Az MSZP már nem akar semmit Gyurcsánytól

„Bár a politikában soha nem mondjuk azt, hogy soha, mégis az a helyzet, hogy az ellenzéki pártok közötti együttműködési tárgyalásokat lezártnak tekintjük” – jelentette ki tegnap a Népszabadságnak az MSZP alelnöke.

Gúr Nándor arra a Gyurcsány Ferenccel készült interjúnkra reagált, amelyben a Demokratikus Koalíció elnöke, egykori kormányfő egyebek mellett arról beszélt, hogy a DK az erejéhez képest méltányos, nagyvonalú és nyilvános ajánlatot fog tenni az MSZP-nek, amikor ennek eljön az ideje. „Már elmondtam, hogy nem akarok miniszterelnök lenni, és egyéni képviselőjelöltként sem kívánok indulni a választáson. Akkor legyen világos: ha ez a feltétele a megegyezésnek, a közös listán sem kérek helyet. Nekem akkor van erkölcsi alapom áldozatot kérni, ha én is valamilyen súlyú, önfeláldozó gesztust teszek. Kész vagyok egy együttműködési tárgyalást ezzel a gesztussal zárni. Ha meg tudunk állapodni egy közös miniszterelnökről, közös listavezetőről, és ennek a végén az a kérés, hogy én a listán ne legyek rajta, akkor teljesítem ezt a kérést” – fogalmazott a Népszabadságnak Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: adott esetben készek egy alternatív, harmadik miniszterelnök-jelöltet is megnevezni.

– A volt kormányfő – nyilatkozta lapunknak minderre Gúr Nándor, az MSZP alelnöke – sok mindent tett az elmúlt időszakban ahhoz, hogy ez a történet valóban lezárt legyen. Az alelnök a lehetséges későbbi megállapodásra vonatkozóan lapunknak hozzátette: nem látja realitását annak, hogy a szocialisták a választásokig egy újabb kongresszust hívjanak össze és módosítsák a már elfogadott listájukat.

Hasonló szellemben beszélt Szanyi Tibor, a párt európai uniós listavezetője is. „Az MSZP nem taxi, nem úgy van, hogy leintem, aztán majd elvisz valahová. Ilyen nincs, hogy valaki beint, beszól, és majd a hátunkon bevisszük a parlamentbe. A szavazatmaximálásnak nem az az egyetlen módja, hogy ha valaki ordibál, akkor azt a hónom alá veszem” – ezt mondta a köztelevízió reggeli műsorában. Az MSZP elnökségi tagja hozzátette: szerinte Gyurcsány Ferenc nem baloldali, hanem liberális, a pártja pedig inkább afféle szekta. „Akivel lehetett, összefogtunk. Mindazokkal, akik vállalták a közös politizálás kereteit, egy szövetségben vagyunk” – fogalmazott a szocialista politikus.

Lapunk megkereste az Együtt–PM szövetséget is, Bajnai Gordonék azonban nem kívánták kommentálni a Gyurcsány-interjúban megjelenteket, mondván majd konkrétumok esetén alakítják ki álláspontjukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.