Most & Itt

Van kérdés, elvtársak?

Jobb helyeken azzal kezdik ilyenkor, hogy a startpisztoly eldördült, mások pedig, akiknek a matematika az erősségük, már azt is kiszámolták...

Jobb helyeken azzal kezdik ilyenkor, hogy a startpisztoly eldördült, mások pedig, akiknek a matematika az erősségük, már azt is kiszámolták, hogy hányat kell még aludnunk a választásokig.

Mi azonban nem számítunk jobb helynek, ezért látványos jelzők helyett álljon itt a szikár rögvaló: Sólyom László köztársasági elnök április 11-re és április 25-re írta ki az általános országgyűlési választásokat.

A pártok üdvözölték az időpontot - mi mást is tehettek volna. Minél hamarabb, annál jobb, essünk túl rajta mielőbb, legalább kevesebb ideig megy a gyűlölet, jobb ez így mindenkinek.

Pedig, nekünk magyaroknak már egy jó ideje nincs szükségünk választásokra a gyűlölködéshez – amióta tudjuk, hogy a haza nem lehet ellenzékben, bármikor képesek vagyunk utálni egymást. Elég egy nemzeti ünnep, dicső eleink hősies tetteire történő emlékezés, de ha nincs ilyen, akkor sem jövünk zavarba, tudjuk mi utálni egymást a szürke hétköznapokon is.

Tehetséges nép vagyunk, valljuk be.

A választások toronymagas esélyese, a Fidesz, azzal reagálta le a bejelentést, hogy a zemberek már 2006 óta erre a napra vártak. Némiképp érthetetlen, miért fogalmaztak ennyire visszafogottan, amikor azt is mondhatták volna, hogy ezeréves magyar álom teljesül, ha tényleg úgy lesz, ahogy lennie kell. Vagyis, ha Orbán Viktor Mihály másodszor is kormányt alakíthat. Ezúttal ráadásul minden bizonnyal egyedül, nem úgy, mint 12 évvel ezelőtt, amikor Torgyán kisgazdáira is szükség volt a hatalom megragadásához.

Most még a Jobbik jobb kezét is legföljebb akkor fogadják el, ha nagyon necces lesz az eredmény. Amire persze senki normális ember nem számít e hazában, csak a gólarány kérdéses, országos 1-es ez a meccs, totónyelven szólva.

A zemberek egyébként ugyan valóban vártak erre a napra - csak nem biztos, hogy azt is tudják, mi az, ami rájuk vár.

Legutóbb éppen ma kaptunk Esztergomból egy kis ízelítőt arról, milyen is lesz az a szép új világ, amelyet a zemberek már annyira várnak. A háza előtt közpénzből épített tóról, valamint asszonyveréséről elhíresült esztergomi polgármester, Meggyes Tamás ugyanis épp a köztársasági elnökkel egy napon szavaztatta meg a testülettel, hogy a választásokig tilos a vita az önkormányzatban.

Csak szavazni lehet az előterjesztésekről, vitázni nem.

Kísérlet járja be Esztergomot.

Az idősebbek, és az egészen középkorúak még emlékeznek arra, hogy volt már hasonló a magyar történelemben. Nem is távoli időkig, elég az Orbán-Torgyán kormányig kell visszamenni az időben, amikor a parlament háromhetenként ülésezett, és a kormányülésekről sem készült jegyzőkönyv. De még egy árva hangfelvétel, annyi sem! Ami mondjuk, érthető, minek ilyennel terhelni a polgárokat. A demokrácia időigényes és fárasztó dolog – azért fizetnek bennünket az adójukból, hogy mi szépen elrendezzünk helyettük mindent.

Hogy a Fiúk mennyire komolyan gondolják a dolgot, és hogy mennyire nem bíznak semmit a véletlenre, jól mutatja, hogy Orbán Viktor a jövő hétre magához rendelte az NB I-es labdarúgócsapatok vezetőit és tulajdonosait. Felcsúton fogadja a futballfőnököket, ugyanazon a településen, ahol nemrégiben pártja képviselőjelöltjeit. Utóbbiakat, tudjuk, gondos válogatás és mérlegelés után jelölték ki a felelősségteljes feladatukra – talán most is valami hasonló várható.

Nyilván fontos ügyekről lesz szó Orbán felcsúti birtokain, az a legkevesebb, hogy mindenki megtudja, mi mennyi és meddig. Vagyis, megállapodnak abban, hogy a Fehérvár lesz a bajnok, a halk szavú Mezey Gyuri bácsi pedig az MLSZ élére áll. Ha még marad idő, döntés születik arról is, hogy az egyes futballcsapatok hány szabadrúgást kapnak, hány büntetőt rúghatnak a bajnokság második félidejében. Mindez persze nem öncélúan, hanem labdarúgásunk felemelkedése céljából történik – aki egymillió új munkahelyet képes leakasztani, annak meg sem kottyan egy világbajnok magyar válogatott kialakítása.

Csak akarni kell.

Láttunk már ilyet. Igaz, nem ma, hanem még a régi szép időkben. Akkor, amikor az osztályharc még egyre fokozódott, és a rothadó kapitalizmus a saját sírja szélén tántorgott. Ekkor adta ki Zsdanov elvtárs, Sztálin ideológiai jobb keze a jelszót: Írók, alkossatok remekműveket!

Nem csoda, ha a zemberek már alig várják, hogy újból Orbán alakíthasson kormányt. Inkább az a furcsa, hogy kibírták idáig.

Már csak alig néhányat kell aludnunk, és megvalósul gyönyörű képességük, a rend.

Addig is, akinek van kérdése, tegye fel gyorsan. Mert ha az esztergomi modell országosan is bevezetésre kerül, nem biztos, hogy lesz rá lehetőség.

Van kérdés elvtársak?

Nincs kérdés elvtársak!

Köszönöm elvtársak.

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata


Most & Itt
2010.01.22 20:01

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.