Most & Itt

Villák proletárjai - avagy a magyar sajtó diszkrét baja

Hétfőn, a vagyonadó vitájában Molnár Csaba kancelláriaminiszter a képviselők vagyonbevallásából idézve a következőket mondta az országgyűlésben:   „Orbán...
Hétfőn, a vagyonadó vitájában Molnár Csaba kancelláriaminiszter a képviselők vagyonbevallásából idézve a következőket mondta az országgyűlésben:

 

Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének minden személyes oka megvan arra, hogy azzal

kampányoljon, hogy hatalomra kerülésük esetén eltörlik ezt az adónemet. Az ellenzéki pártelnöknek 200 négyzetméteres budai luxusvillája van feleségével közösen; mivel a villa Magyarország egyik legdrágább körzetében fekszik, értéke - minden bizonnyal - meghaladja a 100 millió forintot.


Lévai Anikónak, Orbán Viktor feleségének vagyonbevallása szerint 36 ingatlana van, nemcsak mezőgazdasági területek, hanem van köztük budai lakás és három vidéki ház.


Pokorni Zoltánnak, a XII. kerület fidesze
s polgármesterének, a Fidesz alelnökének 300 négyzetméteres luxusvillája van Budán, Kósa Lajosnak, Debrecen polgármesterének, alelnöknek szintén 300 négyzetméteres háza van Debrecenben, sőt még motoros luxusjachtja is van.


 Rogán Antalnak, az V. kerület fidesze
s polgármesterének 150 négyzetméteres II. kerületi lakása mellett két, 100 négyzetméternél nagyobb vidéki háza is van.
Az alig harmincéves Szijjártó Péternek, a Fidesz szóvivőjének 371 négyzetméteres háza van Győrben, a fővárosban 70 négyzetméteres lakása, Dunakeszin pedig 140 négyzetméteres háza van. Ezeknek a képviselőknek a jövőben minden bizonnyal vagyonadót kell fizetniük.”

 

Nem azért idéztem ennyire hosszan a kancelláriaminiszter szavait, hogy most majd mindenki fogja magát, és elszörnyedjen. Hogy ez felháborító! Meg hogy: vizet prédikálnak, és bort isznak!

Tudtuk ezt eddig is, nincs ebben semmi meglepő. Nem mindenki tudta persze, és még most sem mindenki tudja. Éppen erről kívánok értekezni.

Vártam néhány napig, érdekelt, hogy miképp jelenik meg mindez a magyar sajtóban. Nem az, hogy lám, a Fideszes vezetők is dúskálnak a javakban, s nemcsak a mostani és a volt miniszterelnöknek van számottevő vagyona. Nem ez most a téma. Hanem az, hogy egy, a magyar országgyűlés plenáris ülésén elhangzott hozzászólásról lenne szó.

A másnapi Népszabadság természetesen közölte. A Népszabadság mindent közöl, amit fontosnak tart – legyen az bármelyik politikai oldal dicsősége vagy sara.

A Népszava is közölte a miniszter hozzászólását. A Népszava szinte mindent közöl, és szinte mindenről van véleménye. Többnyire a szocialistákéhoz közeli véleménye van a lapnak – nincs ebben semmi meglepő, a Népszava köztudottan és vállaltan a szocialistákhoz közeli újság.

A Magyar Nemzetben egyetlen szó sem esett a plenáris ülésen elmondott felszólalásról. (Bizonyos morális alapvetések miatt csak az Interneten vagyok hajlandó „kézbe venni” ezt a lapot – ha a „print” mégis írt volna erről, akkor elnézést. A világhálós kiadásban viszont egyetlen szó sem esik Orbán és társai luxusvilláiról.)

Nemcsak arról nem tudhatnak tehát a Magyar Nemzet olvasói, hogy vezérük már régóta nem a Mester utcai kis lakásban tengeti mindennapjait, de még csak nem is a Haris közi nagyobb élettérben. Hanem arról sem lehet tudomásuk, hogy a kancelláriaminiszter ezt szóvá tette. Jó okunk van feltételezni, hogy a Magyar Nemzet, finoman fogalmazva egyoldalúan tájékoztatja olvasóit, így azok joggal gondolhatják, hogy sajtból van a Hold, és a Földet négy elefánt tartja a hátán.

A Magyar Hírlap (ennek is csupán az internetes oldalát vagyok hajlandó „kézbe venni” – az okokat lásd, mint fenn), egyetlen szót sem szentelt a kancelláriaminiszter parlamenti megszólalásának. Az Orbán-közeli Széles Gábor lapjának olvasói ezek szerint abban a tudatban élik életüket, hogy Szíjjártó Péternek, akinek egyébiránt soha életében nem volt semmilyen polgári foglalkozása, és minden vagyonát politikusként, azaz az adófizetők pénzén szerezte – (meg persze a nagymamájától – Szíjjártó úr szíves közlése) nincs semmilyen nagy értékű ingatlana. Szegény, és becsületes tagja ő a társadalomnak, akinek minden ugyanúgy fáj, mint például Orbán újpesti hentesének – azaz, a zembereknek.

Egyetlen szót sem vesztegettek a fideszes luxusra a bulvárlapok sem - sem a Blikk, sem a Bors nem írt róla semmit. Pedig, különösen ez utóbbi, nagyon szépen rá tud rontani a kormánypárti politikusokkal kapcsolatos botrányokra. Legutóbb Gyurcsány Ferenc általános iskolai bizonyítványán csámcsogtak, azt megelőzően a pénzügyminiszter épülő villája volt a téma.

A felépült villák és annak tulajdonosai már nem mindig érdeklik a Borsot. Pedig ez a bulvárlap nem pártlap – a szerkesztők, legyünk nagyon jóhiszeműek és naivak, talán csak beálltak egy áramlatba. Felismerték a népi igazságot, miszerint nem csak széllel szemben nehezebb.

És nem volt ez téma a TV2 reggeli műsorában, a Mokkában sem. Pedig ez a derék, főszerkesztőjét éppen a napokban menesztett műsor ennél kisebb horderejű témákra is szíves örömest rárepül. Főként, ha a mostani kormányoldal valamelyik prominensének visszásságait lehet felhánytorgatni. A Borshoz hasonlóan ők is megtalálták a Gyurcsány-bizonyítványt megvásárló fiatalembert, aki bevallása szerint szakmunkásnak készül, és azért vette meg sok pénzért a dokumentumot az ócskapiacon, mert mint mondta, „a Feri bácsi most még téma”.

A Feri bácsi tehát most még téma, de a Viktor bácsi nem. Meg a Zoli bácsi sem az, nem is szólva az Anti bácsi, a Peti bácsi házairól, a Lajos bácsi luxusjachtjáról, Anikó néni 36 ingatlanjáról.

Nem a sajtót hibáztatom, amiért megint nem felelt meg a feladatának. (A valóság viszonylag tárgyszerű bemutatására gondolnék itt soha el nem múló tisztelettel…). Legyen ez az ő dolguk, számoljanak el maguknak a lelkiismeretükkel.

Hanem hát, a most még kormányzó pártnak is fel van adva a lecke, hogy mennyire fontos a média. Nem ez az első lecke a számukra - kár, hogy még az előzőeket sem tanulták meg rendesen.

 

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2009.05.29 13:05

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.