Most & Itt

Viktorék vesztettek

Jó egy évvel ezelőtt az FTC-t egy zöld asztal született határozattal száműzték a másodosztályba, majd, ha már odakerült, saját jogán „harcolta...

Jó egy évvel ezelőtt az FTC-t egy zöld asztal született határozattal száműzték a másodosztályba, majd, ha már odakerült, saját jogán „harcolta ki”, hogy nem jutott vissza a legjobbak közé. Egyelőre tehát még várnunk kell egy igazi Fradi-Újpest összecsapásra, de azért még nincs veszve minden. Bár a zöldek és a lilák szurkolói jelenleg nem tudják polgári mentalitásból kifolyólag agyba-főbe verni egymást, addig is, erőfitogtatás gyanánt, van egy vidéki vonulat: mint legutóbb láthattuk, a debreceni és a nyíregyházi szurkolók is bármikor képesek egymásnak esni. Kis vidéki hajcihő ez tudom én jól, legalábbis az emlékezetes, sok sebesüléssel járó Fradi-Újpest civódásokhoz képest mindenképp. Magyar balhé ez is - falusi verekedés, de akkor is a miénk.
Most azonban, a Magyar Kupában mégiscsak egymásnak feszülhettek az ősi ellenségek. Igaz, ezúttal nem Újpest-FTC néven hirdették a mérkőzést, az egyik küzdő felet ezúttal a Felcsút SE helyettesítette. A Felcsút SE székesfehérvári illetőségű csapat, igazából azonban újpestinek is mondható. Ősidők óta igazolt játékosa és néhány napja elnöke ugyanis Orbán Viktor, aki, amellett, hogy főállásban a szintén általa elnökölt Fidesznek szurkol, országosan ismert Újpest drukker is egyúttal. Más Megyeri úti vonatkozása is van a Felcsútnak Urbán Flórián, az egykori újpesti labdarúgó, ma Orbán jóvoltából a Felcsút SE vezetőedzője. Urbán az utóbbi időben kissé eltűnt a sportszerető nagyérdemű látóköréből, legutóbb egy évvel ezelőtt, ősszel találkozhattunk vele - a Szeptemberi Sajnálatos Események idején, a Szabadság téri televíziós székház bejáratánál rázta az öklét és követelte a kormány távozását.
A kormány maradt, ám Urbánnak több munkahelyéről is távoznia kellett. Öröm az ürömben, hogy, amint azt egy régi dakota mondásból tudjuk, ahol a legnagyobb a szükség, ott közel a segítség: Orbán segítő kezet nyújtott Urbánnak, a hóna alá nyúlt és maga mellé emelte. Nem a Fideszbe persze, ott már Dunát lehet rekeszteni egykori sportemberekkel, Urbánnak egyelőre be kell érnie a Felcsút SE vezetőedzői posztjával. (Ami, köztünk szólva, nem igazán nyugdíjas állás, de azért van annyira komoly elfoglaltság, mintha mondjuk a Fideszben lenne alelnök.)
Ezek hát a dicső előzmények, most pedig szembesüljünk a Nagy Magyar Dilemmával. Merthogy, itt van ugye Orbán klubja, a Világegyetem Legeslegnemzetibb csapata, a Felcsút SE. Másfelől meg ott az ellenfél, a Ferencváros, aminél magyarabb csapat talán még Wass Albert lázálmában sem bírt volna megjelenni. Pedig egy fekete fiú is játszik a zöldeknél, de ettől a Fradi még magyar csapat: a zöld-fehér feketének nem kell huhogni, és nem kell őt banánnal dobálni – a mi feketénk jó fekete, a ti négeretek meg ugye koszos idegen, és tűnjön el az országból. (Polgári adalék: Orbán egyik kedvenc lábtenisz partnere, Mészöly Szőke Szikla Kálmán mondta a minap: idejönnek ezek a fekete gyerekek, még jószerivel le sem másztak a fáról, és máris beállítják őket a csapatba.)
Mindent összevetve: magyarok futballoztak magyarok ellen a Magyar Kupában. És, mi tesz isten, éppen a zöld-fehérek fekete futballistája lőtte a ferencvárosiak győztes gólját. Orbánt nem mutatták, lehet hogy fontosabb dolga volt, talán éppen kormányt döntött, ám Urbán vezetőedző, a Szabadság téri hős, teljes valójában, személyesen képviseltette magát. Sőt, nem csupán a csapatára volt gondja, de még azt is megmutatta, hogy az egy évvel ezelőtti, Szabadság-téri őrjöngése nem volt véletlen. Urbán úr már focistának is meglehetősen vehemens volt, most azonban egy pillanatra talán a Szabadság térre képzelte magát, mert a játékvezető egyik ítélete nyomán őrjöngeni kezdett. El is küldték a kispadról – úgy látszik, a bíró spori még nem hallotta a közmondást, miszerint a haza edzője nem lehet ellenzékben.
Végül, mint már volt szerencsénk említeni, győzött a Fradi. A Felcsút csupán egy kapufáig jutott, ami Orbánnak, úgyis, mint a csapat elnökének, bizonyára nem kevés fejtörést jelent a jövőt illetően. 2002 és 2006 után 2007-ben is kikaptak, ráadásul ezúttal nem az első ligában szereplő MSZP-től, hanem egy, a másodosztály középmezőnyében tanyázó alakulattól, a Ferencvárostól.
2010-ig persze még van idő javítani: ha Orbánék addig összeszedik magukat, és jól választják meg a taktikát, három év múlva a Felcsút akár le is győzheti a Ferencvárost.


A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2007.09.27 10:09

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.