Most & Itt

Vigyázó szemetek Pozsonyra vessétek!

Ezekben a napokban Szlovákiától hangos a magyar sajtó. Ami egyébként érthető, nagy az öröm odaát: északi szomszédainknál a jövő év...
Ezekben a napokban Szlovákiától hangos a magyar sajtó. Ami egyébként érthető, nagy az öröm odaát: északi szomszédainknál a jövő év elejétől már euróval lehet és kell fizetni. Hogy mennyit, az még a jövő titka, valószínűleg nem köszönt be az olcsóság, de tény: a szlovákok szárnyaltak, s a közös európai pénz bevezetésének minden feltételét teljesítették.

Igaz, nem könnyen, és nem minden előzmény nélkül. Az egész úgy kezdődött, hogy a szlovákok négy évvel ezelőtt azon vették észre magukat, hogy éppen csak befértek az unióba, mindenki lesajnálta őket, különösen mi, magyarok gondoltuk azt róluk, hogy alkalmatlanok a feladatra. Összekapták hát magukat, kitalálták, hogy megreformálják az országot.

Bevezették a vizitdíjat, a kórházi napidíjat, fizetőssé tették a felsőoktatást, bevonták a magántőkét az egészségügybe, szóval, csupa csúnya dolgot műveltek, és közben per­­sze átalakították és egykulcsossá tették az adórendszert. Szó, ami szó, ott sem tetszett mindenkinek, amit Dzurinda és kormánya csinált. Még éhséglázadás is kitört, ám a kormány nem hátrált. Igaz, a következő választásokon belebuktak a nagyratörő változtatásokba, de ők leg­alább „szépen haltak meg”, mert elmondhatták magukról, hogy megcsele­kedték, amit megkövetelt az unió.

Azután jött egy új, konzervatív kormány, amely ígéretéhez híven visszavonta a vizitdíjat és a kórházi napidíjat – ám a nálunk szitokszónak számító reform egyéb elemeit meghagyták. Dzurinda és kormánya tehát feláldozta magát ­­– ha nem is a haza, de a gazdaság oltárán. Utódaik pedig bezsebelték a hasznot, és most Szlovákiától hangos Európa, ők az eminensek, a bezzeggyerekek.

Mi is hajlamosak vagyunk az ő példá­jukkal előhozakodni, nem is ok nélkül. Amit elértek, tényleg becsülendő. Igaz, az átalakítás áldozatokkal is járt – a már említett éhséglázadás nem volt véletlen: a nyugdíjak ugyanis a miénknél 30 százalékkal kevesebbet érnek, szociális juttatásokra kétharmaddal költenek kevesebbet, mint mi, az ottani cigányság pedig még a magyarországinál is kilátástalanabb helyzetben van. Ez hát a szlovák csoda ára, ám ha a mérleg két oldalát nézzük, akkor bizonyára megérte nekik a sok áldozat. Le a kalappal előttük.

A szlovákok tehát megcsinálták, mi pedig irigykedünk és sajnáljuk magunkat. Pedig, bármennyire hihetetlen, nekünk is vannak eredményeink, nálunk sem minden olyan rossz, mint amilyennek mondjuk. Ezer sebből vérzünk, de a legfájóbb az, hogy nem vagyunk képesek hinni magunkban.

Márpedig enélkül nem megy: ha nap mint nap csak azt szajkózzuk, hogy velünk sohasem történik semmi jó, akkor idővel tényleg olyan rossz lesz a hangulatunk, hogy már az eurót sem lesz kedvünk bevezetni.

A Metro - www.metro.hu - számára írt cikk írott változata
Most & Itt
2008.05.19 16:05

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.