14 éves tervet húzott elő Orbán

Orbán egy új kongresszusi központot ígért a népnek. De miről van szó?

Egy új budapesti kongresszusi központ felépítését emlegette a parlamenti (mindössze négynapos) tavaszi ülésszak nyitányaként napirend előtt elmondott beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök a kormányzati döntések között sorolta fel többek között az új kongresszusi központot. De miről van szó valójában? 

Az állam saját területén, saját maga építene óriási konferenciaközpontot Budapesten – erről tavaly novemberben született kormányhatározat. Budapest új kongresszusi központját a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház tőszomszédságában építenék fel.

Az ötlet nem új. Már az első Orbán-kormány idején, 2000 végén felmerült egy konferenciaközpont építése PPP-program keretében, de a megvalósítás végül elmaradt. A szocialista kormány is elővette a tervet. Ők a Tüskecsarnok befejezésével és átalakításával tervezték megvalósítani 2007-ben, előbb uniós támogatás segítségével és magánbefektető bevonásával. Később azonban a projekt összetettségére és sajátosságaira hivatkozva a Tüskecsarnok korábbi vagyonkezelője, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium lemondott erről a tervről, és csak magántőkéből kívánta megvalósítani a beruházást. Ki is írtak egy befektetői pályázatot 2008-ban a konferenciaközpont kialakítására és 25 éves üzemeltetésére, de az eredménytelenül zárult.

A terv Fürjes Balázs 2011-es kormánybiztosi kinevezésekor került elő ismét. 

– A gazdasági helyzet ugyan nehéz, a kormányzati szándék viszont erős – mondta akkor lapunknak Fürjes Balázs. Az első körben feladatul kapott három projekt – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az új FTC stadion kialakítása, illetve a Gödör rendbetétele mellett – Orbán Viktor külön felhívta a kormánybiztos figyelmét egy 4-5 ezer főt befogadó konferenciaközpont építésének szükségességére, amelynek előkészítését már az előző Fidesz-kormány megkezdte a MÜPA és a Nemzeti Színház közötti területen. Fürjes Balázs akkor azt mondta lapunknak, hogy egy ilyen beruházással a konferenciaturizmus kedvelt célpontjává tehetnék Budapestet, de több lehetséges helyszínt is meg kíván vizsgálni. 

Tavaly novemberre azután megszületett a döntés. A kormányhatározat szerint a nemzeti fejlesztési minisztert bízták meg azzal, hogy – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) útján – azonnal tegyen javaslatot a beruházás megvalósítására legalkalmasabbnak ítélt ingatlanra, és tegye meg az állami építési jogosultság biztosítása érdekében szükséges intézkedéseket. A projekt állami beruházásként valósulna meg, az építmény állami tulajdonba kerülne.

A beruházás felelőse a kiemelt jelentőségű budapesti beruházások kormánybiztosa, Fürjes Balázs, neki kell kidolgoznia a programot a nemzeti fejlesztési miniszter közreműködésével és az érintett szakmai szervezetek bevonásával. Az ingatlan és a beruházás részletes jogi és pénzügyi konstrukciójának bemutatásáról február 15-ig kell előterjesztést készítenie.  

Az előkészületi munkákra már a 2013-as költségvetésben fedezetet kell találni, a beruházás finanszírozását pedig uniós támogatásból tervezi megvalósítani a kormány.

A kiemelt kormányzati beruházássá nyilváníttatást Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kapta feladatul. Neki kell arról is intézkednie, hogy – amennyiben az lehetséges – az Európai Unió 2014-2020-as tervezési és programozási időszakára vonatkozó operatív programok keretében, uniós fejlesztési támogatásként rendelkezésre álljanak a beruházás megvalósításához szükséges egyéb pénzügyi források.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.