Most & Itt

Zsinagógázás

                                                                           „A zsinagógázáshoz nincs     ...
                                                                           „A zsinagógázáshoz nincs 

                                                                                szükség zsinagógákra.”

 

Kiss Attila, rajkai marhatenyésztő már bánja, hogy három héttel ezelőtt zsinagógázott. Meggondolatlanságból csúsztak ki a száján az illetlen szavak, máskor majd jobban vigyáz arra, hogy mit mond. 

Kiss Attila nevét idáig csak viszonylag kevesen ismerték, ám a rajkai önkormányzati képviselő – civilben a Magyar Gárda tagja - mostanra kissé elhíresült. Látszólag mindennapos ügy miatt lett ismert ember a rajkai marhatenyésztő, még csak pókot sem kellett ehhez ennie celebek társaságában, nem rúgta le az asszonya fejét, kocsmai verekedésbe sem keveredett. 

Mindössze annyi történt, hogy február 19-én, a képviselőtestületet a Mosonmagyaróváron székelő Kossuth utcai zsinagóga megtámadására, kifüstölésére szólította fel. „Költségvetésről döntünk?! Össze kellene tépnünk, beülni az autóba, és a Kossuth utcai zsinagógát kifüstölni” – mondta a rajkai marhatenyésztő.

Nem rossz ember a Kiss Attila, az újságban közölt fotón egy rendes, tisztességesnek látszó magyar ember fényképét láthatjuk. Bajusza is van, a portája rendben tartva, a tornácon katonás rendben felsorakozott bakancsok is tisztán fénylenek. 

Ha valakinek bármi kétsége lenne, azzal ezúton közöljük: Kiss Attila még mindig a rajkai képviselőtestület és a Magyar Gárda tagja, és egyelőre semmi sem utal arra, hogy akár az egyik, akár a másik „állásában“ rosszallották volna, amit mondott.

Kiss Attilának egyébként konkretice nincs baja a zsidókkal, ám aznap kissé ideges volt. Nem egyedül ő volt ideges aznap, sokan voltak aznap idegesek Rajkán és valószínűleg sok más helyén is e honnak. Ideges napokat élünk, könnyebben megy fel a pumpa, hamarabb szakad el a cérna, gyorsabban verődik ki a biztosíték. 

Kiss Attilának minden oka megvolt, hogy ideges legyen. Aznap derült ki, hogy kevesebb támogatást kap a képviselőtestület, mint amennyire számítottak. Ilyenkor érthető, ha az ember idegességében mond mindenfélét. Van aki énekel, ha ideges, az egyik barátom, ha baja van, fütyörészik.

Kiss Attila, ha ideges, akkor a Kossuth utcai zsinagóga kifüstölésére buzdítja az embereket.

Nem vagyunk egyformák, mindenki másként vezeti le a stresszt. Kiss Ernő – csak távoli névrokona Kiss Attilának – egykori főrendőr például fesztültségoldásból kifolyólag levizelte a Teve utcai rendőrpalotát, évekkel később pedig szolgálati autójával más járműveknek okozott nyolc napon túli meghibásodást.

Kiss Attila egyébként nem úgy gondolta a zsinagógázást, ahogyan mondta. Ezt maga a település polgármestere is megerősítette, aki szerint az, hogy a marhatenyésztő a mosonmagyaróvári Kossuth utcai zsinagóga kifüstölésére buzdította a képviselőtestület tagjait, nem azt jelenti, hogy a rajkaiaknak, vagy Kiss Attilának baja lenne a Kossuth utcai zsinagógával. Rajkán valamikor 200 zsidó élt, a polgármester édesanyja annak idején több zsidó emberrel is jóban volt, sajnálta is, amikor a vészkorszak idején elhurcolták őket. A zsidók ugyan meghaltak, de megmaradt egy zsidótemető, azt a helybéliek szépen gondozzák, virágokat visznek a sírokra, úgyhogy nincs ezzel semmi gond. Ideges volt az Attila, van ilyen. Felmegy a pumpa, elönti az ember agyát a vér, nem kell ügyet csinálni mindenből.

Ráadásul az Attila annyira ideges volt, hogy nem is azt mondta, amit mondani akart. Tévesztett az Attila, ha az ember ideges, nem figyelhet oda minden szavára. Nem is Kossuth utcát akart ő mondani, hanem Kossuth teret. Rajkán és Mosonmagyaróváron nincs ugyan Kossuth tér, van viszont a fővárosban, Budapesten: a rajkaiak, ha idegesek, mert valami nem úgy lett, ahogyan szerették volna, a budapesti Kossuth téren álló épületet – a bédekkerekben Országházként jelölik – szokták zsinagógaként emlegetni.

Ha így áll a dolog, akkor ugye mindjárt egészen más a leányzó fekvése. És fel is lélegezhetünk, mert talán egyelőre még sincsen közvetlen veszélyben Mosonmagyaróváron a Kossuth utcai zsinagóga. A fegyvernek látszó kaszával és kapával felszerelt emberek legjobb esetben is a budapesti Kossuth téren található „zsinagógát“ fenyegetik, ott meg ugye nincs mitől félni: őrzik azt rendesen, hol kordonokkal, hol azok nélkül.

Budapest különben is messze van Rajkától, ne tessék emiatt idegesnek lenni. Mire Rajkáról odaérne, valószínűleg Kiss Attila is lenyugszik valamelyest. És nyugodtabb állapotában talán pontosabban fogalmaz: olyannyira, hogy még véletlenül sem téveszti össze a magyaróvári zsinagógát a Kossuth téri épülettel.

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata
Most & Itt
2009.03.13 07:03

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.