Most & Itt

Történelmi lecke kommunistázóknak

Kövér László lekommunistázta a Fidesz székházát „elfoglaló” fiatalok szüleit. Egy régi dakota közmondás szerint: ki mint él, úgy ítél....

Kövér László lekommunistázta a Fidesz székházát „elfoglaló” fiatalok szüleit. Egy régi dakota közmondás szerint: ki mint él, úgy ítél. A különös anyagból gyúrt Kövér testközelből ismerheti a kommunistákat, hiszen az MSZMP Társadalomtudományi intézetében kezdte pályafutását. Talán épp akkoriban állt össze agyában a később hírhedtté vált mondás: kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna.


Játszó személyek: Szőke Feri munkatársa, Oláh Kata, Szőke Feri

Tényleg nem lesz. Ezért mesélem el most Kövér Lászlónak - és másoknak is okulásul -, hogy kik ezeknek a székházfoglaló gyerekeknek a szülei.

Konkrétan és úgy általában.

Ehhez először vissza kell mennünk kicsit a történelemben. Nem nagyon messzire, csak 1986-ig.

1986. március

1986. március 15-én otthon ültünk a feleségemmel. A korábbi években mindig kimentünk a jeles napon a Petőfi szoborhoz - volt, hogy virágot vittünk, máskor csak álltunk ott, kis kokárdával a kabátunkon.

Ezen a 27 évvel ezelőtti napon úgy döntöttünk, hogy nem megyünk sehova. Bármelyik percben megszülethetett a gyerekünk, nem volt kedvünk a rendőrök elől menekülni, a szükségesnél több idegeskedésnek kitenni magunkat. Nem kívántuk kockáztatni a születendő gyerekünk egészségét.

Ha jól emlékszem, épp nem csináltunk semmi fontosat, amikor váratlanul csöngettek. Barátaink, Andrea és Laci álltak az ajtóban. Kint voltak a szobornál, és igazoltatták őket a rendőrök. Elvették a személyi igazolványukat, másnapra rendelték be őket a rendőrségre.

Izgatottan mesélték az élményeiket. Irigykedtünk, miközben hallgattuk a történetet, és örültünk is, hogy kimaradtunk ebből – nekünk akkor már a születendő gyerekünk volt a legfontosabb.

Ha jól emlékszem, Oláh Kata későbbi szülei némi pénzbüntetéssel megúszták az ügyet, néhány nappal később a személyi igazolványukat is visszakapták.

Másnap, március 16-án a magyar labdarúgó válogatott 3-0-ra győzött a brazilok ellen - Détári, Esterházy és Kovács Kálmán lőtték a gólokat.

Újabb egy nappal később, március 17-én, megszületett első fiunk, Ádám.

2013. március

Március 7-én a Klubrádió hírei között hallottam, hogy egyetemisták egy csoportja „elfoglalta” a Fidesz székházát. Hamarosan fotók is megjelentek interneten, az Alkotmány nem játék csoport tagjai szállták meg a székház udvarát. (Később két szobát is sikerült elfoglalniuk.) Egy szőke, göndör hajú lány, Oláh Kata is ott volt a foglalók között. Ismertem régóta, a szülei ezeréves barátaink – lásd, mint fenn.

Hamarosan a székház védelmére is megjelentek néhányan, a többi között az a Szőke Feri néven elhíresült Szabó Ferenc, akiről a sajtó érdeklődőbb fele kiderítette, hogy korábban tíz évet ült gyilkosságért. Magától jött a Szőke Feri, késztetése volt, hogy megvédje a számára szimpatikus Fidesz székházát a veszélyes garázdáktól. Egy fotón később látni lehetett, amint egy hozzá hasonló, ugyancsak megnyerő fizimiskájú fiatalemberrel együtt elrángatták a helyszínről Oláh Katát.


"Akartok egy kis sósavat az arcotokba?"

Nem sokkal ezután a Békemenet több katonája is a helyszínre érkezett, köztük a „sósavas bácsiként” elhíresült úr. Még maga Selmeczi Gabriella is tiszteletét tette, vaníliás karikákkal súlyosbítva, amit házi süteményként kínált az ott lévőknek. Selmeczi még egy ilyen látszólag pitiáner ügyben sem volt képes igazat mondani - miből állt volna nem házi süteménynek hazudni a boltban vett portékát?

Ilyen brutalitással még nem találkoztam, mondta a sajtó képviselőinek a Fidesz szőkéje. Egy pillanatra irigyeltük ezért a mondatért, hiszen ezek szerint 2006 viharos őszén nem volt idehaza. De nem csak, hogy valahol máshol lehetett, ezek szerint azóta sem látta a felvételeket, amelyeken Szőke Feri elvbarátai, a Kubatov-közeli Fradi B-közép gyakorlatilag leamortizálta a fél fővárost. Autókat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, Wittner Mária vezérletével rövid időre még az MTV székházának büféjét is elfoglalták. Ahol, mint utóbb kiderült, Túró Rudit faszoltak a harcban megéhezett hősök ellátására. (Szolgálati közlemény: a faszolás nem csúnya szó, hanem régi, mára kihalóban lévő katonai szakkifejezés, vételezést jelent.)

Miután a 2013-as székházfoglalás véget ért, a Fidesz feljelentette az „elképesztően brutális”, garázda fiatalokat. Szőke Ferit és a sósavas bácsit nem jelentette fel a Fidesz, pedig ők ugyanúgy birtokháborítást követtek el, mint az „elképesztő brutalitást” tanúsító fiatalok.

Néhány nappal később három székházfoglalót rendőrségi idézés, és minden más előzetes értesítés nélkül bevittek a rendőrségre. Kihallgatták és rabosították őket.

Oláh Katát és egy társát április 2-án hallgatták ki és rabosították a Gyorskocsi utcában. Szolidaritásból még 37 másik székházfoglaló is velük ment, önként jelentkeztek, hogy szegény, sok sebből vérző rendőrségnek ne ismeretlen tettes után kelljen nyomoznia.

Jelenleg ennyit lehet tudni a Kövér által lekommunistázott szülők garázda gyermekeiről. A házelnök Bajnai Gordont vizionálja a háttérben. Nem csoda: Kövér Lászlónak tudvalevőleg már régóta nem a valóság, hanem a strigák és más ártó lények világa az igazi terepe.

Most & Itt
2013.04.03 22:04

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.