Most & Itt

Trükkös rezsicsökkentők leselkednek a zemberekre

Vigyázat, Magyarországon megjelentek a trükkös csalók, akik magukat a nemzet jótevőinek álcázva olcsóbb áramot, gázt és szemétszállítást...

Vigyázat, Magyarországon megjelentek a trükkös csalók, akik magukat a nemzet jótevőinek álcázva olcsóbb áramot, gázt és szemétszállítást ígérnek a magyar embereknek. Ezek a trükkös csalók a megtévesztett emberek hiszékenységére számítanak, nem ismernek lehetetlent, és módszereik is nagyon változatosak. Vannak közöttük olyanok, akik politikusnak mutatják magukat, és nagygyűléseken vezetik félre a mit sem sejtő hallgatóságot, míg mások országos napilapokban, tévécsatornákon hirdetik közpénzen, hogy csodát tesznek.


Gyanútlan áldozataikkal elhitetik, hogy varázsszóra csökkentik a rezsit, és ha megbíznak bennük, akkor mindenki jobban jár. Eszközeikben nem válogatnak, s bár fizikailag nem bántalmaznak senkit, és más trükkös csalókkal szemben készpénzt sem kérnek, mégis, azt kell mondanunk, hogy igen veszélyesek. A szó fizikai értelmében ugyan nem csöngetnek be a megtévesztett emberek lakásaiba, ám mégis megtalálják a módját, hogy könyörtelenül kihasználják, ha a gyanútlan áldozatoknak lankad a figyelmük.

A rezsicsökkentő trükkösök fifikásabbak a zsebtolvajoknál, náluk jóval korszerűbb és ezért sokkal nehezebben leleplezhető módszerekkel dolgoznak. Miközben mit sem sejtő áldozataiknak rezsicsökkentést ígérnek, akik persze a legtöbbször simán bedőlnek, mert örülnek annak, hogy valami végre nem drágul, hanem kevesebbe kerül, egy sor más területen megdrágítják az életet.

Az ily módon becsapott emberek utólag már hiába kotorásznak a zsebükben, és teljesen fölöslegesen vizslatják a bankszámlájukat - ott jóval kisebb összeget találnak, mint korábban. Pedig, első ránézésre jól jártak, mert a gázért, a villanyért és a szemét elszállításáért valóban kevesebbet kell fizetniük, mint az év elején. (És csak körülbelül két és félszer annyit, mint három évvel ezelőtt.) Éppen ez az, amit a trükkös csalók kihasználnak: módszerük ugyanis az, hogy áldozataik szelektív memóriájára utaznak. Abban bíznak, nem minden alap nélkül, hogy az emberek nem emlékeznek már arra, hogy mi volt két-, három-, vagy éppen öt évvel ezelőtt.

Áldozataik elsősorban idős emberek, de fiatalokat, valamint középkorúakat is örömmel becsapnak, iskolai végzettség tekintetében pedig főként a nyolc általánosnál alacsonyabb végzettségűek, az érettségizettek, valamint a diplomások közül szedik áldozataikat.

A trükkös csalók úgy okoznak kárt a megtévesztett embereknek, hogy azok, miközben örülnek annak, amit hallanak, csak később veszik észre, hogy a tejért például sokkal többet kell fizetniük, mint korábban, a sajt, a túró, és úgy általában, minden tejtermék drágult, a hús, a krumpli és egy sor más élelmiszer, valamint szolgáltatás áráról nem is szólva.

Védekezni ellenük igen nehéz, sőt, úgyszólván lehetetlen. Ezért kérjük a lakosságot, legyen óvatos, és ne dőljön be a rezsicsökkentést ígérő trükkös csalóknak. Ha valaki találkozik velük, vagy újságban olvas ilyesmiről, esetleg tévében, rádióban hall róluk, ne próbálja meg feltartóztatni őket, mert veszélyesek.

Azt sem javasoljuk az ily módon átvágott lakosságnak, hogy forduljon a rendőrséghez - a belügyminisztériumtól ugyanis legföljebb egy jó tanácsokat tartalmazó sms-re számíthat. A legjobb, ha majd valamikor jövő tavasszal beülnek az autóikba, és miután szavaztak, ott várják meg azt az sms-t, amely arról értesíti Önöket, hogy a rezsicsökkentéssel trükköző csalók lelepleződtek.

Most & Itt
2013.12.15 15:12

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.