Most & Itt

Tévézni emberi dolog: Árpa és a lúzerek

Nemrégiben állítólag 45 millió forintért vásárolt magának új gépkocsit, ami még ebben az inflációval terhes mai világban is igen szép...
Nemrégiben állítólag 45 millió forintért vásárolt magának új gépkocsit, ami még ebben az inflációval terhes mai világban is igen szép teljesítménynek számít. Egy átlagos közember el sem képes képzelni, mi mindent tudhat egy ilyen csodamasina? A legelvetemültebb állami vezetők is csak végső esetben járnak tízmilliónál drágább járgánnyal, de még egy valamire való maffiózó is csak ritkán megy húsz millió fölé.

Mindjárt rátérünk Árpa Attila televíziós munkásságának taglalására, ám előbb még el kell mondanunk, hogy hősünk nemrégiben egy civil kezdeményezést indított, amit más szóhasználattal mozgalomnak is nevezhetnénk. A dolog lényege, hogy Árpa és Tsai azt szeretnék, ha felemelnék a sebességhatárokat. Azaz, nem is felemelnék, hanem inkább eltörölnék - autópályán menjen mindenki amennyivel bír, személyiségi jogok is vannak, amelyeket csúnya dolog korlátozni. Szép és nemes gondolat, tényleg kevés a közlekedési baleset, elkelne még néhány az utakon, akkor nem lenne annyira unalmas egy-egy hosszabb családi kirándulás. Egyébként meg igazuk van Árpáéknak: ott van ugye az a bazi gyors autójuk, azután nem tudnak vele rendesen repeszteni, mert a közegek, akik fittyet hánynak a személyiségi jogokra, lemeszelik és megbüntetik őket.

Ha valaki ennyit tud Árpa Attiláról, az már úgy nagyjából több mint elegendő. Na jó, még talán azt is illik tudni, hogy Árpa, mint nyilatkozta, nem szereti a futballt. Amivel persze nincs egyedül, de őt az is megkülönbözteti a többi, futballt nem kedvelő honfitársától, hogy azok nem indítanak hamarosan a Viasaton Lúzer SC címmel sorozatot.

A műsor egyébként nem magyar találmány: amerikai licensz alapján, de hazai alapanyagokból készül. Lényegét tekintve egy valóság-show, ahol azonban nem kell a nyílt színen dugni – lásd még BB Évi nyíltszíni aktusát. Meg böfögni sem muszáj, mint tette azt az Oki névre hallgató vadember az egyik műsorfolyamban. Egyelőre a szereplőválogatás folyik, ám a titkolózás már most hatalmas. Ami biztosnak látszik: Árpa futballozni nem tudó embereket keres. Könnyű lenne erre lecsapni a magas labdát, és azt mondani, hogy nem kell messzire mennie, van a magukat profinak mondó játékosok között éppen elég, aki megfelel a feltételeknek.

Merthogy a szigorú követelményeknek nem is olyan könnyű megfelelni: Árpa úr ugyanis valódi falábúakat keres, olyanokat, akiknek garantáltan rossz a mozgáskultúrájuk, és nem csupán megjátsszák, hogy hasra esnek a labdában. A feladat egyszerűségében is nagyszerű: a jelentkezők közül kiválasztanak 15 embert. (Azért ennyit, mert tartalékokra is szükség van: hátha lesérül valaki, vagy valamelyikükről menetközben kiderül, hogy csak játssza a bénát, s valójában egy Maradona veszett el benne. Akit csaláson érnek, azonnal repül a műsorból.) Szóval, kiválasztanak egy csapatra való antitalentumot, akikből egy profi futballedző 3-4 hónap alatt megpróbál egy futballcsapatot előállítani. A felkészülés végeztével a Lúzer SC játékosai számot is adhatnak a tudásukról: egy hazai viszonylatban illusztrisnak számító csapattal fognak megmérkőzni.

A pesti zuhanyhíradó értesülései szerint a Lúzer SC első – és feltehetőleg utolsó - mérkőzését a Ferencvárosi Torna Club szebb napokat is látott csapata ellen játssza. Lúzerék nyilván totálisan esélytelenek, ám a tavaly a második vonalba száműzött Fradinak sem sokkal több a sansza: igaz, utóbbi csapatnak nem a pályán, hanem inkább az életben vannak gondjai. Állandó anyagi ellehetetlenülésben vannak, meg kell fogniuk minden fillért. Ilyen körülmények között az sem számít, hogy Árpa nem szereti a focit - akinek 45 milliós autója van, az bizonyára nem lesz szűkmarkú a legnépszerűbb magyar klub játékosaival szemben.
A dolog sportértéke hozzávetőlegesen a nullával egyenlő, ám nem ez a lényeg, hanem a játék. Meg persze az, hogy a műsort sokan nézzék, hiszen a hirdetők csakis ebben az esetben hajlandók a zsebükbe nyúlni.

Hogy ebben a felállásban sikerül-e kellő nézettséget produkálni, az persze még egyáltalán nem biztos, ám a távlatok beláthatatlanok. Tudom, látszólag demagóg a megközelítés, ezért csupán elméletileg vetem fel a kérdést: képzeljünk el egy olyan játékot, amelyben garantáltan tehetségtelen, hozzá nem értő politikusokat bíznának meg azzal, hogy játsszák el egy képzeletbeli ország politikai elitjét? (Aki csak valamennyire is alkalmasnak bizonyul, azt páros lábbal rúgják ki a játékból). Vagy, még mindig a témánál maradva: milyen lenne, ha a televíziózáshoz mit sem konyító szerkesztőket és műsorvezetőket alkalmaznának egy – természetesen ugyancsak elképzelt - kereskedelmi televíziónál?

(Cikkeimnek az a része, mely túlnyomónak mondható, elolvasható a Klubhálón (<http://www.klubhalo.hu>), a Metro újságban (<http://www.metro.hu>), valamint az Amerikai Magyar Népszava Szabadságban (<http://www.nepszava.com>)

Most & Itt
2007.02.01 23:02

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.