Most & Itt

Zsűri születik

Nehéz helyzetben van a zsűri, szokták mondani a különféle vetélkedőkön közreműködő felkért ítészek, amikor teszem azt, két kiváló...

Nehéz helyzetben van a zsűri, szokták mondani a különféle vetélkedőkön közreműködő felkért ítészek, amikor teszem azt, két kiváló produkció közül csak az egyiket juttathatják tovább. Ezúttal azonban nem a versenyzőkről, hanem magáról a zsűriről, lesz szó, a Csillag születik második folyamának döntőbíráiról, akik szintén nincsenek könnyű helyzetben.

 

 


 

A zsűri ugyanis arra van kitalálva, hogy nehéz helyzetben legyen. Ha nem lenne abban, nem is lenne rá szükség - mindenki maga is el tudja dönteni, hogy ki tud gyorsabban futni, vagy éppen kinek nagyobb a bicepsze, nem kell nekünk az ilyet megmagyarázni.

 

Zsűri nélkül nincs vetélkedő, a zsűri szervesen hozzátartozik az ilyen jellegű műsorokhoz.Mint ahogyan ház sincsen lépcsőház nélkül – bár egy magát évtizedek óta tartó városi legenda szerint volt olyan építész, aki kifelejtette ezt a lakók számára alapvetőnek számító szerkezetet a tervezésnél.

 

Manapság, ha egy televíziós csatorna főnökei nagyszabású, a lakosságot megmozgató vetélkedőben gondolkodnak, nem csak azon kell agyalniuk, hogy megfelelő minőségű versenyzők fémjelezzék a műsort. Legalább ennyire fontos, a zsűri kiválasztása, hogy kellően érdekes arcok legyenek a grémium tagjai.

 

A zsűri ugyanis szintén a műsor része, nem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy patikamérleggel, vagy éppen tudományos alapossággal válogatták össze a Csillag születik második folyamának négy főszereplőjét. Akik aztán majd életről és halálról döntenek – arról, hogy tovább engedik a színpadi sörivással kacérkodó alkeszt, vagy ugyanúgy kiejtik, mint a kézenállás közben palacsintát sütő jelentkezőt.

 

Balról jobbra haladva azonnal Oroszlán Szonja színművésznő tűnik érdeklődésünk homlokterébe. Talán nem véletlenül: szép és mutatós ez a nő, ráadásul épp azt a buta kis naivát hozza, amilyennek egy szép és mutatós színésznőnek lennie kell. Talán egy kicsit butábbá játssza magát, mint amit elvárnánk tőle, de lehet, ez is benne van a szerepben. Ha valóban így van, akkor viszont zseniálisan játssza a rosszul játszó szép színésző szerepét. (Csak sikerült összehoznunk egy valamire való alliterációt! –a szerk.)

 

Mellette az arcról kevéssé ismert, ám lényegét tekintve vitriolos tollú kritikus, Fáy Miklós terül el. Nagy kopasz feje van – a szerkesztők neki szánták az ügyeletes genya figuráját. Fintorog és pofákat vág, senki és semmi nem jó neki - talán, ha maga Mick Jagger adná elő a Stones valamelyik slágerét, adna neki fél percet, mielőtt megnyomná a hirtelen halált jelző piros gombot. Nem tudjuk, vajon a magánéletében is ilyen-e Fáy Miklós, gyaníthatóan nem. S nem csak azért, mert ennyire ellenszenves legföljebb egy lakatlan szigeten lehetne az ember, de valami azt súgja, hogy amikor nem az Rtl Klub fizeti, akkor egy kedves, anekdotázó társasági lény lehet, gyerekei – ha vannak – szívesen bolondoznak vele, felesége - ha van – élvezi férje fanyarul sármos humorát.

 

Hernádi Juditról nincs mit mondani, ugyanazt csinálja, mint a Heti Hetesben: a bölcs és mélyen érző női hölgyet alakítja, annak is azt a nem túl gyakori válfaját, akinek nem csupán két melle, de humora is van. A Heti Hetesben ő az a nő, akire minden fiútársaságban szükség van, mert lehet a jelenlétében pikáns, sőt, az elfogyasztott alkoholok számának növekedésével disznó vicceket is mesélni – csak annyira pirul el, amennyire ez a külvilág miatt illendőségből feltétlenül szükséges.

 

Talán még Szirtes tanár úrnak van a legkönnyebb dolga, úgy tűnik, megengedték neki, hogy döntse el, milyen karaktere legyen. Szirtes, úgyis, mint gyakorlott színházi ember, ezúttal is jól választott: ő a szakma a zsűrin belül, nem vág megrökönyödött képeket, mint Oroszlán Szonja, nem dől belőle az undor, mint Fáy Miklósból, és még csak ingert sem érzünk, hogy egy pajzán viccet meséljünk neki, mint Hernádi Judit láttán.

 

Ez hát a mi mostani zsűrink, a Csillag születik második folyamának főszereplői. Vannak persze a műsorban versenyzők is, ők is fontosak leshetnek majd valamelyest – ám erre még várnunk kell, addig a zsűrié a terep.

 

Élnek is vele rendesen, élvezik, hogy a képernyő nézettséget biztosít a számukra. Nem is keveset: annyit biztosan, hogy megérje nekik butának, genyának, nőnek, vagy éppen szakmabelinek látszani.

 

A Metropol online - www.metropol.hu - számára írt cikk írott változata

 


Most & Itt
2009.10.21 11:10

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.