Most & Itt

Viktor vs Vlagyimir

Igazságtalanok lennénk, ha azt írnánk, hogy Orbánnak nincs szerencséje a külföldi sajtóval. Nem erről van szó, hanem arról, amit most már...

Igazságtalanok lennénk, ha azt írnánk, hogy Orbánnak nincs szerencséje a külföldi sajtóval. Nem erről van szó, hanem arról, amit most már mindenki a saját szemével is láthat: hiába fúj keletről a szél, az orosz újságírók ettől még egy csöppet sem különbek a svéd kollégáknál.

Még emlékszünk, hogy néhány hónappal ezelőtt mekkora paláver kerekedett, amikor Orbán fotója alá Gyurcsány nevét írták a svéd tévések.Most meg itt ez a másik malőr: az orosz hírügynökség munkatársai Gyurcsány Ferenc fotóját közölték, miközben a szövegben Orbán szerepel.


 

Szerencsére ez utóbbi hibát viszonylag gyorsan kijavították, de ez az eset is mutatja, hogy az oroszok számára milyen kiemelt fontosságú az Orbán Viktorral való találkozás. Ha nem lenne nagyon fontos, sőt, életbe vágó a számukra, hogy jó viszonyt ápoljanak a Kedves Vezetővel, talán máig sem korrigálják a hibát, sőt, az sem kizárt, hogy újabbakkal tetéznék.

Így azonban a napnál is nyilvánvalóbb, hogy az oroszoknak szükségük van ránk, de legalábbis, akarnak tőlünk valamit. Hogy pontosan mit, azt legföljebb csak sejteni lehet, konkrét megállapodás ugyanis a két kormányfő moszkvai találkozóján nem született.

Amiből persze nem kell messzemenő következtetéseket levonni: az ilyen találkozók, mindenki tudja, nem arra valók, hogy konkrét megállapodások szülessenek. Ilyenkor a két miniszterelnök inkább kedélyesen kvaterkázni szokott, érdeklődnek egymás családjáról, szidják az időjárást és a saját ellenzéküket – nagy horderejű témák értelemszerűen nem kerülnek szóba.

Legföljebb az lehet az érdekes, hogy amikor egy évvel ezelőtt Orbán, még az ellenzék vezéreként szintén Putyinnál járt, még egészen szelek fújdogáltak. Akkor még nem keletről fújt a szél, amit jól mutat, hogy Orbán akkor rendesen lerendezte Putyint. Jó alaposan helyretette a renitenskedő oroszt, megmondta neki, hogy hol a helye. Új alapokra kell helyezni a magyar-orosz viszonyt, adta ki vendéglátójának Orbán az ukázt, amitől nem csupán a Kreml ura ijedt halálra, de valamelyest az egész orosz birodalom is beleremegett.

A Nagy Medve térdre rogyva könyörgött azt életééért.

Hogy most mi történt a két férfiú között, egyszer talán az is kiderül. Amit ma biztosan tudni lehet, az annyi, hogy - mértékadónak számító protokoll szakértők szerint - Orbán a szükségesnél egy számmal kisebb zakót viselt a találkozón. Nemcsak karban volt szűk a ruhadarab, de az inge is kilátszott a miniszterelnöknek, ami a diplomáciának ezen a szintjén nem számít szerencsés megoldásnak.

Persze, az sem kizárt, hogy a magyar miniszterelnök az érettségi öltönyében ment el Moszkvába, ezzel is jelezvén, hogy valóban más lett a világ: a takarékosság nemcsak az emberek, de az emberek képviseletére megválasztott vezetők számára is kötelező viselkedési formává vált.

A képekből nem derült ki, viselt-e mellényt a kedves vezető a zakó alatt. Így azt sem tudjuk, hogy a szűk zakó alatt nagy volt-e Orbán mellénye, vagy éppen ellenkezőleg: a megszorításokra való tekintettel a mellény is a szokásosnál szűkebbre lett szabva.

Most & Itt
2010.12.02 11:12

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.