Földtani intézet: se vezető, se székház?

A kormánystruktúra átalakítása során gazdájukat vesztett intézmények közé került a Magyar Állami Földtani Intézet (MÁFI) is: eddigi kormányzati mentora, a környezetvédelmi tárca megszűnt, új – kijelölt – patrónusa, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig közvetlenül nem tart igényt rá, inkább a bányászati hivatal egyik háttérintézményének szánja a nagy múltú, még Ferenc József által alapított intézetet.

Az átsorolás, illetve a MÁFI jövőjével kapcsolatos koncepcionális különbségek miatt lemondott Kordos László geológus-őslénykutató, az intézet igazgatója.

Vakok számára készült, a Földtani Intézet homlokzatát ábrázoló dombormű az intézet díszkerítésén
Vakok számára készült a Földtani Intézet homlokzatát ábrázoló domborművet avattak a Föld napja alkalmából az intézet díszkerítésén

A MÁFI azon ritka tudományos intézetek közé tartozik, amelyek közvetlenül a kormány alá tartoznak, azaz nem kapcsolódnak egyetemekhez, és nem állnak azMTA fennhatósága alatt sem. Ennek a különleges státusznak történelmi magyarázata van: az intézet alapítása óta olyan széles profi lú és igen gyakran „állami érdekeltségű” feladatokat lát el, azaz olyan földtani kutatásokat végez, amelyekre valamilyen állami intézménynek, a magyar gazdaság egészének vagy a magyar tudománynak szüksége van. Egy ilyen összetett profilhoz persze nem könynyű megtalálni a megfelelő helyet a mindenkori kormányzatban.

Az intézet korábban is sokat hányódott a gazdasági és energetikai tárcák, illetve a Magyar Bányászati Hivatal között, ám a sorsa januárban rendeződni látszott, amikor a természeti erőforrásokat kezelő Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz került. Kordos László (aki három éve pályázaton nyerte el az igazgatói posztot) lapunknak azt mondta, hogy optimális helyre kerültek, és a helyzetüket a költségvetési törvény is megnyugtatóan rendezte: önálló címként szerepeltek a költségvetésben. A kormányváltás után viszont a KVM megszűnt, a költségvetési törvény módosítása pedig megfordította az eddigi logikát, a bányászati hivatal lett önálló költségvetési cím és a MÁFI csak alcím.

A minisztériumokat felsoroló törvényben az intézet állományát már a bányászati hivatalhoz sorolva említik, ami azt jelenti, hogy a MÁFI-t beolvasztották a hivatalba (ez vélhetően január elsején történik meg intézményesen). Az intézet a saját tulajdonában levő, Lechner Ödön tervezte Stefánia úti szecessziós székházában működik, ám most az épület is veszélybe került. Mivel a korábban szintén itt székelő bányászati hivatalt már korábban elköltöztették, most a ház fele üresen áll, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyik államtitkára szűk körben nemrég felvetette: talán el kellene adni, és az ára pár évig fedezhetné a MÁFI működését (az intézmény költségvetésének az állam jelenleg csupán a 36 százalékát biztosítja).

– Nem értek egyet azzal a folyamattal, aminek nyomán egy háttérhivatal háttérintézményévé válik az intézet – hangsúlyozta lapunk kérdésére Kordos László, hozzátéve: augusztus 11-én levélben kérte Fellegi Tamás fejlesztési minisztertől, hogy mentse fel őt az igazgatói pozícióból. Választ mindeddig nem kapott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.