Oroszország és Katar is bukhatja a vb-t

53 gyanús banki tranzakciót találtak a svájci nyomozók, akik a 2018-as és 2022-es labdarúgó-világbajnokság pályázataival kapcsolatos adatokat vizsgálták.

Van rá esély, hogy Katar és Oroszország is elveszítheti a világbajnokság megrendezésének jogát, miután a svájci hatóságok 53 gyanús, pénzmosásra utaló banki tranzakcióra derítettek fényt - írja a BBC.

Michael Lauber főállamügyész közölte, hogy az ügyleteket a svájci bankok jelentették, és megjegyezte, hogy a svájci hatóságok az amerikai FBI-tól teljesen függetlenül nyomoznak. Mint mondta, komplex, részletes vizsgálatot folytatnak, amely magában foglalja, hogy mindenkit kihallgatnak a nemzetközi labdarúgó szövetség vezetői közül. Épp ezért azt sem zárja ki, hogy előbb-utóbb sor kerül majd Slepp Blatter kihallgatására is, aki június 2-án, néhány nappal a megválasztása után mondott le a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki tisztéről.

Blatter körül május végén kezdett fogyni a levegő, azt követően, hogy két nappal az elnökválasztás előtt a FIFA több prominens tagját is letartóztatták, és intézkedtek a kiadatásukról az Egyesült Államoknak. Loretta Lynch amerikai főügyész szerint a gyanúsítottakat kenőpénzek elfogadásával, pénzmosással és korrupcióval vádolják.

A svájci nyomozók a FIFA májusi közgyűlése előtt, május 27-én tartottak házkutatást a szervezet zürichi központjában. A főügyész szerint a hatalmas mennyiségű anyag átnézése miatt a vizsgálat hónapokig vagy évekig is tarthat, és a labdarúgó-világnak türelmesnek kell lennie. 

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.