Most & Itt

Zsarnokdöntés

„Lásd, hogy csak bemázolt deszka az imádott bálvány” Illés együttes Ha van valami, amiért nem volt szerencsés ötlet vasárnap...

„Lásd, hogy csak bemázolt deszka az imádott bálvány”

Illés együttes

Ha van valami, amiért nem volt szerencsés ötlet vasárnap délután ledönteni Orbán Viktor hungarocellből készült szobrát, az az, hogy alkalmat adott a magát jobboldalinak nevező tábornak, valamint sok, magát baloldalinak gondolónak arra, hogy nemzethalált vizionáljanak.


Miközben nem történt semmi különös, a békés polgárok, akik ott voltak vasárnap délután a budapesti Clark Ádám téren, mindössze egy jó hangulatú performance-t láthattak. Nem forogtak vérben a szemek, nem akartak senkit felkötni, lelőni, Dunába lőni, mint ahogyan erre számos példa volt már korábban a másik oldalon.

Szimbolikus jelentőségű volt Orbán szobrának a ledöntése. A téren összegyűlt magyar emberek sem gondolták másként – beszélgettek, nevetgéltek, fotózták az eseményt.

Senki sem akart megölni senkit.

A magukat soha, sehol önállóan meg nem mérettető, hozzávetőlegesen fél tucat saját szavazóval rendelkező kereszténydemokraták most mégis gyilkosságról beszélnek, levágott fejről, vérről.

Apokalipszis jön, vörösterror minimum.

Volt persze erőszak, de nem most vasárnap, és nem a budapesti Clark Ádám téren. 2006 szeptemberében például, amikor a derék hazafiak felgyújtották a fél fővárost, az ország számos pontján Gyurcsány bábut égettek, és mindenféle, mondjuk így, nem szalonképes jelszavakat hadováltak. A nyugat.hu körmendi beszámolója csak egy a sok közül. Idéznénk belőle. (A teljes szöveg itt olvasható.) „Az egyik szocialista képviselőjelölt ablaka alatt Megdögletek kommunisták! hangorkánnal kívántak szép álmokat a tüntetők. A 300-as tömeg minden útba eső italmérésnél apadt valamennyit, mivel a magyarázat szerint ott lehetett követni a Hír Tv közvetítését. Valahonnan előkerült egy életnagyságú Gyurcsány-bábu is, amit hamarosan lángba borított a forradalom eszméje. A kedves gyerekdal morbid átiratára - miszerint Ég a Gyurcsány, ég! El ne aludjék! Néhány zsidóviccet is elsütöttek gyorsan a jelenlévők, többek között felemlegetve a hírhedt haláltábort is, ahol hasonló módon végezték a „nép ellenségei” (sic!).”

És akkor néhány jelszó, amit a nemzet legjobbjai Körmenden skandáltak: Gyurcsány Feri, baszd meg az anyád, baszd meg az anyád! Kötelet Gyurcsánynak! Kötelet az összes kommunistának! Gyurcsánynak kötelet! Kössük fel! Kössük fel”. Mocskos zsidók!” Ég a Gyurcsány, ég! El ne aludjék! Aki lángot látni akar, hozzon benzint még!
Ha valaki még mindig nem érti, miről van szó, akkor egy másik példa, már a közelebbi múltból. Bajnai Gordont tavaly decemberi oroszlányi látogatásán néhány, nyilván hazafias hevülettől feltüzelt honfitársunk kötéllel várta. Videó is készült a méltóságteljes megmozdulásról, nem holmi hazaáruló, idegenszívű sajtómunkás készítette, hanem a sokak által mérsékeltnek és konzervatívnak tartott Mandineren láthattuk.

Amikor pedig legutóbb Gyurcsány Ferencet leköpték és megütötték a rendőri vezetők tárgyalásán, a most oly kényes ízlésű hölgyek és urak közül senki sem háborodott fel. Senki sem vizionált nemzethalált, nem kiabált gyalázatot, szégyent, nem beszélt agresszióról. Mintha azt gondolnák, hogy Gyurcsánynak – és mindenkinek, aki nem a falkaforradalom szekerét tolja - ez jár. Jár nekik a koporsó, amit 2006-ban a hugyos forradalom idején szintén kivittek a Kossuth térre, a számtalan fenyegetés, a szétkiabált és összerondított nemzeti ünnep.

A magát jobboldalinak tettető közvéleménynél csak az ellenzék véleményformálói vizsgáztak rosszabbul. A mi nagyszerű demokratáink felköptek a levegőbe, és szépen aláálltak, vigyázva, hogy a csulából egyetlen csöpp se menjen veszendőbe.

Ennél azért valamivel többre számítottunk.

Vasárnap délután a Clark Ádám téren ugyanis nem történt más, minthogy ledöntötték egy zsarnok hungarocellből készült szobrát. Ugyanúgy, mint 1956-ban Sztálinét.

Jó, tudjuk, hogy Sztálin véreskezű diktátor volt, miközben

Orbán Viktor nem ölt meg senkit. Csupán emberek hitét, jövőjét hazudta el, lebontotta a jogállamot, a demokratikus intézményrendszereket. Nem ölt meg senkit, csak megalázott milliókat, ráadásul, más szerszámával verte a csalánt, amikor szembefordította a magyarokat a magyarokkal és a fél világgal.

Orbán tényleg sokkal kisebb zsarnok, mint Joszip Visszárionovics Dzsugasvili. De időnként, legalább szimbolikusan, a kis zsarnokok szobrát is le kell dönteni.

Most & Itt
2013.10.01 12:10

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.