Nyolc EP-lista és egy tiltakozás

Nyolc pártlistára lehet voksolni a június 7-i európai parlamenti (EP) választáson. Szerdán letelt az Országos Választási Bizottság lista-nyilvántartásba vételi határozataival szembeni jogorvoslat lehetősége. A szavazócédulákon a Fidesz-KDNP, a Jobbik, a Lehet Más a Politika-Humanista Párt, MCF Roma Összefogás, MDF, MSZP, Munkáspárt és az SZDSZ neve szerepel majd.

Az LB minden felülvizsgálati kérelmet elutasított, ami azt is jelenti, hogy a Zöld Baloldal nem indulhat. A párt lekéste a listaállítási határidőt. Érvelésük szerint azért, mert a Fővárosi Bíróságtól korábbi adatokat tartalmazó igazolást kaptak, és mire megérkezett a jó verzió, már késő volt. A bíróság szerint viszont a Zöld Baloldal adott be hiányos dokumentumokat. A bíróság állításaira felháborodottan reagált a Zöld Baloldal. Arra hivatkoznak, hogy április 30. és május 8. között naponta érdeklődtek a Fővárosi Bíróságnál a bejegyzés jogerősítésével kapcsolatban. Május 5-én az illetékes bíró azt mondta, hogy május 4-én viszszaadta az anyagot az irodának. Ezzel szemben május 6-án a kezelőiroda olyan kivonatot adott ki, amely nem a jogerős végzés adatait tartalmazta. Vitatják az állítást, miszerint a Zöld Baloldal képviselője május 6-án nem jelezte az irodán, hogy az új adatok bejegyzéséről szóló kivonatra van szüksége. Képviselőjük május 7-én azt a tájékoztatást kapta az irodától, hogy még nincs záradékolva a végzés, tehát nem jogerős. Hihetetlen számukra, hogy a Fővárosi Bíróság kezelőirodája a május 5-én jogerőre emelt végzésről sem 6-án, sem 7-én nem tudott - olvasható közleményükben.

Szolidaritását fejezte ki a Zöld Baloldallal szerdai nyilatkozatában Lothar Bisky, az Európai Baloldal, illetve a német Die Linke párt elnöke - nyilatkozta lapunknak Tamás Gáspár Miklós, a ZB volt európai parlamenti listavezetője. Emlékeztetett rá, hogy Bisky az EP baloldali frakciójának leendő vezetője. A Zöld Baloldal tiltakozó gyűlést szervez a jövő héten, melyen részt vesz Petra Pau, a német parlament alelnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.