vita, hogy radikális sorcserével, új politika meghirdetésével vagy a kettő együttesével állítható-e meg az MSZP elfogadottságának a hanyatlása.

Sokatmondó volt Lendvai Ildikó pártelnök legutóbbi Népszabadságnak adott nyilatkozata, amelyben közölte: kellenek új hitelesítő és fiatal arcok. Közülük szeretnének miniszterelnök-jelöltet is, aki e funkciójában át kell hogy vegye az MSZP országos választási bizottságának (OB) a vezetését.

Lapunk úgy tudja, hogy az MSZP felső vezetése kész teret adni a "fiataloknak", úgy például, hogy egyikük a választásra való felkészülés irányításában kulcsszerepet játszó OB élére áll, és koordinálja a felkészülést a kongresszuson elfogadott stratégia mentén.

A "trojka", azaz a hármas ügyvezető elnökség (Lendvai, Kiss Péter, Szekeres) azzal, hogy az OB létrejött, meg is szűnt. A hármas ügyvezetést nem formalizált határozat hozta létre, ezért megszűnéséhez sem kellett hivatalos döntés. Az OB élén viszont ugyanúgy a pártelnök áll, ahogy a trojkában is ő volt az első az egyenlők között.

A jelenlegi vezetés azzal is egyetért, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje a "fiatalok" közül kerüljön ki, illetve az "új arcok" előkelő helyet kapjanak az országos listán is. Az OB-ben több munkacsoportot kívánnak létrehozni, az egyik az országos lista összeállításáért felel majd. Vezetője Mesterházy Attila lesz. A felső vezetés szándéka szerint a munkacsoportban számos "fiatal" kap majd helyet. Lapunk információi szerint ezt az integráló folyamatot még a kongresszus előtt végig kívánják vinni, hogy a tanácskozás már a teendőkről és ne személyi villongásokról szóljon.

- Az, hogy ilyen nehéz év előtt egy testület felajánlja a mandátumát egy bizalmi szavazáson, megszokott és elvárható lépés. Gyurcsány Ferenc, Hiller István, Lendvai Ildikó is élt már ezzel az eszközzel - nyilatkozta lapunknak Ujhelyi István.

A bizalmi szavazást javasló alelnök szerint az, hogy felvetése ilyen nagy hullámokat kavart, azt mutatja, hogy a mélyben igenis forrong a párt. Ujhelyi szerint két irány, a radikális váltás vagy a folytatás között kell dönteni a kongresszuson. A politikus hozzátette: ő maga sokáig kérlelte Lendvai Ildikót, hogy vállaljon vezető szerepet. "A mostani javaslatom sem róla szól" - fogalmazott.

Szekeres: El kell dönteni, meddig kormányzunk

Az adótörvények és a költségvetés elfogadása után el kell gondolkodni azon, folytassa-e még az MSZP a kormányzást - mondta a Hírszerzőnek Szekeres Imre, aki szerint vannak a pártban, akik nem csinálnák tovább. "Az EP-bukás nem Gyurcsány Ferenc egyszemélyes felelőssége, új arcok pedig kellenek a pártvezetésbe, de a tapasztalt politikusok mellé", jelentette ki. Szekeres világossá tette, hogy szerinte objektív értékelést kell készíteni az elmúlt két év kormányzati munkájáról, de olyat, amelynek "nincs személyeskedő jellege".

A többség abban értett egyet, hogy egy ilyen értékelésen túl el kell döntenünk azt is: meddig kormányzunk, és milyen feladatokat, miért akarunk még elvégezni - mondta, hozzátéve: a mostani vezetést hat héttel az EP-voksolás előtt választották, így nem volt módja változtatni, hiszen menet közben nem lehet kereket cserélni, de most már ennek is eljött az ideje. Aki ezt a programot támogatni fogja a kongresszuson, az elnökség melletti bizalmát is kifejezi - hangoztatta.

Szekeres szerint a kongresszuson kell eldönteni, mikor lesz miniszterelnök-jelöltje a pártnak. Az elnökhelyettes külső és pártbeli jelöltet is lehetségesnek tart. "Olyat kell jelölnünk, aki személyében demonstrálja, hogy az MSZP hiteles, baloldali párt. Nincs még válaszom rá" - mondta.

MSZP kongresszus
MSZP kongresszus
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.