Most & Itt

Viktor lerendezte Vlagyimirt

  „Én világosan meg is mondtam a miniszterelnök úrnak, hogy szeretnénk rendezni és új alapokra helyezni az orosz-magyar...

 

„Én világosan meg is mondtam

a miniszterelnök úrnak,

hogy szeretnénk rendezni és új alapokra

helyezni az orosz-magyar kapcsolatokat.”

Orbán Viktor, Putyinnal való beszélgetése után

 

Először úgy volt, hogy a dácsájában találkozunk. Ő mondta, hogy jó kis dácsája van, De aztán üzentem neki a Szíjjártóval, hogy nem megyek a dácsájába. Kiderült, hogy jól tettem, a Cser-Palkovics úgy tudja, lepra hely a Putyin dácsája. Állítólag hatvanas égők vannak, és nem is mindegyik működik. A mosdóban meg csak kétrétegű a klotyópapír.

Még csak az kéne.

 

 

Végül az Egységes Oroszország Párt Kongresszusán találkoztunk. Az egész napját velem akarta tölteni, de nekem csak tíz percem volt Putyinra. Mondtam neki, sok a dolgom, elfoglalt vagyok. Nagy jövő előtt állok, meg kell értenie.

 

Kis ideges fényeket láttam a szemében. Főleg, amikor megmondtam neki, hogy új alapokra fogom helyezni a magyar-orosz viszonyt. Láttam rajta, hogy retteg.

Egyébként meg nem is olyan magas, mint amilyennek lóháton látszik. Körülbelül akkora lehet, mint én. Kicsit szálkásabb a hasa, mint az enyém, de egyébként semmi különös.

 

 

Mondtam is neki, ne aggódjon, ezek csupán külsőségek. És ne higgye, hogy haragszom, amiért délcegebb nálam, nem is fogom megtorolni, nem vagyok egy bosszúálló alkat.

 

Alázhattam volna ezerrel, de nem akartam a kelleténél keményebb lenni vele. Tudom, nehéz gyerekkora volt, rengeteg küzdelem árán lett belőle miniszterelnök.

Mondtam neki, hogy az orosz magyar kapcsolatok néhány gyanús szocialista alak fennhatósága alatt állnak. Csak nem a Szűrös elvtársra gondolok? – kérdezte.  Ő volt náluk Moszkvában nagykövet, anno.

 

Azt hiszem, észrevette, hogy nem tetszik nekem az ilyen nyegle beszéd. Nem a Szűrösre gondolok, válaszoltam, de mivel az időnk nagyon szűkre szabott, meg még sok a dolgom, ezért ne várja, hogy neveket mondjak.

 

Elégedjen meg most annyival, mondtam neki, hogy új alapokra kell helyezni az orosz-magyar viszonyt. Hogy soha többé ne legyen az, ami a huszadik században volt.

Láttam, hogy fél tőlem.

 

Megkérdezte, mit értek azalatt, hogy Magyarország húsz év alatt energia-függetlenné válik. Tudtam, hogy az oroszok emiatt nagyon paráznak, mert már most be vannak rezelve attól, hogy mi lesz, ha nem tőlük vesszük gázt.

 

Mondtam neki, őrizze meg a nyugalmát, viselkedjen férfiként. Nem lesz semmi baj, csak ne szipogjon, és ne remegjen már úgy, mint a kocsonya.

Megsimogattam a buksiját.

 

Van már gyakorlatom az oroszok kezelésében. Nem először van dolgom velük, húsz éve is szépen eligazítottam őket a Hősök Terén, amikor azt mondtam, hogy követeljük a szovjet csapatok kivonulását. Ők meg erre fogták magukat és hanyatt-homlok, a laktanyáikat is hátrahagyva, menekültek.

 

Így kell ezekkel beszélni. Meg kell velük találni a hangot. Határozottan, egyértelműen kell fogalmazni. Akkor engedelmesek, mint a kezes bárány.

 

Még egyszer előhozta ezt a dácsa dolgot. Hogy nem akarom-e felkeresni a dácsáján, ahová csak nagyon keveseket hív meg. Mondtam neki, mennyire helytelenítem, amiért néhány évvel ezelőtt azzal a Gyurcsány nevűvel a lakásán találkozott. A Klára főztjét ette, pedig isten az atyám, hogy az Anikó jobban főz, mint a Klára.

Elmúlt, spongyát rá!

 

A Vlagyimir még beszélt volna néhány dologról, de jeleztem neki, hogy erre már nincs időm. Talán majd máskor, tettem hozzá udvariasan, nehogy azt higgye, lenézem. Láttam rajta, nem szeretné túl feszíteni a húrt, vagy ahogyan mifelénk mondják: kihúzni a gyufát.

Nem is ajánlom neki.

 

Mikor elbúcsúztunk, rövid hezitálás után kezet fogtam vele. Előlegezett bizalom volt ez a részemről, remélem, értette, hogy milyen megtiszteltetés érte.

Azt nem hagyhattam, hogy kezet csókoljon – nehogy már valamilyen lesifotós lekapjon, és feltegye a következő Kende-könyv borítójára.

 

Legközelebb azzal az Obama nevűvel fogok találkozni. Már régóta keresi az alkalmat, de idáig mindig kikosaraztam. Tehetségtelen népség, még Hollywoodot is nekünk magyaroknak kellett feltalálnunk. Meg a golyóstollat és a Rubik kockát.

 

Szóval, a Vlagyimir után a Barackot is helyre rakom. Ha szerencséje lesz, találok időpontot a számára.

 

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2009.11.22 21:11

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.