Most & Itt

Vegyünk egy kúpot a zembereknek!

Sokáig úgy nézett ki, hogy a hazának nincs programja. Hazáról beszélek, ellenzékre gondolok. Mert – tőlük tudjuk – ők a haza. És a haza...
Sokáig úgy nézett ki, hogy a hazának nincs programja. Hazáról beszélek, ellenzékre gondolok. Mert – tőlük tudjuk – ők a haza. És a haza nem lehet ellenzékben.
Az ellenzékben lévő haza sokáig nem mondta meg, mi a programja. Voltak szólamok, szépen hangzó megfogalmazások, hogy például egymillió új munkahely kell a zembereknek, kevesebb adó, kisebb járulék.

Meg persze, több méz a madzagra.

Én ennél különbeket is tudok mondani – másfélmillió új munkahelyre gondolnék per momentán, - de komoly ember szégyelli az ilyet. Válsághelyzetben meg különösen nem illik ködösíteni.

Közben persze mindig is tudtuk, hogy nincsenek ők program nélkül. Már hogy is lennének, nem hülyegyerekek gyülekezete a Fidesz, nem egy hebehurgya teszetosza. Aki, ha megszerzi a hatalmat, sebtiben nekilát programot keresni. 

Vannak elképzeléseik, már hogy is ne lennének! Tudják ők jól, hogy mit fognak majd csinálni, csak nem szívesen kötik még az orrunkra. Van nekünk elég bajunk enélkül is, minek szomorítsanak még ők is bennünket.

Kissé haladjunk most vissza az időben. Azokra az időkre gondolok el nem múló tisztelettel, amikor kiderült, hogy nemcsak a rossz oldalon nyüzsögnek az egykori párttagok, de a polgárok közé is jutott belőlük rendesen. Persze, nem minden egykori párttag egyforma – aki most a mi oldalunkon áll, azt annak idején nyilván megtévesztették. Mert jóhiszemű volt, és esze ágában sem volt gyanakodni - ezzel éltek vissza a gazember egypártrendszeriek. Az az egykori párttag pedig, aki most a másik oldalon áll, vagyis, nem képes arra, hogy apró kis bizsergéseket érezzen Orbán Viktor Mihály nevének hallatán, az az egypártrendszer haszonélvezője volt, másokat megnyomorító, elnyomó, diktátor.

És sajnos később az is kiderült, hogy nem csupán a haza ellenségei között vannak egykori ügynökök. A haladás hívei között is szép számmal találunk valamikori besúgókat, de sebaj, ezzel sincs gond. Míg a baloldal, és a liberálisok egykori ügynökei köztudottan önként és dalolva, elhivatottságból, vagy anyagi haszonlesésből nyomtak fel másokat, a most a mi zászlainkat lobogtató valamikori besúgók nem önszántukból jelentettek kollégáikról, gyerekeikről, szüleikről, szeretőikről. Őket megfenyegette és megzsarolta az elmúlt rendszer, nem bűnösök ők, hanem áldozatok.

De ugyanígy vagyunk a melegekkel is. Mert bármennyire fájó, a polgári oldal hívei közé is keveredtek melegek. De őket ezért nem szabad elítélni, bántani. Ellenkezőleg: tiszteletre méltó embertársaink ők, nem tehetnek róla, hogy ilyen torzul megviccelte őket a természet. Szemben persze azokkal a melegekkel, akik a rossz oldalon állnak, és akiket éppen ezért nem is melegnek, hanem buzinak, vagy jó esetben homokosnak kell neveznünk. Merthogy ők rossz példát mutatnak az ifjúságnak, selejtes fajta az ilyen, miattuk fog kihalni az emberiség.

És most mintha kezdene kiszivárogni, hogy Orbán Viktor Mihály és pártja is megszorításokat tervez. Már a Filmművészeti Egyetemen is megszellőztette, hogy leállítják a nagyberuházásokat, befagyasztják a nyugdíjakat. Persze, lehet, hogy mi értettük félre – ilyen félrehalló füleink vannak nekünk itt a másik oldalon. (Erről nyilván az a Bayer Zsolt tudna anatómiai értekezést kanyarítani, aki néhány nappal ezelőtt ott domborított az Örök és Megbonthatatlan Vezér mellett a Fidesz 21. születésnapján. A Vezénylő Tábornok saját önnön kezével tett a hírhedt publicista tányérjára egy szelet tortát. (Zsoltikám, most csak ennyi, később majd nagyobb szelet is jut, de majd akkor is vigyáznunk kell, hogy ne mi kapjuk a legtöbbet).

Mostanában mintha ritkábban hallanánk az adók és a járulékok csökkentéséről, tizennegyedik havi nyugdíjról. Meg az egymillió új munkahelyről is kevesebb szó esik - egynémely elővigyázatlan Fideszes vezető még a megszorítás kifejezést is kiejtette a száján.

Persze, rögtön rá lett csapva arra a lepcses szájra - minek beszél hülyeségeket, főleg idő előtt.

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a Fidesz ugyanolyan gazdaságpolitikát folytatna, mint a most felállni készülő kormány. Bod Péter Ákos, Varga Mihály, Járai Zsigmond ugyanazon az egyetemen ugyanazt a tananyagot tanulták, mint Bokros Lajos, Surányi György, vagy éppen Bajnai Gordon. Ugyanarra a kihívásra ugyanúgy válaszolnának.
Csak hát, tudjuk, az ő megszorításaikat egészen más helyi értéken kell kezelni, mint azokat, amelyek nem tőlük jönnek. A Fidesz megszorításai a nemzet érdekében valók, ők úgy adják majd be a kellemetlen ízű pirulát, hogy közben a haza jövője és felemelkedése lebeg a szemük előtt. (Miközben tudjuk, Bajnai arra készül, hogy fordított Robin Hood-ként a szegényektől vegyen el, és a gazdagoknak adjon).

Vannak jó, és vannak rossz megszorítások.

Valahogy úgy, mint Karinthy „Tanár úr kérem” című könyvében, amikor a jó tanuló felel. Vegyünk egy kúpot, mondja a tanár a jó tanulónak, Steinman-nak! És miközben Steinmann vesz egy kúpot, az osztály visszafojtva figyel: mert egy kúpot mi is tudunk venni, bárki képes arra, hogy vegyen egy kúpot, ám ahogyan Steinmann veszi azt a kúpot, az egy egészen más dimenzió.

Senkinek ne legyenek illúziói: ha majd a Fidesz-Steinmann fog kormányozni, első dolga az lesz, hogy vesz egy kúpot.

Akár akarjuk mi azt a kúpot, akár nem.

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata




Most & Itt
2009.04.01 13:04

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.